Timisoara

Studiu Banca Romaneasca si Imobiliare.ro: Comparatie intre rata lunara prin Prima Casa si chirie in Timsioara

Detalii stire

Categorie
Stiri economie
Modificat
acum 5 ani si 7 luni
Vizualizari
1371

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Studiu Banca Românească și Imobiliare.ro: Ratele Prima Casă la garsoniere sunt cu până la 3% mai mari față de chiriile lunare în Timișoara

  • Rata lunară la garsonierele din Timișoara cumpărate prin programul Prima Casă este de 155 de euro, în timp ce chiria lunară e de 150 de euro
  • În Iași, Sibiu și Ploiești, ratele lunare la garsoniere sunt mai mici cu peste 20% față de chiriile lunare
  • Cele mai mici diferențe între ratele lunare și chirii pe segmentul apartamentelor cu două camere se înregistrează în Brașov și Sibiu
  • Cei care vor să cumpere un apartament cu două camere situate în cartierele din Sectorul 1 al Capitalei (Bucureștii Noi, Griviței, Gara de Nord) plătesc o rată lunară de 248 de euro, față de o chirie medie lunară de 300 de euro

Rata lunară la garsonierele cumpărate prin programul Prima Casă în Timișoara este cu până la 3% mai mare față de chiriile lunare. Un cumpărător prin acest program plătește o rată de 155 de euro, în timp ce chiria lunară este de 150 de euro, arată un studiu realizat de Banca Românească S.A.- Membră a Grupului National Bank of Greece - și Imobiliare.ro, principalul portal imobiliar din România.
În Capitală, rata lunară la garsonierele cumpărate prin programul Prima Casă ajunge, în medie, și cu peste 20% mai mică față de chiria medie lunară. Cea mai mare diferență, de 23%, este înregistrată în Crângași, Drumul Taberei, Giulești și Militari. Și în Iași, Sibiu și Ploiești, ratele lunare la garsoniere sunt mai mici cu peste 20% față de chiriile lunare.
Studiul comparativ, efectuat asupra cotațiilor medii din 9 zone ale Capitalei și din 9 orașe din întreaga țară (Timișoara, Cluj Napoca, Iași, Constanța, Craiova, Oradea, Brașov, Ploiești, Sibiu) reflectă principalele diferențe între chiriile lunare și ratele lunare la creditele contractate prin programul Prima Casă la instituția Banca Românească pentru garsoniere, apartamente cu două camere și, respectiv, pentru apartamente cu trei camere.
„O rată mai mică decât chiria și avantajul unui avans de minimum 5% justifică în continuare decizia de investiție într-o locuință prin programul Prima Casă. Diferențele dintre rate și chirii sunt semnificative în special la cele mai solicitate categorii de locuințe – garsonierele și apartamentele cu două camere”, declară Dan Grigoriu, Director Divizia Produse și Segmente Retail Banca Românească.
De exemplu, pentru o garsonieră în Berceni și Giurgiului (Sectorul 4, București), un cumpărător prin programul Prima Casă plătește o rată de 164 de euro/lună, în timp ce un chiriaș plătește 200 de euro/lună. Cei care vor să cumpere un apartament cu două camere situat în cartierele din Sectorul 1 al Capitalei (Bucureștii Noi, Griviței, Gara de Nord) plătesc o rată lunară de 248 de euro, față de o chirie medie lunară de 300 de euro. O rată cu aproape 40 de euro mai mică decât chiria vor plăti și cei care cumpără un apartament cu două camere în Sectorul 2 din București (Tei, Colentina, Pantelimon).
„Cu excepția apartamentelor din zonele centrale și nordul Bucureștiului, apartamentele din Capitală se încadrează în programul de creditare Prima Casă. De asemenea, toate tipurile de apartamente din principalele orașe ale țării se încadrează în acest program, singura excepție o constituie apartamentele cu trei camere din Cluj-Napoca”, subliniază Adrian Erimescu, director general Imobiliare.ro.
În Constanța, Craiova și Oradea, ratele lunare la apartamentele cu două camere sunt cu aproximativ 15% mai mari față de chirii. „Dacă ne raportăm la rezultatul pe termen lung, chiar și la un plus de aproximativ 20% față de chiria lunară, care se traduce în câteva zeci de euro, decizia de a investi în propria locuință rămâne avantajoasă”, spune Dan Grigoriu.
Spațiu mai mare, avans mai mare
Valoarea maximă finanțată prin programul Prima Casă de către Banca Românească pentru un apartament vechi este de 57.000 de euro, echivalentul în lei. De aceea, pentru toate locuințele care costă peste 60.000 de euro, rata prin Prima Casă este aceeași, iar diferențele apar în valoarea avansului. De exemplu, cei care vor să cumpere un apartament cu trei camere într-o zonă semicentrală a Capitalei (1 Mai, 13 Septembrie, Dristor, Moșilor, Ștefan cel Mare, Mihai Bravu, Tineretului, Vitan Nou) vor plăti un avans de aproximativ 18.400 de euro și o rată de 327 de euro/lună, în timp ce chiria lunară este, în aceeași zonă, de 390 de euro.
În Cluj Napoca, un apartament de 3 camere prin Prima Casă poate fi cumpărat cu un avans de 8.000 de euro și cu o rată lunară de 327 de euro, apropiată de chiria lunară (330 de euro). În Brașov, avansul de 2.850 de euro și o rată de 310 euro/lună le asigură cumpărătorilor o locuință cu 3 camere.
De la începutul programului guvernamental Prima Casă, în 2009, Banca Românească a acordat, până la finalul lunii septembrie 2014, peste 5.300 de credite. Dobânda pentru creditele acordate de Banca Românească în programul Prima Casă este formată din ROBOR la 3 luni plus o marjă fixă de 2,5%.

Despre Banca Românească:
Banca Românească este una dintre instituţiile financiare importante care activează pe piaţa din România oferind clienţilor săi, persoane fizice şi juridice, o gamă largă de produse şi servicii de calitate adaptate nevoilor fiecăruia. Cu un capital social de peste 700 de milioane de lei şi o reţea naţională de sucursale în majoritatea oraşelor importante ale ţării, Banca Românească are 22 de ani de activitate pe piaţa bancară din România. În octombrie 2003, cel mai mare grup financiar din sud-estul Europei, National Bank of Greece (NBG), a cumpărat pachetul majoritar de la Banca Românească, deţinând în prezent 99,279% din capitalul social al acesteia. Banca Românească este una dintre cele mai bine capitalizate bănci de pe piaţa locală, cu un indice de solvabilitate de cca. 18,5%.
National Bank of Greece este cel mai vechi şi cel mai mare grup financiar din Grecia, fiind fondat în anul 1841 şi listat la Bursa de Valori din Atena încă din anul 1880. Începând cu octombrie 1999, grupul este listat şi la Bursa de Valori din New York (NYSE). National Bank of Greece are o experienţă de 173 de ani, cu o puternică prezenţă internaţională prin cele peste 1.600 de unităţi bancare.
www.banca-romaneasca.ro
Despre Imobiliare.ro:

Lansat în ianuarie 2000, www.imobiliare.ro este primul și cel mai accesat portal imobiliar din România. Portalul a depășit de curând pragul de 900.000 de vizitatori unici pe lună și cuprinde cea mai mare bază de oferte din toate categoriile imobiliare la nivel național.