Timisoara

Saptamana Europeana a Educatiei Democratice (SEED)

Detalii

Categorie
Evenimente educatie
Modificat
acum 12 luni si 2 saptamani
Vizualizari
215

Voteaza & Distribuie

Descriere

În Timișoara va avea loc o săptămână dedicată educației pentru cadrele didactice din învățământul primar și preșcolar, în perioada 4-13 mai 2018. În 4 mai 2018 are loc deschiderea evenimentului, o seară cu acces deschis tuturor celor interesați să cunoască exemple pozitive din educație.
În calitate de organizatori, Școala Babel își propune ca prin Săptămâna Europeană a Educației Democratice (SEED) să aducă inspirație, expertiză și modele practice ale școlilor din Olanda, Anglia și Belgia invitând comunitatea educațională la ateliere introductive, conferință și ateliere intensive în jurul conceptelor de învățare experiențială și comunicare nonviolentă.
Invitații internaționali prezenți la acest eveniment vor oferi un context de discuție și schimb de experiență pe subiecte relevante în educație: educația experiențială și comunicarea non-violentă.
În data de 4 mai 2018, la AMBASADA, începând cu ora 18:00 are loc evenimentul de deschidere a SEED gândit ca o seară dedicată întregii comunități. Participarea fiind gratuită, sunt invitați toți cei interesați - părinți și cadre didactice pentru a cunoaște povestea Școlii Experiențiale De Fonkeling din Olanda (partener Școala Babel) și a Școlii Primare Babel.
În 5 și 6 mai 2018, Prof. Ferre Laevers, Director al Centrului de Cercetare a Învățării Experiențiale din Universitatea din Leuven, Belgia va prezenta instrumentele de evaluare a stării de bine și implicării copiilor (Scara de Evaluare Leuven) și va descrie mediul educațional ce face posibile aceste două componente necesare învățării profunde (Deep Level Learning). Conferința Despre starea de bine și implicarea copiilor - calea scurtă spre potențarea talentului elevilor
Weekendul următor este dedicat Comunicării Non Violente. Penny Vine, consultant și trainer internațional în Comunicare Nonviolentă va susține în perioada 11-13 mai un atelier intensiv pentru cadrele didactice înscrise în prealabil. Denumit “Calm în mijlocul Furtunii: a răspunde cu compasiune Emoțiilor Intense ale Copiilor”, cursuleste gândit să susțină eforturile participanților de a trece de la un stil de educație bazat pe pedeapsă și recompensă la unul bazat pe dialog și respect reciproc.
Între cele două weekenduri, echipa Școlii Babel a pregătit activități participanților, dintre care amintim: Grup de practică în Comunicare Nonviolentă, Metode în Storytelling, Vizită ghidată la Școala Primară Babel, prima școală experiențială după model olandez.
DE CE SEED?
Inițiativele în educație nu sunt niciodată suficiente, cu atât mai mult cu cât acestea contribuie la consolidarea comunităților la firul ierbii. Oamenii care lucrează zi de zi cu copiii, învățătorii și educatorii sunt cei ce sădesc în copii sămânța valorilor comunității democratice. Inspirația, valorile democratice, instrumente și o comunitate de suport sunt elemente de bun simț și necesare cadrelor didactice pentru a putea trăi alături de copii, pentru a le oferi sprijin în educația lor. Existența unui context pentru cadrele didactice la care să se întoarcă mereu este esențial atunci când mediul din jur pare să promoveze cu totul altceva decât respectul pentru ființa umană, dialogul, relația de parteneriat cu părinți și elevi.
Școala Babel își dorește ca prin Săptămâna Europeană a Educației Democratice în Timișoara, o primă ediție care va avea loc în perioada 4-13 mai 2018, să contribuie la poziționarea profesorilor în peisajul social, la întărirea convingerii că prin educație putem sădi valori puternice în societatea românească.
SEED aduce inspirație, expertiză și instrumente educaționale extrem de apreciate în Europa.
Educația Experiențială este una din cele 5 direcții promovate de OECD și sursă de inspirație pentru sistemul de învățământ olandez și britanic. Universitatea din Leuven (Belgia) cercetează și publică în mediul academic de 40 de ani lucrări ce relevă schimbările pozitive aduse de instrumentele Educației Experiențiale în mediul școlar. Astfel, avem onoarea a a-l avea ca invitat în cadrul SEED pe Prof. Dr. Ferre Laevers, directorul al Centrului de Învățare Experiențială al Universității din Leuven. Prin conferința susținută, Well-being and involvement. The shortcut to resilience and talent, Prof. Ferre Laevers va aborda subiectul stării de bine și a stării de implicare/concentrare în învățare ca instrumente care au rezultate în performanța elevilor.
Comunicarea Nonviolentă în Educație stă la baza școlilor inovative din Suedia, Slovenia sau Anglia și oferă un model de relaționare adult-copil bazat pe ideea de dialog și parteneriat, dezvoltate socio-emoțională sănătoasă. În acest sens, trainerul internațional în Comunicare Nonviolentă, Penny Vine, pregătește un atelier intensiv cadrelor didactice pentru aplicabilitate în educație. Perspectiva subiectului este de a repoziționa relațiile din sala de clasă astfel încât conflictele sunt preîntâmpinate și se asigură siguranța emoțională a copiilor.
SEED aduce metode practice folosite în școli și grădinițe inovative din Olanda, Belgia, Anglia și România
În acea săptămână, cadrele didactice din învățământul primar și preșcolar vor avea acces atât la suportul teoretic oferit de Învățarea Experiențială și Comunicarea Nonviolentă cât și la ilustrări practice ale utilizării acestor concepte în școli și grădinițe din Europa.
Zilele dedicate Comunicării Nonviolente sunt organizate sub formă de ateliere, în care fiecare persoană poate experimenta instrumente aplicabile direct în situații de zi cu zi din cadrul procesului de învățare. Vizita ghidată la Școala Babel sau atelierul de storytelling sunt alte activități din cadrul SEED.
Școala Primară Babel și intervențiile trainerilor Babel Education vor exemplifica felul în care aceste concepte pot fi transpuse în realitatea românească, ținând cont de cultura mediului școlar din țara noastră.
Programul întregului eveniment îl puteți accesa la adresa www.scoalababel.ro, unde veți regăsi toate detaliile de înscriere și participare, cât și informații despre invitații noștri internaționali.
Pentru alte detalii și lămuriri, puteți apela cu încredere la Carmen Proteasa, email: carmen.proteasa@scoalababel.ro, tel 0743 021 079.Program Săptămâna Europeană a Educației Democratice din Timișoara
4-13 mai 2018

4 mai, 18.00 - 20.30
Deschiderea SEED – eveniment dedicat comunității Școlii Babel
Povestea școlilor experiențiale din Belgia & Olanda și parteneriatul construit cu acestea de Școala Babel

Invitați:
Suze Roelofs (fondatoare școlii de Fonkeling, Olanda), Pam si Just Roelofs (copii educați în școala de Fonkeling)
Reprezentanți Ambasada Belgiei
Membri fondatori ai Școlii Babel

Locație: Ambasada (Strada Anton Seiller nr. 2)

5 mai, 9:00 – 17:00
Conferința Well-being and involvement Shortcut to Resilience and Talent

Invitat: Prof. Dr. Ferre Laevers (Belgia), Director al Centrului de Cercetare pentru Învățare Experiențială (CEGO), Universitatea din Leuven

Programul conferinței:
09:00 Introducere din partea organizatorilor
09:20 Partea I: Starea de bine și implicarea ca și concepte
10: 45 Pauză
11:00 Partea II: Ce fel de rezultate ne dorim să obținem
12:00 Partea III: Cum ajungem acolo: monitorizarea calității procesului
12:30 Pauză de prânz
13:30 Partea IV: Un mediu de învățare bine structurat (1)
14:45 Pauză 15:00
Partea V: Un mediu de învățare bine structurat (2)
16:00 Întrebări și discuții
17:00 Încheiere

Locație: Adam Müller-Guttenbrunn Haus (St. Gheorghe Lazar 9)

6 mai, 10:00 – 13:00
Reflecții și punte de acțiune pe marginea conferinței

Invitați:
Prof. Dr. Ferre Laevers (Belgia), Director al Centrului de Cercetare pentru Învățare Experiențială (CEGO), Universitatea din Leuven
Traineri Babel Education
Traineri Școala Babel

Locație: Ambasada (Str. Anton Seiller, nr. 2)

8 mai, 18:00 – 20:00, Grup de practică în Comunicare Nonviolentă
(pentru participanții SEED în limita a 15 locuri)

Facilitator: Manuela Murariu, Școala Babel
Locație: Blvd. 1 Decembrie 1918, nr. 93 (sediul Școlii Babel)

9 mai, 18:00 – 20:00 – Metode în Storytelling
(pentru participanții SEED în limita a 20 locuri)

Facilitator: înv. Monica Diaconu, Școala Babel (20 locuri)
Locație: Blvd. 1 Decembrie 1918, nr. 93 (sediul Școlii Babel)

10 mai, 18:00 – 20:00 – Vizită ghidată la Școala Primară Babel
(prima școală experiențială după model olandez)
(pentru participanții SEED în limita a 15 locuri)

Facilitatori: Reprezentanți Școala Babel
Locație: Blvd. 1 Decembrie 1918, nr. 93 (sediul Școlii Babel)

11-13 mai – Atelier intensiv Calm in the storm. Responding with Compassion to Children’s Intense Emotions

Facilitator: Penny Vine (Anglia), Consultant și Trainer Internațional de/pentru Comunicare Nonviolentă

Programul atelierului pe zile:
Vineri, 11 Mai: 13:00 - 18.30
Obiective:

  • ce se întâmplă în creier atunci când trăim emoții intense. Vom aborda, de asemenea și schimbările mentale care apar în creierul unui copil din momentul nașterii și până la vârsta de 11 ani.
  • comportamentul privit dintr-o perspectivă diferită față de cea pe care noi o avem de obicei și care ne este familiară. Această nouă perspectivă ne poate oferi o abordare radical diferită pentru a înțelege comportamentul unui copil. Ne ajută de asemenea în a sprijini procesul de conectare și încredere în sine, atât în momentul prezent, cât și pe viitor.

Sâmbătă, 12 Mai: 10:00 – 17:00
Obiective:

  • exersarea practicii de auto empatie.

Duminică, 13 Mai : 10:00 – 17:00
Obiective:

  • cum putem să ne îndreptăm atenția pe starea emoțională de bine a copiilor. Ne vom uita cu atenție la cum comportamentul copiilor reprezintă un limbaj eficient în a exterioriza lumea lor interioară. Vom observa și practica interpretarea comportamentului prin limbajul emoțiilor și al nevoilor.
Locație: Blvd. 1 Decembrie 1918, nr. 93 (sediul Școlii Babel)