Timisoara

Anunt Diamant Euroinstal - Calea Aradului

Euroinstal Timisoara - boilere, centrale termice, sisteme de incalzire
https://euro-instal.ro

Rezultatele Simpozionului International de Sculptura ANDEZIT 2013 pot fi admirate la Muzeul Satului Banatean

Detalii articol

Categorie
Articole arta / cultura
Modificat
acum 1 deceniu si 2 luni
Vizualizari
3850

Voteaza & Distribuie

Prezentare articol

Simpozionul Internaţional de Sculptură ANDEZIT 2013, găzduit anul acesta la Muzeul Satului Bănăţean a transformat roca magmatică în formă de artă sublimă. Simpozionul se află la cea de-a treia ediţie, Fundaţia 360 si Fundaţia Herczeg fiind iniţiatorii acestui proiect.
Tabăra de sculptură a debutat pe 2 iunie 2013, iar activităţile din această perioadă au fost numeroase, toate stând sub semnul multiculturalităţii ce reprezintă zona noastră.

Şcolile de sculptură din Timişoara, Cluj şi Bucureşti au lucrat alături de sculptori de talie internaţională, precum Yoshin Ogata din Japonia în cadrul celei de-a treia ediţie a Simpozionului Internaţional de Sculptură Monumentală.
Noutatea celei de-a treia ediţie a fost legată de schimbul de idei şi tehnici între artiştii Bogdan Raţă şi Dan Vişovan din Timişoara, Aurel Vlad din Bucureşti, precum şi Alexandru Pasat şi Vlad Berte din Cluj Napoca.
Pe lângă multă muncă, Simpozionul din 2013 a adus şi weekend-uri dedicate vizitelor în zona noastră, vernisări personale şi alte activităţi culturale.

Primul weekend artiştii l-au petrecut în Arad, unde aceştia au fost invitaţii Muzeului de Artă, loc în care se desfăşoară expoziţia personală cu caracter retrospectiv “Urme 50” a sculptorului Rudolf Kocsis, care i-a primit ulterior acasă la el, unde surpriza a constat în degustarea de vin din producţia proprie.

Activităţile derulate în perioadele de sfârşit de săptămână au continuat cu o vizită la podgoriile Miniş, locul în care sculptorii au gustat bucate tradiţionale din această zonă care se bucură de renume pretutindeni, Casa Regală, preşedintele precum şi mulţi oameni de cultură (Gabriel Liiceanu, Horia-Roman Patapievici, etc.) fiind clienţi ai locului.

Pe 13 iunie 2013 a avut loc, la Timişoara vernisajul expoziţiei Genesis la galeria Geam Mat, ce poate fi vizitată timp de o lună, până pe 13 iulie. Genesis – expoziţia galeriei din cadrul Muzeului de Artă Timişoara are ca şi concept apa, după cum spune şi Yoshin Ogata: “Apa își face propriul ei ciclu; picătura – râu – mare / lac – se întoarce în cer. Noul strop… asemeni vieții noastre, atinge și crează o calmă undă pe apă.”

Weekendul din mijlocul lunii iunie i-a adus artistului nipon posibilitatea de a-şi revedea după aproape 20 de ani lucrarea Water imprint din Balanya Sculpture Park (Ungaria), din 1984. În renumita zonă viticolă Vilanny sculptorii au petrecut câteva ore în compania culturii şi tradiţiilor locale, dar au ajuns şi în Pecs, oraş maghiar cultural prin excelenţă cu o vechime de peste 2000 de ani.

Vernisajul Simpozionului Internaţional de Sculptură Monumentală a avut loc la Muzeul Satului Bănăţean din Timişoara pe data de 21 iunie 2013. Gazda şi curatorul vernisajului a fost directorul Muzeului Satului Bănăţean, domnul Claudiu Ilaş, a cărui zi de naştere a fost celebrată cu această ocazie. Sculptorii au creat în doar câteva zile o lucrare ce a fost făcută cadou acestuia. Gazda vernisajului a povestit cum întreaga desfăşurare de acţiuni a pornit ca o provocare, în urma discuţiilor purtate după simpozionul de anul trecut, iar după această reuşită şi-a exprimat disponobilitatea pentru acţiuni similare, în viitor.

La vernisaj au participat artiştii (cei care au lucrat în simpozion precum şi toţi cei care au sculptat anii precedenţi în cadrul aceleiaşi tabere), iubitorii de artă, precum şi cei implicaţi în buna desfăşurare a simpozionului ce a durat trei săptămâni. Studenţi de la Arte Plastice, reprezentanţi ai mai multor galerii de artă, specialişti în domeniul artelor frumoase au fost de asemenea prezenţi aici şi au apreciat şi evaluat în mod pozitiv munca sculptorilor implicaţi.

Lucrările de artă, pe cât de diferite, pe atât de frumoase, pot fi admirate în cadrul Muzeului Satului Bănăţean, locul în care tradiţia se întâlneşte cu creaţia pentru un mix reuşit şi surprinzător, totul fiind dedicat aici unei lumi ce transpare dincolo de cotidian.
Unul din reprezentanţii fundaţiilor partenere, domnul Andrei Herzeg, a prezentat cu umor tabăra, precizând că artiştii s-au bucurat de “condiţii optime, în medie fiind vorba de 24 de grade Celsius, în prima săptămână puţin peste 12 şi în ultima peste 35”. Făcând faţă vicisitudinilor vremii, precum şi durităţii deosebite a materialului folosit – andezitul- artiştii prezenţi anul acesta au reuşit să creeze opere unice, ce vor putea fi admirate până spre sfârşitul verii la Muzeul Satului Bănăţean.

Anunt Diamant Medissa Vita

Medissa Vita Timisoara - Biorezonanta - Nutritie - Aromaterapie - Terapia cu plante - Cristaloterapie - Bioenergoterapie - Terapia Bowen - Terapii Access - Theta Healing - Cromoterapie - Remedii florale Bach - Terapia vibrationala Rife - Oncoterapie

https://nutritie-biorezonanta.ro