Timisoara

Recital de orga - Nicolae Moldoveanu (Elvetia)

Detalii

Categorie
Spectacole
Modificat
acum 8 luni si 2 saptamani
Vizualizari
513

Voteaza & Distribuie

Descriere

Miercuri, 20 iunie, ora 20.00, Domul Romano-Catolic din Piața Unirii

Recital de orgă susținut de Nicolae Moldoveanu (Elveția)

Iată ce ne spune distinsul organist în legătură cu programul recitalului:

”Toți compozitorii prezentaţi în program aparţin unei şcoli franceze de orgă - influențată direct de către constructorul de orga Aristid Cavaillé-Coll - apărută la mijlocul secolului al XIX- lea
În România, orga Wegenstein din Domul Catolic al Timişoarei , este singura cu o sonoritate "Cavaillé-Coll" adecvată pentru prezentarea acestor piese, datorită faptului că "Wegenstein" a conceput dispoziția registrelor în acest stil "simfonic francez".
Orgile românești au fost construite de către germani, deci sunt orientate înspre "cultura sonora germană" și nu spre cea franceză.
Excepția o reprezintă tocmai orga din Dom-ul timișorean, care poate fi considerată ca un experiment timbral încercat de către constructorul bănățean cu rădăcini austriece Wegenstein, care probabil că a fost un "francofon", profesional vorbind .
În istorie, germanii cu francezii s-au confruntat și muzical, în sensul creativ al cuvântului, bineînteles ...
Piesa "Ascenssion" de Messiaen este concepută pentru interpretarea unei orchestre simfonice, iar la noi în țară se pare ca s-a cântat o singură dată, într-un Festival Enescu, deci este o piesa practic necunoscuta publicului larg, ilustrând muzical tema Înălţării Domnului.”