Timisoara

Anunt Diamant Euroinstal - Simion Barnutiu

Euroinstal Timisoara - instalatii sanitare, centrale termice, cazane lemne
https://euro-instal.ro

Cum se păstrează corect mierea: 4 sfaturi

Cum se păstrează corect mierea: 4 sfaturi

Detalii articol

Categorie
Articole mancare si bautura
Modificat
acum 3 ani si 10 luni
Apartine de
DWF
Vizualizari
841

Voteaza & Distribuie

Prezentare articol

Recunoscută pentru gustul și aroma deosebit de plăcute, mierea are și nenumărate calități terapeutice. Din acest motiv, este considerată ca fiind unul dintre cele mai sănătoase alimente, iar nutriționiștii o recomandă ca un îndulcitor mult mai bun decât zahărul. Ca să-și păstreze cât mai mult aceste proprietăți, mierea trebuie să fie depozitată în condiții corespunzătoare. Pentru a afla mai multe despre acest subiect, am stat de vorbă cu mai mulți apicultori, care ne-au dat câteva sfaturi pe care ți le împărtășim și ție.

Cele mai bune recipiente pentru depozitare

Când vorbim de recipiente pentru păstrarea mierii, contează în primul rând materialul din care acestea sunt confecționate. Din acest punct de vedere avem trei opțiuni principale: sticlă, plastic și lemn. Din prima categoria îți recomandăm borcanele pentru miere, pe care le poți comanda dând un click aici. Sticla nu interacționează în niciun fel cu conținutul borcanului, așa că nu va afecta calitatea mierii, însă borcanul trebuie să fie mereu bine închis și păstrat într-un loc ferit de razele soarelui. Depozitarea în recipiente de plastic este recomandată pentru perioade mai scurte, pentru că acest material poate influența gustul mierii. În ceea ce privește recipientele din lemn, cele mai indicate esențe sunt cedrul, mesteacănul, arinul, teiul, fagul și salcia.

Unde se păstrează mierea

În ceea ce privește locurile potrivite pentru depozitarea mierii, ai mai multe opțiuni recomandate de apicultori. Ideal este ca mierea să fie păstrată la temperatura camerei, într-un loc uscat și întunecat. Cămara locuinței sau dulapul din bucătărie întrunesc aceste condiții, fiind cele mai potrivite locuri pentru păstrarea mierii, în orice locuință. Mierea poate fi păstrată și în frigider, însă aici se va cristaliza mult mai repede, din cauza temperaturii scăzute. Locurile cele mai puțin indicate sunt pivnița și balconul. În primul caz, există riscul ca mierea să fie afectată de umiditatea din pivniță, în timp ce pe balcon este expusă direct razelor solare iar iarna, temperaturilor scăzute. Toți acești factori pot influența negativ calitatea mierii, așa că sunt de evitat.

Temperatura optimă

Valorile ideale de temperatură pentru păstrarea mierii cât mai mult timp sunt cuprinse între 6 și 20 de grade Celsius. Păstrată la o temperatură pozitivă până la 6 grade, mierea își va păstra proprietățile, dar se va cristaliza în aproximativ o lună. La temperaturi negative, mierea va îngheța și își va păstra gustul și aroma, însă după dezghețare își va modifica mai ușor proprietățile. La temperaturi între 20 și 30 de grade, deja se pierd vitamine din compoziția mierii, iar gustul se modifică. Între 30 și 40 de grade majoritatea vitaminelor și substanțelor benefice se pierd, iar peste 40 de grade mierea devine chiar periculoasă pentru consum, căpătând potențial cancerigen.

Cum să întârzii cristalizarea

Mierea cristalizată sau „zaharisită” nu își modifică în vreun fel proprietățile față de faza în care era lichidă, însă mulți o preferă în această stare. Cristalizarea mierii este un proces natural, care nu poate fi evitat, însă poate fi întârziat și făcut să se desfășoare mai lent. Cea mai indicată modalitate pentru a întârzia cristalizarea constă în încălzirea recipientului cu miere într-o baie de apă caldă la 35 de grade, după care se răcește brusc, turnând peste el apă rece.

De asemenea, poți pune mierea lichidă proaspătă în recipiente pe care să le introduci la congelator. Mierea va îngheța, procesul de cristalizare este oprit, iar când vei scoate recipientul mierea dezghețată va fi din nou lichidă. În acest caz este recomandat să folosești mai multe recipiente mici, pentru că mierea dezghețată îți pierde mai repede proprietățile. În acest fel, vei putea consuma mai repede mierea dezghețată, fără să-i lași timp să își piardă din calități.

Se pune că mierea își păstrează calitățile un an de zile, însă dacă vei ține seama de aceste recomandări, vei putea păstra mierea timp de mai mulți ani, Trebuie doar să ai grijă la nivelul de umiditate, la temperatură și la luminozitatea spațiului în care o depozitezi.

Sursa foto: pixabay.com/ro/photos/miere-borcane-recolta-albine-352205/

Anunt Diamant Euroinstal - Giroc

Euroinstal Giroc - boilere, centrale termice, sisteme de incalzire
https://euro-instal.ro