Timisoara

Premiul UNITER pentru Cel mai bun spectacol al anului 2009: Rosencrantz si Guildenstern sunt morti

Detalii

Categorie
Articole arta/cultura
Modificat
acum 4 ani si 5 luni
Vizualizari
859

Voteaza & Distribuie

Descriere

In data de 19 aprilie a avut loc a XVIII-a editie a Galei UNITER, in cadrul careia au fost premiate cele mai bune performante teatrale ale anului 2009.

Spectacolul Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely" din Timisoara Rosencrantz si Guildenstern sunt morti de Tom Stoppard in regia lui Victor Ioan Frunza a fost nominalizat de catre criticii Mircea Morariu, Ion Cocora si Doina Papp la 3 categorii:

Cel mai bun spectacol

Cel mai bun regizor – Victor Ioan Frunza

Cea mai buna scenografie – Adriana Grand


Conform deciziei juriului final – alcatuit din criticii de teatru Marina Constantinescu si Florica Ichim, actrita Valeria Seciu, regizorul Cornel Todea si scenograful Mihai Madescu – spectacolul Rosencrantz si Guildenstern a fost laureat la categoria: Premiul pentru cel mai bun spectacol al anului 2009.

Premiul a fost ridicat de Balázs Attila, directorul Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely" din Timisoara.

Tom Stoppard:

ROSENCRANTZ & GUILDENSTERN SUNT MORTI

pus in scena de Victor Ioan Frunza, ai carui protagonisti sunt: Katona László, Balázs Attila, Bandi András Zsolt.

Muzica este compusa de Tibor Cári

Decorul si costumele sunt creatii Adriana Grand

Katona László este extrem de cunoscut in zona experimentalista a teatrului budapestan iar cariera sa a fost marcata de evolutiile din spectacolele lui Schilling Árpád de la celebrul teatru alternativ: Krétakör. Spectatorii din Timisoara il cunosc deja din doua spectacole: Academia spectatorului, Un maghiar pe Luna productii ale Teatrului Jászai Mari din Tatabánya, prezentate in turneu. Actorul mai poate fi vazut in premiera absoluta Június, care a deschis stagiunea teatrala la Timisoara.

Balázs Attila (Premiul Jászai Mari – conferit de Guvernul Ungariei - si Premiul Kovács György) are o cariera impresionanta pe scenele maghiare, romane si germane. Directoratul sau de la Teatrul „Csiky Gergely" a dus la innoirea semnificativa a trupei si a repertoriului. Conceptul promovat de Balázs este: Teatrul Comunitatilor.

Bandi András Zsolt este perceput ca unul din cei mai importanti artisti ai scenei timisorene unde evolueaza de 15 ani.

Victor Ioan Frunza este autorul a peste 180 de spectacole, puse in scena in teatre din Romania, Franta, Germania, Ungaria, Slovacia si Cehia. Creatiile sale au primit 49 de premii nationale si internationale. Este Cavaler al Ordinului Steaua Romaniei. Frunza a mai lucrat pe scena maghiara din Timisoara in perioada \'96 / \'03 si este deja un truism faptul ca spectacolele sale au format trupa si au lansat Teatrul Csiky Gergely in concertul de valori national si international. Cele sase spectacole realizate de la Csiky Gergely au adus teatrului 15 premii nationale si internationale, inclusiv premiul Asociatiei Internationale a Criticilor de Teatru / sectia romana.
Sir Tom Stoppard – distins cu The Order of Merit, The Most Excellent Order of the British Empire in grad de Commander (CBE); membru al The Royal Society of Literature. A fost votat in 2008 de revista TIME printre cei 100 cei mai influenti oameni din lume. "Stoppardian" a devenit un substantiv comun, care defineste procedeul prin care un autor foloseste comedia pentru a descrie concepte filosofice. Scenariul filmului Shakespeare in Love (1998), scris de Tom Stoppard a primit premiul Oscar.

Rosencrantz si Guidenstern sunt morti a primit Tony Awards si a generat un film celebru care i-a avut in distributie pe: Gary Oldman, Tim Roth, Richard Dreyfuss. Textul este asimilat teatrului de avangarda, amprentat de omenia calda care este semnul distinctiv al teatrului stoppardian.

Douazeci de actori si cincisprezece tehnicieni au lucrat pe timpul verii, renuntand la concediu, pentru a crea spectacolul care a avut pana acum trei repezentatii test al caror feed-back a dat sperante de succes artistilor

ROSENCRANTZ & GUILDENSTERN SUNT MORTI

O comedie despre vinovatie, premiata cu Tony Award! Cum sa iti traiesti vinovatia?

Cum sa joci cap sau pajura si sa iti pierzi viata? Cum sa devii un nimeni?!

KATONA LÁSZLÓ & BALÁZS ATTILA iti raspund la aceste intrebari si te fac sa razi de lucruri despre care nu ti-ar fi trecut vreodata prin cap ca se poate rade!

Spectacolul beneficiaza de o exceptionala traducere simultana in limba romana.

Biletele se pot procura de la casa de bilete a tearului. Pretul maximal al unui bilet: 16 lei si 8 lei cu reducere.

Casa de bilete: str. Alba Iulia, nr. 2. tel: 0356 450.606, e-mail: ticket@theater-csikygergely.ro.

Orar: zilnic, intre 10-12 si 17-19 (in timpul saptamanii), respectiv cu o ora inaintea fiecarui spectacol.