Timisoara

Programul pentru dezvoltare comunitara LA PAS trece, prin Timisoara, in mediul online

Programul pentru dezvoltare comunitara LA PAS trece, prin Timisoara, in mediul online

Detalii stire

Categorie
Stiri social
Modificat
acum 1 luna si 1 saptamana
Vizualizari
105

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

LA PAS.Slowing down, un program de dezvoltare comunitara, derulat de Asociatia CRIES - Centrul de Resurse pentru Initiative Etice si Solidare si Asociaţia Timisoara 2023 - Capitala Europeana a Culturii, desfasoara activitati si proiecte in mediul online si in Timisoara, in perioada 24 octombrie - 30 noiembrie 2020. Calendarul din toamna lui 2020 se adapteaza contextului social si medical actual dificil, pastrandu-si dezvoltarea pe urmatoarele principii orizontale: sustenabilitate, dezvoltare comunitara, promovare a gastronomiei locale ca element de patrimoniu imaterial. Sustinatorii si curiosii sunt invitati sa urmareasca retelele sociale Facebook si Instagram si tag-urile #distantati si #impreuna pentru informatii actualizate in timp real.

●degustari online de paine, miere, branza, cidru si, in premiera, degustare online de bere artizanala cu patru berari din Timisoara
●harta interactiva online: gurmanzi, sociologi sau bunici pot propune artizani din Timisoara
●finantare de 15.000 lei pentru elevi, pentru proiecte cu tematica in domeniul consumului responsabil
●retete traditionale din Banat gatite de Laura Laurentiu, bucatar si blogger, cu peste 500.000 de fani pe Facebook

Programul „LA PAS.slowing down”, demarat in 2018 de Asociatia CRIES, inclus in dosarul de candidatura al Asociatiei Timisoara Capitala Europeana a Culturii, dezvolta proiecte precum Festival, program educational, program editorial pentru educatie responsabila, rezidente si proiecte dedicate gastronomiei ca parte a patrimoniului imaterial, conferinte si ateliere pe tema sustenabilitatii in evenimente culturale. In perioada 24 octombrie - 30 noiembrie 2020,LA PAS aduce in atentia publicului larg dar si a audientelor culturale, online si offline, actiuni culturale si educative referitoare la consumul responsabil (programul educational), la artizani si mici producatori (Harta LA PAS si „Artizani LA PAS”) si la patrimoniul gastronomic local si regional (sectiunile „Gustul ca patrimoniu” si „#distantati dar #impreuna”).

Program educational
In octombrie-noiembrie 2020 se va continua desfasurarea programului pentru combaterea risipei alimentare, colectare selectiva si reciclare, implicand 10 cadre didactice si 300 de elevi din Timisoara in sesiuni de lucru pe tema consumului responsabil. Vor fiselectate 3 proiecte cu tematica in domeniul consumului responsabil propuse de liceeni, care vor primi o finantare de 15.000 lei pentru implementare.

HARTA LA PASonline
HARTA LA PAS va prezenta locuri din Timisoara care comercializeaza produse artizanale si promoveaza idei specifice dezvoltarii durabile si va fi disponibila in mediul online. Harta se construieste in timp real, atat prin cercetarile echipei LA PAS, cat si prin propunerile venite de la sustinatori si curiosi, pe adresa lapas at cries.ro.

#distantati dar #impreuna: ATELIERE SI DEGUSTARI ONLINE

In fiecare joi, de la ora 19.00, incepand cu 29 octombrie, vor avea loc ateliere online pentru toti cei interesati, precum turism cultural gastronomic, „din gradina in farfurie: retele locale pentru alimentatie sanatoasa”, slow fashion - provocari din industria modei dar si ateliere specializate, precum cel de etichetare a produselor artizanale, dedicat micilor producatori.

In fiecare sambata, incepand cu 31 octombrie, se vor organiza degustari inedite - in mediul online, de miere, paine artizanala, cidru sau branza artizanala. Doritorii se vor inscrie si vorridica produsele spre degustare, urmand sa participe live, online la o degustare facilitata de un expert, alaturi de alti gurmanzi.

Doua evenimente speciale vor avea loc in weekendul 24-25 octombrie: o premiera si anume o degustare online de bere artizanala cu 4 berari timisoreni (24 octombrie, ora 19.00) si un atelier de cafea artizanala la Cofferize din Timisoara (25 octombrie, ora 10.30).

Inscrierile se fac in formularul din evenimentul Facebook, aferent fiecarui atelier sau degustare. Lista aici facebook.com/lapas.cries/events

GUSTUL CA PATRIMONIU
si ARTIZANI LA PAS
Gustul ca patrimoniu, unul dintre proiectele LA PAS, a fost demarat in 2018in contextul considerarii practicilor de gatit ca elemente de patrimoniu imaterial - modul de preparare a hranei intr-o comunitate releva nu doar valorile acesteia, reperele ei culturale, ci si mentalitatile membrilor sai si un tip de raportare la patrimoniu cultural si la istoria locala.

In perioada 24 octombrie - 30 noiembrie 2020, in fiecare duminica dimineata, va fi disponibil spre vizionare, in mediul online, cate un film care fie prezinta produse artizanale, povestile lor sau miscarea slow food in Timisoara, fie retete ale unor preparate culinare specifice regiunii Banat, gatite si promovate de Laura Laurentiu. Laura, bucatar si blogger din 2009, scrie, filmeaza si gateste pentru unele dintre cele mai mari comunitati de profil din Romania stranse in jurul sau: 500.000 de fani pe Facebook, 23.000 pe Instagram si 150.000 de subscriberi pe Youtube.

Producatori: Asociatia CRIES-Centrul de Resurse pentru Initiative Etice si Solidare, Asociaţia Timisoara 2023 - Capitala Europeana a Culturii