Timisoara

Prezentare de carte: Pledoaria mea pro-România, pro-Corsica

Prezentare de carte: Pledoaria mea pro-România, pro-Corsica

Detalii

Categorie
Manifestari culturale
Modificat
acum 2 ani si 7 luni
Vizualizari
298

Voteaza & Distribuie

Descriere

PREZENTARE DE CARTE

Originară din Cetate, un sat doljean din pitoreasca luncă a Dunării, absolventă a Facultății de Drept din cadrul Universității București, promoția 1983, Daniela VINCIGUERRA RĂDUȚ a decis să se retragă din profesie (după aproape 30 de ani de muncă juridică) și să se dedice unei pasiuni mai vechi : scrisul.

Primele trei lucrări si cele mai dragi dumneaei de altfel, respectiv « Vivant entre deux mondes/Trăind între două lumi », « De la Roumanie à la Corse, aller-retour/Din România în Corsica, dus-întors » și « L’autre visage de la Roumanie, l’autre visage de la Corse/Cealaltă față a României, cealaltă față a Corsicii » sunt de fapt rodul eforturilor sale de integrare în patria ei de adopție, insula Corsica.

Studiind istoria și cultura poporului corsican, a fost surprinsă de nenumaratele afinități și similitudini dintre cele două popoare, începând cu rădăcina latină, comună limbilor română și corsicană, continuând cu miturile esențiale și legendele populare i terminând cu elemente din cele mai banale, cum ar fi vestimentația sau bucătăria. "

Cu emoție descoperă la poporul corsican ritualul paparudei, descântecul de deochi, proverbe asemănătoare ori identice, urme arheologice indicând existența unui tezaur nedescoperit încă, numit « Closca cu puii de aur » , etc. La fel s-a înfiripat si ideea colecției « Notre pharmacie verte/ Farmacia noastră verde », din care a publicat primele patru lucrări, despre sânziene, spânz, brândușe și lumânărica, plante care cresc și pe pământ corsican și ale căror utilizări ca remedii populare sunt identice cu cele românești.

Mesajul tuturor acestor lucrări ca și al fiecăreia în parte este unul singur : să ne îmbogățim spiritual, împărțind tuturor din ceea ce avem mai bun și mai frumos fiecare.

MODERATORUL serii va fi dna prof. Maria BUTAN.