Timisoara

Premiera nationala - uretero-litotritia laser la o gravida in trimestrul III

Detalii

Categorie
Stiri sanatate
Modificat
acum 5 ani si 8 luni
Apartine de
Athena Hospital
Vizualizari
743

Voteaza & Distribuie

Descriere

In data de 09.04.2013 in Centrul de Urologie Laser Timisoara ce functioneaza in cadrul Athena Hospital Timisoara, Dr. Dorin Claici, medic primar urolog impreuna cu echipa sa Dr. Georgiadis, Dr. David si ceilalti, au realizat in premiera nationala o interventie endoscopica (minim invaziva) de spargere a unei pietre din ureterul unei gravide in trimestrul al treilea.
Pacienta de 41 de ani gravida in luna a VI-a a prezentat simptomele unei colici renale cu dureri intense si stari subfebrile. S-a pus diagnosticul de calcul ureteral iliac stang obstructiv cu infectie urinara supraadaugata si s-a decis interventia in regim de urgenta.
In mod clasic aceste cazuri beneficiau doar de deblocarea rinichiului cu ajutorul unei sonde ureterale ce depaseste calculul. In acest caz datorita dotarii exceptionale (Laser Holmium YAG - Versapulse) unice in Romania, s-a reusit spargerea cu ajutorul laserului a acestui calcul si practic rezolvarea medicala.
Astfel in premiera in Romania s-a practicat uretero-litotritia laser (spargerea cu laser a unei pietre ureterale) la o gravida in trimestrul III. Operatia a durat cca 30 de minute in anestezie regionala, iar pacienta a parasit spitalul in aceeasi zi.