Timisoara

Anunt Diamant Salsa Rebels

Salsa Rebels Timisoara ofer cursuri de salsa, bachata, kizomba si cha cha.
https://salsarebels.ro

Romania, taramul diamantelor de slaba calitate si sintetice

Romania, taramul diamantelor de slaba calitate si sintetice

Detalii stire

Categorie
Stiri afaceri - economie
Modificat
acum 1 an si 3 luni
Vizualizari
1698

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Romania, taramul diamantelor de slaba calitate si sintetice

Grupul de gemologi David, Amalia si Dan Giurgiu care activeaza in laboratorul gemologic din cadrul Centrului Gemologic Roman au observat cu surprindere ca majoritatea diamantelor analizate in decursul anilor sunt fie de slaba calitate sau sintetice respectiv create in laborator.

In afara de safirul alb care la o analiza sumara prezinta duritate si asemanare cu diamantul si deja multblamatul moisanit (diamant sinteric cu duritate de 9.25 pe scara lui Mohs) si care numeroase persoane l au achizitionat in loc de diamant exista de asemenea numeroase alte tipuri de diamante sintetice.

De exemplu H.P.H.T diamant construit in laborator incepand cu anul 1970 si scos pe piata in 1999 prezinta doua particularitati respectiv doua principale modele de diamaant unele foarte calitative albe si altele colorate asa numitele fancy colors (diamante colorate).
Culoarea diamantului este foarte intensa si foarte rar de gasit printre diamantele naturale, imposibil de identificat in afara unui laborator gemologic.

C.V.D diamant sintetic construit prin depunere succesiva de vapori. Ambele variante au duritatea 10 pe scara lui Mohs la fel ca la diamantul natural. Fara sa intram in detalii tehnice alambicate si greu de inteles diamantul C.V.D este construit la presiune foarte joasa prin ”insamantarea” intr-o camera cu vacum a unui foarte mic diamant natural si depunerea atomilor de carbon in straturi succesive.
Tehnologia a permis chiar si adaugarea diferitelor “ingrediente” specifice diamantelor facandu le imposibil de identificat in afara laboratorului gemologic. Ambele variante H.P.H.T si C.V.D. prezinta imperfectiuni interne, culori si nuante variate foarte apropiate de diamantele naturale.

Am intalnit de asemenea ”cated diamonds”care pot aparea in doua feluri disticte;

1. CZ. cubic zirconia invelit in cativa microni de diamant facut prin depunere chimica in straturi succesive. Aceasta piatra chiar ciobita sau putin pilita prezinta caracteristicile unui diamant cu duritatea 10, raspunde pozitiv la marcari de lumina si caldura.

2. Al doilea tip de coated diamond, dublet este formata din partea superioara respectiv coroana din diamant veritabil iar in partea de jos respectiv pavilionul cz sau alt simulant lipite intre ele in conditii de laborator si este imposibil de depistat in afara laboratorului.

Am intalnit de asemenea numeroase diamante avand culoarea schimbata,modificata in conditii de laborator. Am mai intalnit foarte numeroase forme, taieturi, polisari si slefuiri facute total gresit,asimetric facand din diamant o piatra pretioasa mai putin valoroasa datorita acestor greseli.

Am intalnit adesea diamante ciobite, rupte cu parti lipsa, strambe, opase, arse accidental (de culoare laptoasa), claritatea afectata in proportie de peste 80% ceea ce le face neatractive din punct de vedere gemologic.

Putem sa afirmam ca din totalul diamantelor ajunse la noi pentru analiza, cercetare, identificare sau evaluare peste 95% nu sunt insotite de certificat gemologic, aproximativ 15-20 % sunt sintetice iar aprox. 85% sunt de calitate inferioara sau afectate grav datorita polisarii, folosirii sau pastrarii improprii.

In concluzie parerea grupului nostru gemologic este aceea ca nu este suficient sa deti un diamant ci trebuie sa aiba un minim de calitate si frumusete din punctul de vedere a celor 4 C respectiv CARAT, CULOARE, CLARITATE SI CUT (taietura).

Casa de Bijuterii Noblesse
Timisoara, Strada Capitan Damsescu, nr. 40, Romania