Timisoara

Anunt Diamant Alexandru Mușătoiu Cabinet de Avocat

Alexandru Mușătoiu Cabinet de Avocat Timișoara - Alexandru Mușătoiu este membru al Baroului Timiș. Cabinetul de avocat a fost fondat în anul 2006, poziționându-se în segmentul cu cei mai buni și serioși avocați din Timișoara.
https://musatoiu.com

Mai aproape de legendele cartierelor Iosefin si Elisabetin

Mai aproape de legendele cartierelor Iosefin si Elisabetin

Detalii stire

Categorie
Stiri social
Modificat
acum 1 deceniu si 1 an
Vizualizari
1165

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Mai aproape de legendele cartierelor Iosefin si Elisabetin

Zeci de timișoreni au participat astăzi la evenimentele dedicate descoperirii cartierelor istorice Iosefin și Elisabetin din Timișoara, derulate în cadrul proiectului “Memoria Cartierului Meu”, coordonat de Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană.

Primul spectacol a avut loc în cursul dimineții, la Teatrul pentru Copii și Tineret Merlin, unde elevii de la Colegiul Bănățean au pus în scenă “O zi de piață în Iosefin”. Istoricul Ioan Hațegan le-a povestit celor prezenți cât de important a fost cartierul de la sud de cetate în dezvoltarea economiei locale. “A fost și încă este unul dintre cartierele active ale orașului. Datorită căii ferate și canalului Bega a început dezvoltarea zonei. Pe Bega se putea ajunge înainte până la Rotterdam, în Olanda”, a spus Ioan Hațegan.
Despre specificul locului a povestit și președintele Consiliului Consultativ de Cartier, Ovidiu Oprițescu. “Momentele cu caracter istoric sunt importante pentru noi, ca să vedem cum oamenii din Iosefin dintotdeauna au arătat că sunt harnici, că au diferite afinități, că au contribuit la prosperitatea orașului”, a menționat în timpul spectacolului Ovidiu Oprițescu. Descoperirea locurilor istorice din Iosefin a fost facilitată și de expoziția de pictură pe sticlă a elevilor de la Colegiul Bănățean, care în cadrul atelierelor de creație au fost îndrumați de artiștii Fundației Rubin. La finalul spectacolului, scriitorul Bogdan Munteanu – Asociația Ariergarda – a lecturat un text inspirat de legendele Iosefinului.

Al doilea spectacol dedicat cartierelor a avut loc în cursul după-amiezii în Parcul Carmen Sylva din zona Elisabetin. De data aceasta, sceneta elevilor de la Liceul Grigore Moisil a spus povestea celui mai mare florar din Timișoara, Wilhelm Mühle, apreciat la vremea sa de însuși împăratul Austriei Francisc Iosif I și de frumoasa împărăteasă Elisabeta. “Wilhelm Mühle avea hectare de flori, care se întindeau în cartierul Elisabetin. Din fostele sale grădini, astăzi mai există în locația inițială doar Vila Mühle. Wilhelm Mühle şi Wenceslas Franz Niemitz au amenajat pentru prima dată zona Parcului Rozelor, unde era o expoziție de flori ornamentale”, a povestit istoricul Ioan Hațegan despre activitățile de altă dată din Elisabetin.
Specificul acestui cartier, elegant și cu o atmosferă relaxată, l-au evidențiat în lecturile lor și scriitorii din cadrul Asociației Ariergarda, Simona Constantinovici și Andrei Ursu.
Ambele spectacole au fost deschise de elevii de la Liceul de Muzică Ion Vidu, sub îndrumarea profesorului Adrian Mardan.

Proiectul “Memoria Cartierului Meu” continuă cu prezentarea specificului cartierului Freidorf, sâmbătă, 3 noiembrie 2012, în parcul Petöfi Sándor, de la ora 10.00.

Pe lângă rolul educativ, “Memoria Cartierului Meu” este și un exercițiu de muncă în echipă în care actori culturali foarte diferiți și consiliile consultative de cartier au colaborat pentru revalorizarea orașului pe care îl dorim în anul 2021 Capitală Europeană a Culturii.

Gratuit O nouă aplicație ortodoxă gratuită: Lumea ortodoxiei

Aplicația conține: calendar ortodox 2019-2030, biserici / mănăstiri din România, biblia ortodoxă, bibliotecă ortodoxă (acatiste, tropare, viețile sfinților, proloage, predici, tâlcuiri, filocalia etc.)