Timisoara

Anunt Diamant Euroinstal - Bulevardul 16 Decembrie 1989

Euroinstal Timisoara - Bulevardul 16 Decembrie 1989
https://euro-instal.ro

Simpozionul national ”Arta, societate si cultura in Romania interbelica”

Detalii expozitie

Categorie
Expozitii
Modificat
acum 2 ani si 3 luni
Vizualizari
1883

Reprezentari

DataOraLocatie
Miercuri 5 noiembrie 2014 - Vineri 7 noiembrie 2014

Voteaza & Distribuie

Prezentare expozitie

Muzeul de Artă Timișoara este gazda primei ediții a Simpozionului național “Artă, societate și cultură în România interbelică”. Evenimentul va avea loc în perioada 5-7 noiembrie a.c. la Palatul Baroc, din Piața Unirii nr. 1, Timișoara și va fi deschis miercuri, 5 noiembrie, de președintele CJ Timiș, Titu Bojin, alături de prof. Victor Neumann, directorul Muzeului de Artă Timișoara și de prof. Adrian Cioroianu, decanul Facultății de Istorie din cadrul Universității București.

Pe parcursul celor trei zile ale simpozionului, acad. Răzvan Theodorescu, prof. Adrian Cioroianu, prof. Ruxandra Demetrescu și alți 30 de invitați din București, Sibiu, Iași, Cuj, Arad, Timișoara sau Lausanne (Elveția) vor dezbate public teme privind arta, arhitectura, literatura, istoriografia, publicistica, politica sau societatea românească între cele două războaie mondiale.

Simpozionul este susținut de expoziția Artă bănățeană din perioada interbelică, concepută și organizată de muzeograful Marius Cornea, ce oferă publicului vizitator o imagine asupra vieţii artistice din Banat în perioada dintre cele două războaie mondiale. Expoziţia cuprinde lucrări care redau debutul modernităţii româneşti, aparţinând unor artişti de marcă precum Julius Podlipny, Varga Albert şi Ferdinand Gallas. Mutarea Şcolii de Arte Frumoase de la Cluj la Timişoara şi prezenţa profesorilor Alexandru Popp, Catul Bogdan, Aurel Ciupe, Anastase Demian și Romul Ladea stimulează creația artistică bănăţeană. În această perioadă se remarcă reprezentanţi ai constructivismului, expresionismului şi postimpresionismului. Amintim aici naturile statice realizate de Emil Lenhardt, marinele lui Corneliu Liuba, peisajele lui Ion Isac şi portretele executate de Krausz Albert. Expoziţia cuprinde lucrări de pictură, grafică şi sculptură din Banat din perioada interbelică, din colecţiile Muzeului de Artă Timişoara și din colecții private.

“Simpozionul Artă, societate și cultură în România interbelică se adresează cercetătorilor preocupați de înnoirea discursului privind afirmarea fenomenului artistic și cultural românesc în context european. Tema vizează cercetări de istoria artei, istorie socială, studii culturale. Sînt invitați muzeografi-cercetători și profesori din domeniile artelor, științelor umaniste și științelor social-politice. Studiile vor releva maniera în care arta, muzica, arhitectura, instituțiile de cultură, publicațiile, consumul produsului artistic în ansamblu contribuie la interpretarea faptelor. Un interes aparte intenționăm să-l acordăm prezentării contextului social-politic în care s-au manifestat oamenii, comunitățile, instituțiile românești în anii interbelici, respectiv cum au funcționat relațiile local-național, respectiv național-universal.

Simpozionul va urmări o abordare inter- și transdisciplinară, emanciparea de sub influența paradigmei romantice l'art pour l'art care a dominat decenii de-a rîndul cercetările de istoria artei și de istoriografie din România. Arta și societatea sunt conceptualizate interdependent. Arta – fenomen social, mijloc de conceptualizare și de redare a structurii de gîndire, a sensibilităților umane, a Weltanschauung-ului vremii, mod de transmitere a sacrului și a profanului, a ideologiei, a simbolurilor și a realităților social-politice dintr-un anumit context istoric. Socialul – sursă de inspirație a artistului, obiect și subiect al creației, văzut ca reprezentare a realității prin concepte abstracte.” (prof. univ. dr. Victor Neumann, directorul Muzeului de Artă Timișoara)

Filtre expozitie

Perioada: Astazi, Maine, Saptamana curenta, Luna curenta

Anunt Diamant Euroinstal - Sever Bocu

Euroinstal Timisoara - instalatii sanitare, centrale termice
https://euro-instal.ro