Timisoara

Anunt Diamant Claudia Nastacă

Claudia Nastacă - organizator de cursuri din Timisoara pentru copii, ateliere pentru copii

Cum se instaleaza o dependenta?

Detalii

Social links
Categorie
Stil de viata
Modificat
acum 3 ani si 3 luni
Vizualizari
2104

Voteaza & Distribuie

Prezentare

Cum se instalează o dependență?
Savanții descriu anumite etape în dezvoltarea comportamentului dependent:

  1. Apare ”punctul de cristalizare”. Acesta este legat de trăirea unei emoții pozitive intense sau de înlăturarea uneia negative. Omul realizează că există o substanță sau o metodă cu ajutorul căreia poate să-și amerioleze relativ ușor starea psihică. Descoperă o cale rapidă și scurtă de a se simți mai bine!
  2. Se stabilește un ritm al dependenței – o anumită secvență de utilizare a mijloacelor dependenței (de exemplu: masa copioasă zilnică, jocurile pe calculator în pauzele de lucru sau noaptea, nevoia de nicotină sau sex etc).
  3. Se formează dependența ca parte comportamentală a personalității, deși controlul asupra împătimirii este încă posibil (de exemplu: pentru a evita conflictele familiale, omul se lasă de fumat o perioadă de timp sau, pentru a fi perfect în costumul de ginere, bărbatul renunță o perioadă la consumul de dulciuri seara).
  4. Mai apoi, are loc înrobirea deplină. Dependența dominantă, determinând integral și total modul de viață, relațiile cu cei din jur, dispoziția sufletească, felul în care omul percepe lumea. Vedem aceasta din exemplul celor bolnavi de alcoolism cronic ale cărora familii se destramă, care își distrug cariera și pățesc tot felul de nenorociri. (Sursa: Konstantin Zorin , Dependențe, pag. 24-25)
Nu putem știi cum acționează instalarea dependenței, conform vreunei ordini date de stări lăuntrice-duhovnicești, sau ale unor dezechilibre emoționale, căutări, ori datorită vreunui factor fiziologic. Cert este doar atât: ”când omul se prăbușește, toate îl trag în jos, de la propria gravitație, până la starea sa lăuntrică neexplicat de grea.”

Patima/dependența este stimulată fiziologic de secrețiile glandulare care împing spre acțiunea înșelătoare, silind omul spre o activitate care nu este firească firii. De exemplu, în locul unei mese cumpătate și conștiente, în echilibrul nutrițional, omul alege să se îmbuibe inconștient și plin de gânduri cu multă mâncare, așa ajungând să consume totul compulsiv. Se creează o lăcomie a pântecului care-l face mai apoi ”sclavul său.” Sunt oameni care vor fi lipsiți în timp și de sănătate.

Libertataea o pierdem odată cu incapacitatea de a ne înfrâna de la ceva ce ne dorim și fără de care nu putem să trăim. Atunci se pierde adevărata liberate, când nu stăpânim, ci suntem stăpâniți de ceva.

”Sistemul recompensă” din creier a fost descoperit în sec XX: ”Așa e șiretenia dracilor vicleni, ne previne Cuviosul Paisie Velicikovski, tot timpul își fac de lucru cu noi; ca niște paznici, bagă de seamă înclinările și dorințele noastre… Ce patimă bagă de seamă în noi, spre aceea ne și îmboldesc, potrivit ei ne întind și curse… Dracii caută în noi prilej ca prin înclinarea și pofta noastră să ne încurce mai degrabă. ” (Sursa: Konstantin Zorin, Dependențe, pag. 26)

Bibliografie: Konstantin Zorin, Dependențe

Autor

Anunt Diamant Alexandru Mușătoiu Cabinet de Avocat

Alexandru Mușătoiu Cabinet de Avocat Timișoara - Alexandru Mușătoiu este membru al Baroului Timiș. Cabinetul de avocat a fost fondat în anul 2006, poziționându-se în segmentul cu cei mai buni și serioși avocați din Timișoara.
https://musatoiu.com