Timisoara

„Roland Barthes. Mitologii romanesti” de Alexandru Matei

Detalii lansare de carte

Categorie
Lansari de carte
Modificat
acum 1 an si 3 luni
Vizualizari
186

Reprezentari

DataOraLocatie
Joi 1 martie 201818:30

Voteaza & Distribuie

Prezentare lansare de carte

Lansare de carte la Institutul Francez din Timișoara:
Roland Barthes. Mitologii românești” de Alexandru Matei
JOI, 1 MARTIE, ora 18:30
(Institutul Francez, Bd.C.D.Loga, nr. 46)

Roland Barthes și România? Iată o alăturare care poate părea surprinzătoare! Puțini știu însă că, în urmă cu 70 de ani, un tânăr pe nume Roland Barthes ajunge la București în calitate de bibliotecar la Institutul Francez, devenind mai apoi atașat cultural al Ambasadei Franței în România. Cartea lui Alexandru Matei - „Roland Barthes. Mitologii românești” - nu nu se axează pe „perioada românească” a eseistului francez, deși o evocă și îi atribuie a anumită influență asupra evoluției gândirii sale ulterioare. Autorul se concentrează pe receptarea lui Roland Barthes în România sub comunism, realizând o radiografie a mediului cultural românesc din acea perioadă.
Eseul s-a bucurat de o receptare laudativă din partea celei mai importante specialiste contemporane a operei barthiene. Tiphaine Samoyault este de părere că lucrarea „relatează un episod pasionant al relațiilor dintre Franța și România și oferă, în același timp, un eseu remarcabil despre Roland Barthes." Alexandru Matei este, de altfel, un cercetător al subiectului recunoscut pe plan internațional, acesta contribuind la volumul „État Présent” dedicat centenarului Barthes și publicat în revista „French Studies” în 2015. Pentru a-și documenta cartea, autorul a avut acces la Fondul Roland Barthes de la Biblioteca Națională a Franței, grație unei burse din partea Guvernului Francez.
Pentru cei care se întreabă de unde vine interesul pentru acest subiect, Introducerea cărții oferă câteva răspunsuri. „De ce Roland Barthes? Pentru că primul lui text este despre Nietzsche și tragedia greacă, deși era un tip de stânga./ Pentru că era minoritar din toate punctele de vedere – deși occidental./ Pentru că a oscilat între detergent și filosofie zen, fără să se hotărască niciodată./ Pentru că, dacă-l citim în oglinda scrierilor intelectualilor români, găsim explicații” afirmă Alexandru Matei.
Despre perspectivele noi pe care le deschid scrierile românești asupra operei barthiene va vorbi chiar autorul, la întâlnirea cu publicul din 1 martie, ora 18:30, de la Institutul Francez. Vor aduce completări invitații săi, Adriana Babeți și Vasile Popovici, critici literari și profesori universitari la Facultatea de Litere a Universității de Vest din Timișoara. La finalul întâlnirii, cărțile vor putea fi achiziționate, cu autograf, de la standul librăriei Cartea de nisip.
Evenimentul face parte din programul Lunii Francofoniei la Institutul Francez din Timișoara.

Filtre lansare de carte

Perioada: Astazi, Saptamana curenta, Luna curenta