Timisoara

Primul film european accesibilizat pentru nevazatori la Casa Filmului de la Plai

Detalii film

Categorie
Filme la cinematografe
Modificat
acum 6 ani si 1 luna
Vizualizari
1119

Reprezentari

DataOraLocatie
Sambata 14 septembrie 201313:00

Voteaza & Distribuie

Prezentare film

Primul film european accesibilizat pentru nevazatori la Casa Filmului de la Plai

Pelicula Culturala cu sprijinul Fundatiei Cartea Calatoare va prezenta primul film european accesibilizat pentru nevazatori din Romania - „Lumea e mare iar salvarea se ascunde dupa colt”, o coproductie Bulgaria-Germania-Slovenia-Ungaria, 2008. Accesibilizarea filmului s-a realizat special pentru Festivalul Plai si va fi prezentat în premiera la Timisoara sambata, 14 septembrie, de la ora 13.00, la Casa Filmului, la Muzeul Satului Banatean.

Filmul prezinta o poveste despre curajul de a cauta libertatea cu orice pret si despre aventura de a se regasi pe sine, fiind distins cu titlul de “Cel mai bun film bulgar”, în 2008, la Festivalul de la Sofia, nominalizat la Oscar (2010) la categoria “Cel mai bun film strain” (înscrierea oficiala a Bulgariei) si obtinand peste 20 de alte premii importante la festivaluri internationale, dintre care mentionam: Premiul publicului – Zurich 2008, Premiul special al juriului – Varsovia 2008, Premiul Don Quixote – Tallinn 2008, Premiul Juriului – Bergen 2008.

Cinematograful accesibil este un subiect de mare actualitate în Europa, fiind pe cale de a fi integrat în noile prevederi legislative ce reglementeaza cinematografia în Germania. Astfel, începand cu 2014, orice film care beneficiaza de fonduri publice nemtesti, trebuie sa aiba si o versiune adaptata nevoilor cinefiliilor cu dizabilitati de vedere sau auz. Si pentru ca o societate civilizata este o societate incluziva, aceasta trebuie sa creeze servicii accesibile tuturor cetatenilor, inclusiv celor peste 30 milioane de persoane cu deficienta vizuala din Europa si 110227 persoane cu deficienta vizuala din Romania, facilitandu-le experiente de viata obisnuite si creandu-le contexte care sa le asigure un grad cat mai mare de independenta.

Echipa Cartea Calatoare va parcurge peste 600 de km, venind tocmai de la Focsani ca sa puna în scena filmul. Speram sa avem cat mai multe persoane nevazatoare la filmul care le-a fost special pregatit.

Fundatia Cartea Calatoare, înfiintata din 1996, îsi doreste ca toate persoanele cu deficiente de vedere sa aiba acces nemijlocit la informatie, educatie, angajare în munca, si în acest scop deruleaza o serie de proiecte de pionierat în Romania. Astfel, este singura organizatie din tara care accesibilizeaza filme artistice si documentare pentru acest grup tinta, printr-o tehnica inovativa a naratiunii descriptive, prin care elemente vizuale cheie, cum ar fi costume, gesturi, schimbari ale scenelor, text scris, sunt traduse în limbaj verbal si intercalate printre replicile actorilor. Fundatia Cartea Calatoare a mai accesibilizat anul acesta si filmul „Pozitia Copilului”, în regia lui Calin Peter Netzer, premiat cu Ursul de Aur la Festivalul de la Berlin.

Multumim Fundatiei Cartea Calatoare pentru colaborare si Casei de distributie Clorofilm pentru furnizarea acestui film.

Pentru mai multe informatii ne puteti contacta la contactati-ne la tel. 0721667437, lucianmircul@gmail.com - Lucian Mircu, betty.varga@gmail.com - Betty Varga, sau accesati www.mareleecran.net si www.facebook.com/PeliculaCulturala.

Filtre film

Perioada: Astazi, Saptamana curenta, Luna curenta