Timisoara

Salonul anual al artelor vizuale – 2017

Detalii

Categorie
Expozitii
Modificat
acum 1 an si 1 luna
Vizualizari
1663

Voteaza & Distribuie

Descriere

SALONUL ANUAL AL ARTELOR VIZUALE

TIMIŞOARA, 2017

Salonul Anual al Artelor Vizuale, cea mai reprezentativă şi importantă manifestare expoziţională colectivă a creatorilor de frumos din municipiul Timişoara şi din zona de sud-vest al României, ajuns la cea de-a 87-a ediţie, bucurndu-se de un interes major, de o participare numeroasă a pictorilor, graficienilor, sculptorilor şi artiştilor decoratori cu lucrări reprezentative realizate în anul 2017,
Selecţia operelor de artă expuse pe simeze şi simeze au fost selectate de un juriu de spacialitate compus din reputaţi artişti; Daniela Constantin /preşedinte/, Călin Beloescu, Elena Minodora Tulcan, Ciprian Chirileanu şi Bogdan Nueleanu.
Curatorii ediţiei din anul 2017 al Salonului sunt pictorii Béla Tar şi Claudiu Toma.
Vernisajul Salonului Anual al Artelor Vizuale – 2017 „Amprente” va avea loc miercuri, 13 decembrie 2017, orele 18 în sălile Muzeului de Artă Timişoara (P-ţa Unirii nr.1)
Cuvântul de deschidere va fi rostit de sculptorul, teoreticianul şi comentatorul de artă Gabriel Kelemen.
Expoziţia va rămâne deschisă până în data de 29 ianuarie 2018.

Tradiţionala întrunire profesională, trecerea în revistă a producţiei artistice a creatorilor de frumos din Banat, „Salonul Bănăţean” s-a organizat şi s-a deschis pentru prima dată la Timişoara în anul 1930., ca apoi să perpetueze în timp cu o periodicitate anuală. Exceptând doar scurtele intreruperi provocate de evenimentele politice şi istorice nefaste din perioda celei de-a doua conflagraţii mondiale, Salonul anual a reprezentat şi constituie ăn continuare un cadru şi un prilej ideal pentru artişti plastici profesionişti de a se prezenta şi remarca în faţa colegilor de breaslă, a iubitorilor de artă, un cadru adecvat pentru trecerea în revistă a producţiei artistice recente a pictorilor, graficienilor, sculptorilor, artiştilor decoratori, designerilor, ceramiştilor etc. care trăiesc şi activează în aşezările bănăţene. Prin expoziţia colectivă se realizează un bilanţ al „recoltei” artistice. Pe simeze şi stative se adună şi expun la un loc relativ restrâns cele mai reuşite şi proaspete imagini, obiecte plastice şi decorative, instalaţii şi asamblaje multimedia, pentru a reflecta veridic şi cuprinzător potenţialul creator de care dispune în anul 2017 valoroasa breaslă a artiştilor plastici, Filiala Timişoara a UAP numără la ora actuală aproape 250 membri. Datorită reînfiinţării în anul 1990 a învăţământului artistic de nivel academic la Timişoara, puternica familie a creatorilor de frumos creşte an de an într-un ritm intens şi îmbucurător. Tinerii creatori aduc un suflu nou, proaspăt şi regenerator, o efervescenţă sporită şi rodnică, pentru întreaga mişcare artistică şi spirituală din vestul României.
Ediţiile succesive ale Salonului de Arte Vizuale, lucrările jurizate şi expuse demonstrează şi confirmă pe deplin un adevăr incontestabil – de altfel ştiut şi general recunoscut şi pe plan naţional şi internaţional –, şi anume faptul, că municipiul Timişoara se numără printre cele mai solide, prospere şi prestigioase centre artistice din România. La Salonul anual al artelor vizuale – 2016, găzduit de sălile Muzeului de Artă Timişoara, s-au prezentat cu lucrări peste 100 de pictori, graficieni, sculptori, artişti decoratori din Timişoara, Lugoj, Reşiţa, Arad, Buziaş şi Turnu-Severin. S-au doborit recordurile de până acum şi în privinţa numărului artiştilor participanţi, cât şi a numărului de lucrări prezentate. Cum s-a întâmplat şi la ediţiile precedente, şi în iarna anului 2017, printre expozanţi se vor regăsi deopotrivă maeştrii reputaţi, recunoscuţi pe plan naţional şi internaţional, creatorii de mare valoare, exponenţi ai generaţiile de mijloc care şi-au confirmat talentul şi calităţile creatoare prin participările cu succes la expoziţiile organizate în Timişoara, în ţară şi peste hotare, şi o serie de tineri înzestraţi, ambiţioşi şi dinamici, care bat cu şanse reale la porţile afirmării şi consacrării. Salonul ca avea prestanţă, valoare şi ţinută.
Salonul artelor vizuale – 2017 va beneficia şi de un catalog reprezentativ, care să se constituie într-o oglindă fidelă a întregii mişcării artiştice şi spirituale din Banat.
Salonul anual al artelor vizuale reprezintă un brand, este cea mai importantă manifestare expoziţională a anului în curs.