Timisoara

Gratuit O nouă aplicație ortodoxă gratuită: Lumea ortodoxiei

Aplicația conține: calendar ortodox 2019-2030, biserici / mănăstiri din România, biblia ortodoxă, bibliotecă ortodoxă (acatiste, tropare, viețile sfinților, proloage, predici, tâlcuiri, filocalia etc.)

Ce trebuie sa intelegem despre vesmintele bisericesti – rolul si semnificatia acestora


Ce trebuie sa intelegem despre vesmintele bisericesti – rolul si semnificatia acestora

Detalii stire

Categorie
Stiri religie
Modificat
acum 1 an si 3 luni
Vizualizari
2586

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Nu tinuta face pe om, dar modul in care omul isi poarta hainele la exterior spune multe despre atitudinea acestuia fata de lumea din jur. Din pur respect in primul rand, mai apoi din smerenie si nu numai, hainele pe care alegem sa le purtam nu le etalam cu mandrie. Ele spun totul despre sufletul nostru si despre cum decidem sa fim interpretati.

Cand vine vorba despre hainele fetelor bisericesti, dincolo de o traditie si de reguli din alte vremuri scrise, exista si o tipologie pe care unii nu o inteleg. Distinctia intre diferitele haine bisericesti se face la nivel de grad in cadrul Bisericii. Cu alte cuvinte, cine si ce poarta inseamna o strictete ce nu se trece cu vederea.

Despre hainele preotilor sau vesmintele bisericesti
Asa cum si credinciosii cand participa la Sfanta Liturghie, pasind in Casa Domnului, au nevoie de un aspect decent al tinutei, asa si preotii sau orice alta fata bisericeasca, trebuie sa urmeze acest principiu. Numite sugestiv vesminte bisericesti, hainele pe care preotii le imbraca sunt expresia modului in care acestia i se adreseaza.

Sa incepem cu inceputul. Un aspect comun in randul persoanelor ce sunt parte din Biserica este vesmantul negru purtat de zi cu zi. Cu siguranta ca este remarcat mai tot timpul. Acesta este purtat de fapt dupa o regula sfanta a unui sinod. Mai cu seama, cine nu respecta acest aspect este suspendat timp de 7 zile de la slujire. Reverenda sau dulama, asa cum este cunoscuta, este tinuta neagra, lunga pe care orice preot o poarta. Are maneci lungi, este stramta la brau, la talie adica. O astfel de tinuta este adoptata si de calugari, care spre deosebire de preotii care slujesc, nu pot renunta niciodata la tinuta neagra sobra.

Semnificatia acestei reverende tine in primul rand de smerenia ce ar trebui sa fie specifica preotilor. Numite in termeni specifici “icoana smereniei”, tinuta neagra si lunga spune totul despre buna cuviinta a celui in cauza, despre atitudinea potrivita inca de la baza, adica inca de la ceea ce poarta mai intai de vesmintele incarcate.

Vesminte specifice Liturghiei
In momentul in care slujesc, preotii poarta o anumita tinuta, pentru ca si locul si momentul impun anumite aspecte legate de potrivirea cu ceea ce se intampla. Fata de stilul zilelor obisnuite si din afara Bisericii, in timpul slujbei un preot are numeroase piese vestimentare de purtat.

Stiharul - Acesta este ca o camasa lunga si alba, amintind de Taina Sfantului Botez. In cazul preotilor stiharul are si broderie, insa numai la marginile sale. Aceasta asa-zisa camasa este prima de imbracat.

Manecute - Din rol practice, poate si estetic, manecutele fac mobilitatea preotului una mai buna. Pentru a avea unitate in tinuta, ca si stil, acestea sunt detaliate de asemenea, brodate dupa caz cu o culoare ca si intreaga tinuta a preotului. Acestea se poarta peste stihar, cu exceptie fiind diaconii, care le poarta pe dedesubt.

Epitrahil, brau si felon. Sau patrafirul, braul si vesmantul in sine - adica acea mantie pe care o poarta preotul deasupra, complet brodata, de regula si colorata. Includ desigur semnul Sfintei Cruci si alte elemente specifice, in functie si de sarbatoare. Patrafirul este esarfa lunga, ce acopera zona pieptului, in timp ce felonul este de o forma conica.

Cat despre design si culori, in mare parte se tine cont de ceea ce impune setul de reguli ale Bisericii, care nu sunt deloc noi. Spre exemplu, se face asocierea intre negrul, ce semnifica doliul si perioada de post din preajma Sfintelor Pasti. Pentru miracolul Invierii, se poarta albul. Daca nu este vorba de negru, in perioada de post preotii se imbraca in vesminte de un albastru inchis. Tipologia continua cu o lista lunga cu semnificatii de acest gen.

Exista o asa zisa libertatea a preotilor de a achizitiona astfel de imbracaminte? Totul depinde si de fondurile proprii, insa si de sarbatoarea cu pricina. Alegerea tinutei tine cont de acest aspect. Cu regulile impuse, cu strictetea de rigoare si prin magazine specializate, achizitia se face pe cont propriu. Un astfel de exemplu este vesmintebisericesti.ro, un magazin online ce se inscrie in lista de optiuni ca si sursa pentru astfel de tinute. Se gasesc aici nu doar articole de imbracaminte pentru preoti, ci si elemente specifice pentru Biserica, necesare de la caz la caz, cele care completeaza modul in care preotul isi poate sustine slujba.

Autor

  • 0Partener de afaceri

  • eAdvertising este o agenție de marketing online cu focus pe SEO, care dezvoltă campanii la scara largă cu un scop clar: să genereze rezultate de top business-urilor din online, în primele poziții din Google.
  • 0743243306

Anunt Diamant Medissa Vita

Medissa Vita Timisoara - Biorezonanta - Nutritie - Aromaterapie - Terapia cu plante - Cristaloterapie - Bioenergoterapie - Terapia Bowen - Terapii Access - Theta Healing - Cromoterapie - Remedii florale Bach - Terapia vibrationala Rife - Oncoterapie

https://nutritie-biorezonanta.ro