Timisoara

Anunt Diamant Euroinstal - Sever Bocu

Euroinstal Timisoara - instalatii sanitare, centrale termice
https://euro-instal.ro

7 greșeli de evitat în finisarea profilelor de gips carton

7 greșeli de evitat în finisarea profilelor de gips carton

Detalii articol

Categorie
Articole amenajare si decoratiuni
Modificat
acum 1 an si 3 luni
Vizualizari
690

Voteaza & Distribuie

Prezentare articol

Tot mai mulți constructori apelează în ultima vreme la plăcile din gips-carton pentru pereții despărțitori și tavane. Acestea sunt preferate datorită faptului că sunt simplu de montat, ușoare și rezistă atât la foc, cât și la umezeală. De asemenea, sunt soluții ideale pentru a ascunde unele imperfecțiuni, caz în care se folosesc împreună cu profile pentru mascarea diverselor spații cu plăci de gips-carton.

Deși sunt ușor de montat, plăcile de gips-carton îi pot pune în încurcătură pe meșterii mai puțin experimentați, iar pentru a nu avea astfel de probleme, iată care sunt cele mai frecvente greșeli pe care trebuie să le eviți.

1. Depozitare necorespunzătoare

Plăcile de gips-carton nu trebuie lăsate la voia întâmplării, pentru că se pot deteriora foarte ușor. Cel mai mare dușman este umezeala, astfel că, în cazul în care sunt depozitate afară, există riscul de a fi afectate de intemperii.

Chiar dacă se usucă și par intacte, vor fi mult mai predispuse la apariția de fisuri după ce vor fi instalate. Un alt sfat este ca, înainte de montare, să fie depozitate într-un spațiu închis și uscat, în poziție orizontală, pe paleți sau pe suporturi din lemn.

2. Pastă de îmbinare preparată greșit

Îmbinarea plăcilor de gips-carton se face cu ajutorul unei paste realizate prin amestecul câtorva ingrediente, respectându-se cu strictețe anumite reguli. Aceasta trebuie să aibă o anumită consistență, iar dacă nu este preparată sau aplicată corect, întreaga muncă va fi în zadar.

3. Banda armată folosită incorect

Plăcile de gips-carton se chituiesc cu ajutorul unei benzi armate, care poate fi din hârtie sau din fibră de sticlă. Cele două tipuri nu trebuie folosite întâmplător, fiecare fiind recomandată în anumite condiții. Astfel, pentru asamblările din spațiile cu umiditate ridicată, cum ar fi baia sau bucătăria, se folosește banda armată din fibră de sticlă, iar pentru restul încăperilor, cea din hârtie.

4. Pregătirea necorespunzătoare a plăcilor

Plăcile de gips-carton nu se aplică pur și simplu cum se scot din pachet, ci au nevoie de o pregătire prealabilă. În primul rând, trebuie șterse bine de praf, după care marginile se taie, dacă e cazul, și se umezesc cu apă. Apoi, după ce au fost instalate, suprafețele gletuite se șlefuiesc, pentru a nu rămâne asperități.

5. Montarea la temperaturi necorespunzătoare

Un alt factor de care trebuie să ții seama atunci când montezi plăci de gips-carton este și temperatura la care lucrezi. Astfel, atunci când începi chituirea îmbinărilor, temperatura nu trebuie să fie mai mică de 10 grade, iar pe timpul lucrării e necesar să rămână constantă. De aceea, dacă lucrările sunt efectuate pe timp de iarnă, este recomandat ca sistemul de încălzire din spațiul respectiv să fie în funcțiune.

6. Aplicarea incorectă a pastei de îmbinare

Pasta corect preparată se aplică cu ajutorul unei gletiere din oțel, umplând cu grijă îmbinările dintre plăci. Este o operațiune care necesită răbdare, iar cei mai mulți fac greșeala de a se grăbi în această etapă. Aplicarea se face cu mișcări transversale, având grijă că nu rămână spații goale. Pasta se aplică în mai multe straturi succesive iar fiecare strat se dă după ce s-a uscat complet cel anterior.

7. Alegerea unui finisaj nepotrivit

Finisajul standard presupune îmbinarea laturilor longitudinale și a celor transversal ale plăcilor, însă sunt situații în care este nevoie de alte tipuri de finisaj. Astfel, atunci când partea plană a plăcii este paralelă cu o sursă de lumină, finisajul standard poate fi o soluție neinspirată, pentru că lumina care va cădea pe suprafața finisată va scoate în evidență cea mai mică imperfecțiune. Zonele pe care va cădea lumina trebuie identificate înainte de aplicarea plăcilor, iar finisajele trebuie executate în jurul lor.

Învățând din aceste greșeli făcute de alții, ai toate șansele ca lucrarea executată de tine să iasă perfect, fără fisuri și fără alte imperfecțiuni care să sară în ochi.

Sursa foto: pixabay.com/ro/photos/arhitectura-familie-gips-carton-3294517/