Timisoara

Premii pentru membri ai echipei TGST

Detalii

Categorie
Stiri Cultura
Modificat
acum 3 ani si 10 luni
Vizualizari
414

Voteaza & Distribuie

Descriere

Premii pentru membri ai echipei TGST
Coordonatoarea Festivalului „Eurothalia“ și trei actori obțin distincții
Teatrologul Andreea Andrei, membră a echipei compartimentului de dramaturgie al Teatrului German de Stat Timișoara (TGST) și, din acest an, coordonator artistic al Festivalului European de Teatru „Eurothalia“, a fost distinsă în 7 decembrie 2015 cu Premiul „Pro Cultura Timisiensis“ al Consiliului Județean Timiș. Andreea Andrei are 26 de ani și a absolvit Teatrologia la Universitatea „Babeș-Bolyai“ din Cluj, obținând apoi diploma de master în Artele spectacolului la Université Libre din Bruxelles. De doi ani face parte din echipa TGST, unde a preluat, începând cu 2015, selecția și coordonarea artistică a Festivalului „Eurothalia“. Concepția asupra ediției din octombrie 2015, care a cuprins creații ale unora dintre cei mai importanți artiști europeni, a purtat pentru prima oară semnătura tinerei selecționere.
Actorii Isolde Cobeț, Olga Török și Konstantin Keidel vor fi premiați în 14 decembrie 2015 în cadrul Galei Excelenței Municipiului Timișoara, în considerarea contribuției lor la promovarea valorilor culturale ale orașului. Festivitatea are loc în Sala mare a Senatului Universității „Politehnica“ din Timișoara, în clădirea Rectoratului (în Piața Operei), începând cu ora 16.
Actrița Isolde Cobeț s-a pus de mulți ani în slujba artei scenice la TGST, aparținând acestui colectiv actoricesc începând cu 1989. Alături de activitatea sa actoricească – în spectacole precum „Mireasa din Messina“, „Cântăreața cheală“, „Sunetul muzicii“, „Ținuturile joase“ sau „Hotel PM“ – Isolde Cobeț a dobândit merite fundamentale pentru promovarea teatrului școlar și de tineret de expresie germană și astfel pentru asigurarea generațiilor următoare ale teatrului german din România.
Actrița Olga Török a evoluat întâia dată pe scena TGST încă din timpul studenției la secția de actorie în limba germană de la Universitatea de Vest din Timișoara, pe care a absolvit-o în 2008. Activitatea sa prolifică și prezența sa în variate ipostaze artistice au făcut ca Olga Török să devină în scurtă vreme una dintre cele mai îndrăgite și apreciate actrițe ale generației tinere a TGST. A realizat numeroase proiecte și a obținut diverse premii, printre care nominalizarea la Premiul UNITER pentru cel mai bun rol secundar feminin în spectacolul „Fetița din bolul peștelui auriu“ în regia lui Radu Afrim. La TGST a jucat sub direcția de scenă a unor reputați regizori, ca de pildă Radu Afrim, Alexandru Dabija, Yuri Kordonsky, Radu Alexandru Nica ș.a.
În anul 2012, la doi ani după absolvirea studiilor de actorie la Schauspielschule Mainz (Germania), actorul Konstantin Keidel vine la Timișoara, după ce consemnase în Germania colaborări cu teatre importante precum Teatrul de Stat din Wiesbaden sau Schauspiel Frankfurt. În România se integrează în ansamblul TGST, cu care participă și la numeroase turnee și festivaluri, astfel că, în doar câțiva ani, devine nu doar un actor foarte îndrăgit, ci și unul prețuit deopotrivă de publicul spectator, de critica de specialitate și de colegii din teatru. Calitățile sale l-au recomandat pentru distribuțiile unor importante spectacole din portofoliul TGST, ca de pildă în „derdiedans“, „Urâtul“, „Nunta micilor burghezi“, „Cabaret“, „Electra“, „Fuchsiada“ sau „Hotel PM“.
Patricia Pandek - Secretar artistic

Foto: Imagini cu Andreea Andrei, Isolde Cobeț, Olga Török, Konstantin Keidel.