Timisoara

Solicitare către dl Primar Nicolae Robu - piste vopsite pentru biciclete

Detalii stire

Categorie
Stiri administratie
Modificat
acum 3 ani si 1 saptamana
Vizualizari
965

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

160/02.11.2016
CĂTRE PRIMĂRIA MUNICIPIULUI TIMIȘOARA
ÎN ATENȚIA DLUI PRIMAR NICOLAE ROBU

SOLICITARE
Subsemnata Romina Faur – coordonatorul campaniei Verde pentru Biciclete, proiect al Fundației Bega, prin prezenta vă solicit următoarele:

  • Stoparea vopsirii pistei de biciclete de pe strada Eneas – tronsonul Drubeta – Calea Șagului

Această imagine a fost surprinsă în data de 1 noiembrie 2016.
Conform unor declarații recente din partea reprezentanților Primăriei Municipiului Timișoara, anterioare datei de 1 noiembrie, s-a promis găsirea unor soluții și neconsiderarea vopselei verzi o opțiune pentru suprafața de rulare a bicicletelor. Există astfel o nonconcordanță în comunicare între departamentele din cadrul Primăriei Municipiului Timișoara.

  • Găsirea unor soluții viabile pentru trasarea și delimitarea pistelor de biciclete

Chestiunea pistelor vopsite pentru biciclete a făcut obiectul și altor solicitări către Primăria Municipiului Timișoara, după cum urmează:

  1. În data de 10.12.2015 am realizat o solicitare documentată cu rezultatul unui sondaj public referitor la pistele vopsite pentru biciclete, derulat de către Fundația Bega în decursul lunilor octombrie – decembrie 2015, precum și de către dvs. Dl Primar Nicolae Robu (sondajul nr.76 pe pagina de Facebook). Solicitările au fost următoarele:
- Folosirea unei vopsele cu aderență sporită, de o calitate net superioară
- Delimitarea pistelor de biciclete prin vopsirea limitelor laterale cu o vopsea cu aderență mare (eventual reflectorizantă)
- Folosirea unor balize sau a unor forme de semnalizare pentru sporirea protecției bicicliștilor în trafic și pentru atenționarea pietonilor cu privire la accesul restricționat în acea porțiune de drum/trotuar.
Documentația care a însoțit aceste solicitări este atașată și acestui material.
Nu am primit niciun răspuns oficial la această solicitare.
  1. În data de 28.03.2016, am făcut o serie de solicitări legate de infrastructură și am pomenit și de cererile anterioare rămase fără răspuns. Din păcate, nici de această dată nu am primit un răspuns legat de pistele vopsite pentru biciclete.
Vă atragem atenția că, o dată realizate aceste ”piste pentru biciclete”, bicicliștii sunt obligați prin lege să le folosească. Astfel, se vor afla în situații în care va trebui să aleagă între propria siguranță și încălcarea legii.
Facem aceste solicitări în baza faptului că există o comunitate puternică de bicicliști în Timișoara, bicicliști care ar trebui respectați și tratați ca niște parteneri cu drepturi egale, inclusiv în trafic. Este alegerea fiecărui cetațean al Timișoarei ce mijloc de deplasare preferă, însă majoritatea celor care folosesc în timpul zilei bicicleta o fac din necesitate, din nevoia de a se deplasa către locul de muncă. Ne dorim să vă atragem atenția asupra faptului că este absolut necesar să verificați funcționalitatea cu persoane de interes, iar fiecare proiect propus și implementat trebuie gândit și verificat pe teren. Doar astfel se pot găsi soluții cu adevărat viabile. Vă rugăm să aveți în vedere acest aspect. Din respect pentru bicicliștii timișoreni, cetățeni ai acestui oraș.
Anticipat, apreciem deschiderea dvs. față de solicitările de mai sus.
Vă mulţumesc,
Faur Romina-Manuela Timişoara
Coordonator “Verde pentru Biciclete” 2 noiembrie 2016 Telefon: 0744 61 41 56
e-mail: romina.faur@gmail.com

10.12.2015
SITUAŢIA PISTELOR VOPSITE PENTRU BICICLETE

In atenția dlui Primar Nicolae Robu,
Subsemnata Romina Faur, coordonator al campaniei ”Verde pentru Biciclete”, proiect al Fundației Bega, prin prezenta vă solicit luarea în evidență a analizei făcute cu privire la situaţia pistelor vopsite pentru biciclete, din oraşul nostru.
Încă din primul an de existență, Verde pentru Biciclete a demarat o acțiune de strângere de semnături, concretizată cu realizarea mai multor piste de biciclete în Timișoara. Piste care, cu unele imbunătățiri potențiale, le-au dat curaj oamenilor să meargă pe bicicletă.
Nu vrem să discutăm acum despre infrastructura pentru bicicliști în general, ci să ne focusăm pe o problemă stringentă, care apare periodic: în momentul în care plouă, pistele vopsite devin un adevărat patinoar. Pelicula de apă formată pe vopseaua specială determină alunecări, căzături și chiar răniri, ceea ce face ca aceste piste vopsite să fie periculoase. Umiditate, frunzele căzute, noroiul, apa care rămâne pe pistă sunt factori care fac impracticabile pistele vopsite.

În aceste condiții, ar trebui găsite soluții pertinente pentru aceste piste de biciclete, precum:

  • Folosirea unei vopsele cu aderență sporită, de o calitate net superioară
  • Delimitarea pistelor de biciclete prin vopsirea limitelor laterale cu o vopsea cu aderență mare (eventual reflectorizantă)
  • Folosirea unor balize sau a unor forme de semnalizare pentru sporirea protecției bicicliștilor în trafic și pentru atenționarea pietonilor cu privire la accesul restricționat în acea porțiune de drum/trotuar.

Am demarat o serie de acţiuni care au avut ca rezultat aflarea experienţei de pedalat pe pistele vopsite, din partea bicicliştilor timişoreni. Mai jos aveţi rezultatele studiului nostru.

1. Acţiune demarată la 22 octombrie 2015

Ioan Emil Botescu De nenumărate ori " mi-a fugit fața " pe pista vopsită de pe trotuare , când era cu apă în urma ploilor , precum am caz concret din familie care a alunecat pe pista din Pța. Bălcescu ! În urma ploii , pista vopsită devine un adevărat patinoar !!!
No Elle Atât eu cat și copiii biciclim destul de frecvent și ocolim zonele "vopsiluite " în verde ( cum spun pruncii) pentru ca într-una din zilele ploioase, nevoita fiind sa franez - am derapat și m-am accidentat. Așadar... o alternativa ne-ar prinde bine!!
Carina Sarpe Clar ca nu ma urc pe pista cand e ud jos!!!
Lucian Bologa nota: toamna, pe langa vopseaua alunecoasa, mai apar si frunzele cazute pe pista; frunze+ umezeala= pericol de derapaj; plus denivelarile de pe pista de biciclete de pe bd. Mihai Viteazu de exemplu, aparute datorita radacinilor arborilor din spatiul verde dintre trotuar/pista si carosabil. pista in zona respectiva arata ca un traseu de ciclocros 
Simona Bucur Si daca ai si viteza este posibil sa mai faci si explozie