Timisoara

Sanda Weigl se intoarce in Romania

Detalii articol

Categorie
Articole arta / cultura
Modificat
acum 6 ani si 7 luni
Vizualizari
1701

Voteaza & Distribuie

Prezentare articol

Sanda Weigl se intoarce in Romania

Festivalul Dramaturgiei Romanesti prezinta in acest an concertul extraordinar al Sandei Weigl, voce unica, apreciata pe doua continente. Amestecand sound-ul de jazz cu inflexiunile muzicii tiganesti si ale celei vechi romanesti, Sanda Weigl a alcatuit un repertoriu inedit din care a rezultat si albumul Gipsy Killer, bine primit de presa de specialitate. Cu proiectul „A Gipsy Without a Song”– in concert la Teatrul National din Timisoara, 8 octombrie, ora 19.00 – Sanda Weigl isi face revenirea in Romania, tara pe care a parasit-o cand avea numai 13 ani.

Destinul cantaretei ar putea face obiectul unui roman de aventuri: a plecat impreuna cu parintii in Berlinul de Est unde tatal sau a reintalnit-o pe sora lui, Helen Weigl, vaduva lui Bertolt Brecht si pe atunci directoarea Berliner Ensemble. Sanda a crescut in traditia brechtiana, a studiat cu Helen si a cunoscut-o pe Lotte Lenya (actrita a lui Brecht, cunoscuta si dintr-o mentiune in celebrul standard de jazz „Mackie Sis” al lui Louis Armstrong si Bobby Darin). In Berlinul de Est, Sanda Weigl a cantat in adolescenta cu un grup rock, Team 4, al carui lider era viitorul ministru al culturii din Germania de Est, Hartmut Koenig. La 17 ani a castigat medalia de aur la Festivalul International al Cantecului de la Dresda, cu cantecul Recruti, inspirat din muzica tiganeasca. Acordurile invatate in copilarie de la cantaretii ambulanti si muzica tipic romaneasca o influentau in tot ce facea.

Implicata in distribuirea de manifeste impreuna cu alti tineri, Sanda Weigl a fost arestata si condamnata la doi ani de inchisoare, apoi eliberata conditionat si fortata sa lucreze trei ani de zile la o linie de asamblare. In cele din urma a reusit sa-si termine studiile la Universitatea Humboldt si a fugit apoi in Berlinul de Vest unde si-a inceput cea de a doua cariera la Teatrul Schiller. Aici a lucrat, printre altii, cu Luc Bondy, Juergen Flimm si Robert Wilson. Cu ajutorul acestuia din urma Sanda si sotul ei, Klaus Pohl, important dramaturg si actor german, au plecat la New York, unde locuiesc si astazi. Aici l-a reintalnit pe prietenul sau din copilarie violonistul Alexandru Balanescu si a cantat apoi muzica tiganeasca cu Alexandru Balanescu String Quartet.

De-a lungul timpului, Sanda Weigl a fost comparata cu Marlene Dietrich, Edith Piaf, Cesaria Evora, dar multi critici au apreciat ineditul repetoriului ei, al vocii puternice care domina toate instrumentele si au fost impresionati de prezenta sa scenica.

Concertul eveniment de la Timisoara – A Gipsy Without a Song, performat de Sanda Weigl si Orchestra (Lucian Ban, Alex Harding, Gerald Cleaver, Sean Conly, Lilly Henley) - este debutul unui turneu ce marcheaza revenirea Sandei Weigl in tara natala, turneu ce se va incheia pe 13 octombrie la Teatrul Odeon.