Timisoara

Anunt Diamant Euroinstal - Sever Bocu

Euroinstal Timisoara - instalatii sanitare, centrale termice
https://euro-instal.ro

Posibile cauze ale problemelor de respiratie si investigatiile recomandate

Posibile cauze ale problemelor de respiratie si investigatiile recomandate

Detalii

Categorie
Boli / afectiuni
Modificat
acum 8 luni si 1 saptamana
Apartine de
DWF
Vizualizari
258

Voteaza & Distribuie

Prezentare

Problemele de respiratie sunt caracterizate prin incapacitatea de a primi oxigenul necesar, senzatie de sufocare si durere sau presiune la nivelul pieptului. Chiar daca aceste probleme pot avea cateodata cauze evidente cum ar fi obezitatea, temperaturile extreme sau efectuarea anumitor activitati fizice solicitante, aparitia acestora din orice alta cauza poate necesita apelarea la servicii medicale specializate.

Avand in vedere ca tulburarile respiratorii pot avea numeroase cauze severe care ar putea pune viata in pericol, este recomandata solicitarea unui control medical de fiecare data, medicul putand evidentia cauza exacta si tratamentul corespunzator.

Posibile cauze ale problemelor de respiratie


In cazul in care tulburarile de respiratie sunt acompaniate si de alte simptome aditionale cum ar fi febra, frison, tuse, picioare umflate, cianoza la nivelul buzelor si a varfurilor degetelor, agravare a problemelor de respiratie, toate acestea pot semnala prezenta unor afectiuni mai severe cum ar fi:

  • Probleme la nivelul plamanilor - acestea putand cuprinde astm si boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC), printre multe altele;
  • Afectiuni cardiovasculare - cum ar fi insuficienta cardiaca, boala arteriala coronariana, infarct miocardic;
  • Infectii prezente la nivelul cailor respiratorii - acestea putand include pneumonia, bronsita, Covid-19, gripa sau raceala si asa mai departe;

Alte posibile cauze care pot duce la prezenta acestei probleme pot include anxietatea sau atacurile de panica, reactii alergice, blocarea unei artere pulmonare din cauza unui cheag de sange sau tromb (embolism pulmonar), fumatul, obezitatea, anemia, cancerul pulmonar etc.

In functie de cauza tulburarilor de respiratie, acestea mai pot fi acompaniate si de alte simptome aditionale cum ar fi:

  • Febra, durere in gat, stranut si congestie nazala, in cazul gripei sau a racelii;
  • Vertij, dureri la nivelul pieptulul si stare de greata, printre multe altele, atunci cand este vorba de afectiuni cardiace sau cardiovasculare;
  • Exces de mucus, respiratie suieratoare si agravarea incapacitatii de a respira in timpul exercitiilor fizice, in cazul in care cauza principala este astmul sau boala pulmonara obstructiva cronica.

Investigatii recomandate


Pentru a evidentia cauza exacta a problemelor de respiratie medicul va efectua mai multe teste specifice care vor indica natura afectiunii si care vor inlatura alte potentiale cauze. In functie de semnele si simptomele observate in timpul unui examen clinic general si in urma efectuarii anamnezei, medicul specialist poate cere urmatoarele investigatii:

Analize de sange


Analizele de sange pot fi recomandate pentru a evidentia existenta unei potentiale infectii in organism, dar si a anumite afectiuni cum ar fi anemia, ambele putand duce la aparitia problemelor respiratorii. Mai mult decat atat, tot prin analize de sange se poate observa daca a existat un infarct miocardic prin analizarea nivelului unor enzime specifice.

Radiologie


In cazul in care medicul suspecteaza prezenta unei infectii pulmonare, cum ar fi pneumonia sau alte cauze asociate cu plamanii, acesta poate cere efectuarea unei radiografii pulmonare pentru a evidentia conditia acestora. Examenul radiologic este un test rapid, neinvaziv si nedureros, care foloseste insa radiatii pentru a obtine imaginile dorite.

Electrocardiografie (EKG)


Pentru a evidentia functionalitatea inimii si alte potentiale probleme cardiace medicul poate cere efectuarea unei electrocardiografii. Aceasta reprezinta o investigatie rapida si neinvaziva care consta in pozitionarea unor electrozi la nivelul pieptului si a membrelor, pentru a detecta semnalele electrice de la nivelul inimii. Toate aceste investigatii si multe altele pot fi efectuate in centre si in clinici specializate, motiv pentru care este recomandata apelarea la serviciile acestora daca exista probleme de respiratie ingrijoratoare, frecvente, persistente sau acompaniate de alte simptome aditionale.

Coronarografie sau angiografie coronariana


Deoarece problemele de respiratie pot fi cauzate si de boli cardiovasculare cum ar fi boala arteriala coronariana, medicul specialist poate cere efectuarea unei coronarografii pentru a observa circulatia sangvina si vasele de sange.

De cele mai multe ori, circulatia sangvina este intrerupta sau blocata datorita aterosclerozei, o afectiune caracterizata prin blocarea sau ingustarea vaselor de sange prin depunerea grasimilor pe peretii acestora.
Angiografia coronariana este o procedura minim invaziva care consta in evidentierea acestor ingustari prin folosirea razelor X si a substantelor de contrast. Vezi aici procedura de coronarografie, în cadrul ARES.


Sursa foto: pexels.com/photo/photo-of-doctor-checking-on-her-patient-5327584/

Anunt Diamant Brol Medical Center

Brol Medical Center este o clinica privata situata in centrul orasului Timisoara cu o experienta de peste 21 ani in chirurgia estetica, infiintata in 1996.
https://www.brol.ro