Timisoara

Statul plateste reconstructia mamara

Detalii stire

Categorie
Stiri sanatate
Modificat
acum 6 ani si 3 luni
Vizualizari
1597

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

În sfârşit, e oficial! Protezele mamare pentru bolnavele de cancer vor fi decontate de stat. Guvernul a dat hotărârea care prevede decontarea implanturilor cu silicon după extirparea sânilor.
Decizia vine după ce Observatorul, prin Campania Alege să nu suferi, a convins autorităţile să le întindă o mână celor care se luptă cu boala cumplită şi cu o recuperare şi mai cruntă.
Nouă mii de femei, tot atâtea mastectomii şi vieţi retezate de bisturiu. Două treimi dintre pacientele diagnosticate cu cancer la sân supravieţuiesc. Şi atât. Căci "a trăi", în adevăratul sens al cuvântului, le este refuzat.
Violeta a trecut printr-o mastectomie în urmă cu cinci ani, iar din ianuarie se pregăteşte pentru reconstrucţie. Pe banii ei, căci statul român a vrut-o mutilată. Până azi.
În toamna anului trecut, Campania "Alege să nu suferi" ajungea în Parlament, pentru ca, acum două zile, Guvernul să dea undă verde decontării protezelor mamare prin ordonanţă.
Întreg demersul a pornit de la Timişoara, acolo unde doctorul Bratu nu a ezitat să opereze gratuit pentru a dovedi tuturor că şi România poate să intre în rândul ţărilor europene civilizate în care tratamentul oncologic al cancerului mamar se încheie o dată cu reconstrucţia.
Odată format cadrul legal, specialiştii nu mai au decât să stabilească normele de aplicare şi criteriile în baza cărora se vor face aceste intervenţii. În prima etapă, Casa de Asigurări pregăteşte decontarea a o mie de proteze, cu posibilitatea creşterii numărului lor anul viitor.

Sursa informatii: observator.tv