Timisoara

Rovinita Mica

Dobrești

Detalii

Adresa
Rovinița Mică
Categorie
Localitati din judetul Timis
Modificat
acum 5 ani si 5 luni
Vizualizari
683

Voteaza & Distribuie

Descriere

Rovinița Mică este o localitate în județul Timiș, Banat, România. A fost înființată în 1895. Numele său original a fost Omoru Mic însă a fost schimbat pe cale administrativă deoarece considerat inestetic.

Localizare

Rovinița Mică este un mic sat de câmpie în sudul județului Timiș, în apropiere de granița dintre România și Serbia, la circa 53 km sud de municipiul Timișoara și circa 10 km sud-est de orașul timișean Deta. Se învecinează la nord cu Rovinița Mare, la vest cu Breștea și la sud-est cu Percosova. Este străbătută de un drum comunal care o leagă de principala arteră de comunicații din zonă care este drumul DN59 Timișoara - Stamora Moravița.

Istorie
Satul este unul dintre cele mai recente sate bănățene, înființat în anul 1895 de către coloniști germani. În acea perioadă, marile valuri de colonizări cu germani erau deja terminate. Spre deosebire de alte sate colonizate cu germani, la Rovinița Mică s-au așezat germani de a doua generație, proveniți din zona Becicherecu Mare. Au fost în total 80 de familii. Terenul le-a fost pus la dispoziție de către erariu, care deținea aici o moșie. Pentru că administația Banatului era atunci maghiară, numele ales a fost tot unul maghiar: Kis Omor - acesta a fost primul nume al satului. Germanii l-au numit Kleinomor. Numele își trage originea de la satul vecin Omor, mult mai vechi, situat puțin mai la nord. După unirea Banatului cu România, numele a fost românizat și schimbat în Omorul Mic. Acest nume a fost purtat până în 1964. Autoritățile comuniste au argumentat că numele satelor Omoru și Omoru Mic ar fi avut un semnificat ciudat în limba română și ca atare le-a redenumit. Prin decretul 799/1964 numele localității a fost schimbat în Rovinița Mică.

Sursa informatii: ro.wikipedia.org