Timisoara

Anunt Diamant Brol Medical Center

Brol Medical Center este o clinica privata situata in centrul orasului Timisoara cu o experienta de peste 21 ani in chirurgia estetica, infiintata in 1996.
https://www.brol.ro

Pledoarie pentru Sanatate

Pledoarie pentru Sanatate

Detalii

Categorie
Stil de viata
Modificat
acum 3 ani si 2 luni
Vizualizari
1754

Voteaza & Distribuie

Prezentare

Apasat de suferinta si amenintat necontenit de perspectiva mortii, omul a cautat si cauta inca ceva care sa-i dea siguranta si pace, sanatate si viata: o potiune, un elixir, o pilula, un drog sau un crez…
O data cu trecerea timpului, retetele s-au inmultit si au devenit tot mai savante. insa necazurile si bolile s-au inmultit si ele…
Devine tot mai limpede faptul ca pentru problemele atat de complexe pe care suferinta umana le ridica, nu se pot oferi solutii simpliste, ieftine, unilaterale. Se simte nevoia unei abordari atotcuprinzatoare, cauzale, care sa aiba in centru formarea si insusirea unui mod de viata sanogen, din care sanu lipseascaigiena sufleteascasi spirituala.
Acesta este un adevar greu de digerat de majoritatea contemporanilor nostri. Oamenii depasesc masura in tot ceea ce fac: mananca prea mult, beau prea mult, fumeaza prea mult, cheltuiesc prea mult, petrec prea mult.
Cumpatarea a devenit un concept la fel de popular ca „sanatatea totala”. Traim intr-o societate a urgentei, dominata de o mentalitate a rezolvarilor rapide, si de aceea ne vine greu sa acceptam ca o sanatate de buna calitate nu ne poate fi pusa la dispozitie pe moment (imediat) sau la cerere. si, orice ciudatenie care-si croieste drum prin mijloacele de informare in masa, gaseste destui „clienti” care sa o asimileze.
Uneori se pun intrebari: „Dar, consumarea unei jumatati de kg de germeni de lucerna in fiecare zi intareste inima?”, sau: „Cateva capsule de alge de mare sunt suficiente pentru a avea un somn de buna calitate?” Nu se poate vorbi aici de un echilibru, de cumpatare, iar pledoaria actualapentru o dietaalcatuitape baza principiilor bunului-simtsi a echilibrului - aceasta fiind singura dietade care organismul are cu adevarat nevoie -, se pierde printre intrebarile generale, cum sunt cele anterior prezentate.
Organismul uman este capabil sa tolereze timp indelungat excese de un fel sau altul, chiar si 3 kg de morcovi pe zi, de exemplu. insa adevarul fundamental este caechilibrul, cumpatarea nu numai in ceea ce mancam, ci in intregul nostru stil de viata, este cheia care ne deschide calea catre sanatatea si fericirea de durata.
Progresele stiintei si tehnicii din ultimele decenii se vad pretutindeni. Modul de viata al generatiei actuale se deosebeste foarte mult de cel al generatiilor anterioare, si lucrul acesta poate fi vazut chiar si numai comparand felul in care se hraneau bunicii sau parintii nostri, cu alimentatia noastra de azi. Hrana pe care o consumam astazi este prelucrata, rafinata, concentrata, indulcita, sarata si procesata chimic in fel si chip, pentru a produce senzatii gustative bogate in calorii, dar sarace in substante nutritive. Vitele de astazi pot fi vazute tot mai rar pe pasuni; in schimb, din ce in ce mai multe sunt stranse in ferme zootehnice si ingrasate fortat cu antibiotice si stimulenti de crestere, in conditii de inactivitate aproape completa. Rezultatul? Vite mai mari, care dau o carne mai suculenta, cu un continut de grasime aproape dublu fata de cel al vitelor ce se hranesc singure pe pasune. Iar pretul pe care-l platim pentru aceste „progrese” este enorm: desi mancam ca sa traim, ceea ce mancam ne ucide…
Vreti saspuneti caalimentatia poate fi o cauzade imbolnavire?
Da, ”hrana savafie medicament”, a spus-o Hipocrate, parintele medicinei, acum mii de ani. Iar acum putem afirma, fara discutie ca hrana poate fi mediul ce ofera prilej de aparitie si dezvoltare a diferitelor boli, din pacate!
Pana relativ recent, alimentatia omului obisnuit era formata in principal din alimente obtinute din gradina proprie sau din ogoarele din apropiere, suplimentata cu cateva produse cumparate de la magazinul universal si cu carne de la animalele de pe langa casa si de la vitele ce colindau pasunile. Bunicii nostri nu erau asteptati la piata de miile de produse alimentare frumos ambalate si intens popularizate, care pentru noi au devenit ceva obisnuit, iar restaurantele „fast-food” nu le faceau cu ochiul de la aproape fiecare colt de strada, ca astazi. „Coloana vertebrala” a alimentatiei lor o formau cerealele – graul, orzul, ovazul, secara etc. Pe masa fiecarei familii se gaseau alimente proaspat gatite, servite cu felii groase de paine de casa. Cerealele fierte, pastele fainoase, orezul, porumbul, precum si fasolea, cartofii, zarzavaturile si fructele aveau mare trecere. Cerealele integrale au fost inlocuite cu fulgi preindulciti. Pentru multi, masa de pranz este formata dintr-o salata dreasa din abundenta cu grasime, un hamburger si o bautura racoritoare. in ceea ce priveste cina, aceasta este deseori formata din produse reci, frumos ambalate in pachete din material plastic. intre mese, se servesc fara nici o opreliste bauturi racoritoare, cartofi pai, gogosi, branzoaice etc.
Ce s-ar putea face?
Sperantele cele mai mari sunt legate de educatie. Atunci cand oamenii inteleg caprin prelucrare chimicasi rafinare alimentele pierd mare parte din valoarea nutritivasi din fibre, adaugandu-li-se in schimb o serie de aditivi chimici si crescandu-le densitatea calorica, majoritatea sunt dispusi sa-si schimbe modul de alimentatie. Oamenii incep, de asemenea, sainteleagacaprodusele lactate si carnea trebuie folosite cat mai rar. Desi acestea contin substante nutritive, majoritatea sunt prea bogate in grasimi, colesterol si calorii si complet lipsite de fibre alimentare.
Atunci cand preocuparile noastre legate de alimentatie se vor deplasa din zona produselor de origine animala si a alimentelor rafinate, prelucrate chimic, catre cresterea consumului de hidrocarbonate (glucide) complexe, continute in produse alimentare de origine vegetala, bogate in fibre, vom suferi de mai putine boli si ne vom bucura de o sanatate mai buna. De fapt, acest lucru are deja loc in unele tari: din 1970, de pilda, in S.U.A. a inceput sa scada consumul de carne, lapte integral si oua, lucru ce a dus la scaderea numarului de infarcte miocardice si de accidente vasculare cerebrale.
Asadar, dovezile stiintifice exista...
Ca oameni ai secolului XXI si ca cetateni ai unei tari bogate in resurse alimentare, ne mandrim ca suntem una dintre generatiile cel mai bine hranite din intreaga istorie. Pentru acest privilegiu platim insa un pret mult prea ridicat, sub forma atator boli inutile, a invaliditatii si a mortii premature.
Unde gresim?
Noi, romanii, mancam prea mult aproape din orice: prea mult zahar, prea multa grasime si prea multa sare. Consumam prea multe calorii. Pe deasupra, mai mancam si de prea multe ori pe zi. Acest „belsug” ajuta la punerea temeliei pentru aparitia bolilor arterelor coronare (care hranesc inima), a accidentelor vasculare cerebrale, a hipertensiunii, artritei, diabetului cu debut la maturitate, a obezitatii si a catorva tipuri de cancer. Aceste boli sunt raspunzatoare de trei sferturi din totalul deceselor. Iar aparitia lor, asa cum am spus deja, este legata de stilul de viata, mai precis de modul in care ne hranim.
Minte sanatoasa intr-un trup sanatos!
Stare de bine intr-o armonie minte-trup-suflet...
Cumpatarea este aliatul sanatatii, intelegerea adevarurilor din jurul nostru inseamna intelegerea firii si raspunderea personala asupra propriei stari de sanatate, ea ne indreapta spre acea intelegere si simplitate firesca a frumusetii vietii. Faracumpatare si faradisciplinapersonalaramanem dominati de instincte, ramanem in urma in fata progresului general si al evolutiei umane.

Surse articol:
Aileen Ludington, Hans Diehl - Lifestyle Medicine Institute, Loma Linda, California - Tablete de stil de viata

Sursa informatii: lavi-enrose.com

Autor

Anunt Diamant Euroinstal - Simion Barnutiu

Euroinstal Timisoara - instalatii sanitare, centrale termice, cazane lemne
https://euro-instal.ro