Timisoara

Gratuit O nouă aplicație ortodoxă gratuită: Lumea ortodoxiei

Aplicația conține: calendar ortodox 2019-2030, biserici / mănăstiri din România, biblia ortodoxă, bibliotecă ortodoxă (acatiste, tropare, viețile sfinților, proloage, predici, tâlcuiri, filocalia etc.)

Sinagoga din Iosefin

Sinagoga din Iosefin

Detalii

Adresa
Timișoara, Bulevardul Iuliu Maniu. nr. 55
Categorie
Lacase de cult
Modificat
acum 3 ani si 6 luni
Vizualizari
4141

Voteaza & Distribuie

Prezentare

Sinagoga din Iosefin Timisoara

Sinagoga din Fabric este un lăcaş de cult evreiesc din municipiul Timişoara, localizat pe Str. Ion Creangă nr. 16. Ea a fost construită între anii 1885-1889 în stil neo-maur. Această sinagogă a fost construită în cartierul Fabric, de unde îi vine şi numele. Ea se învecina pe atunci cu un braţ mai vechi al râului Bega.

Iniţial, pe locul actualului edificiu a existat o sinagogă mai mică a comunităţii evreilor de rit ortodox, apoi de rit „statu quo ante” din Fabric. După anul 1879 sinagoga a devenit de rit neolog. Devenită neîncăpătoare, evreii neologi din Timişoara au hotărât să-şi construiască un nou lăcaş de cult, mai mare.

Sinagoga din Cetate a fost construită între anii 1885-1889, după proiectul realizat de arhitectul maghiar Lipót Baumhorn, care a conceput, între altele şi sinagogile neologe din Braşov şi Seghedin. Noua clădire a fost proiectată după tradiţia marilor sinagogi neologe contemporane de pe cuprinsul Imperiului Austro-Ungar, ea fiind asemănătoare ca formă cu sinagogile din Rijeka, Szolnok şi Becicherecul Mare, construite după planurile aceluiaşi arhitect. Banii pentru ridicarea noii sinagogi au fost strânşi de municipalitate, prin organizarea unei loterii publice, iar restul din donaţii. Lucrarea i-a fost încredinţată antreprenorului timişorean Josef Kremmer.

Sinagoga a fost inaugurată la data de 3 septembrie 1889, în prezenţa şefului comunităţii, Alex Kohn şi a primarului Timişoarei, Carol Telbisz. Orga a fost construită de faimosul meşter timişorean Leopold Wegenstein. A fost cunoscută şi ca “Sinagoga Nouă”, sau şi mai recent, în mass-media actuală, ca “Sinagoga Maură”, datorită stilului neo-maur în care a fost construită, probabil şi datorită impresionantei ei cupole centrale.

Sinagoga a decăzut la finele perioadei comuniste, fiind închisă în anul 1985 pe măsură ce majoritatea evreilor rămaşi în oraş după cel de-al doilea război mondial au emigrat în Israel. În cei 24 ani cât a fost închisă, sinagoga a fost vandalizată de cinci sau şase ori, furându-se lampadare, diverse obiecte sculptate, lucrate manual etc. Ea a ajuns să se afle la sfârşitul primului deceniu al secolului al XXI-lea într-un avansat stadiu de degradare [2].

În anul 2009, pentru că nu avea bani de renovare şi sinagoga se ruina în fiecare zi, Comunitatea evreilor din Timişoara a cedat Sinagoga din cartierul Fabric pe o perioadă de 35 ani către Teatrul Naţional din Timişoara [3], pentru a o transforma în sală de spectacole.

Orar

Vineri - Duminica: 10:00 - 16:00

Filtre

Program functionare: Sambata, Duminica
Zone din Timisoara: Iosefin

Anunt Diamant Euroinstal - Calea Aradului

Euroinstal Timisoara - boilere, centrale termice, sisteme de incalzire
https://euro-instal.ro