Timisoara

Premiul publicului din Budapesta, pentru Teatrul Maghiar de Stat "Csiky Gergely" din Timisoara

Premiul publicului din Budapesta, pentru Teatrul Maghiar de Stat "Csiky Gergely" din Timisoara

Detalii stire

Categorie
Stiri Cultura
Modificat
acum 5 ani si 4 luni
Vizualizari
470

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Teatrul Maghiar de Stat "Csiky Gergely", din Timișoara, a primit Premiul Publicului la Festivalul Városmajori Színházi Szemle (Festivalul de Teatru Városmajori) din Budapesta, pentru spectacolul "Operă ţărănească" (regia: Szikszai Rémusz). Decernarea premiului, în valoare de 100.000 forinți, a avut loc, vineri, 5 septembrie, la Budapesta.
Ultima reprezentație din stagiunea 2013/2014 a Teatrului Maghiar de Stat "Csiky Gergely" a atras, în această toamnă, un nou premiu pentru "Operă ţărănească", piesă din repertoriul instituției. Spectacolul premiat s-a jucat în data de 28 iunie, în cadrul unui Festivalului de Teatru Városmajori. Evenimentul, aflat anul acesta la a doua ediție, s-a desfășurat în aer liber, în perioada 10 iunie-17 iulie. Dintre cele șapte spectacole din programul festivalului, Premiul Publicului, acordat prin vot de către spectatorii festivalului, a revenit Teatrului Maghiar de Stat "Csiky Gergely", pentru exuberantul spectacol "Operă țărănescă".
"Ceea ce a câștigat simpatia publicului din Budapesta fost energia și creativitatea cu care actorii noștri au dat o nouă coloratură unei piese deja binecunoscute în special publicului din Ungaria. Sunt sigur că și publicul timișorean va gusta umorul negru și răsturnările de situație din "Operă țărănescă", a completat Balázs Attila, directorul Teatrului Maghiar de Stat "Csiky Gergely".
Acesta este cel de-al doilea premiu primit de către spectacolul "Operă țărănescă", în montarea Teatrului Maghiar de Stat "Csiky Gergely", după premiul pentru cea mai bună actriță, acordat în 2013 lui Tokai Andrea, din partea municipalității Kisvárda.
"Operă țărănescă", de Pintér Béla este una dintre cele mai bune piese alternative maghiare din ultimii ani, iar spectacolul "original" montat de autor se joacă de nu mai puţin de zece ani pe scenele din Ungaria şi din străinătate. "În Operă ţărănească am prelucrat o poveste-baladă sub forma unei opere. La bază stau cântece populare maghiare din Ardeal, muzică barocă şi rock, iar rezultatul este un amalgam bizar, dar totuşi omogen", explică Pintér Béla, autorul operei.
Următoarea reprezentaţie a spectacolului "Operă țărănescă" va avea loc joi, 18 septembrie 2014, ora 19:00, în Sala Mare a Teatrului Maghiar de Stat "Csiky Gergely". Biletele se pot cumpăra de la casa de bilete a Teatrului (str. Alba Iulia, nr. 2, telefon: 0356.450.606, e-mail: ticket@tm-t.ro), de luni până vineri, între orele 16:00 și 19:00 sau cu o oră înainte de începerea spectacolelor. Reamintim publicului nevorbitor de limba maghiară că spectacolul beneficiază de supratitrare în limba română.