Timisoara

„Sunt adult: Traiesc independent!”

Detalii stire

Categorie
Stiri social
Modificat
acum 5 ani si 1 luna
Vizualizari
597

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

O abordare fundamental diferită a dizabilităţii şi a măsurilor de protecţie, în spiritul
Convenţiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi
Fundaţia „Pentru Voi” a continuat campania de advocacy pentru modificarea prevederilor noului Cod Civil referitoare la punerea sub interdicţie a persoanelor cu dizabilitati intelectuale, campanie incepută în luna iulie a anului trecut, cu organizarea celei de-a treia mese rotunde în data de 23.06.2015, la Reşiţa, în cadrul căreia s-a realizat un inventar al problemelor ridicate de aplicarea practică a actualelor prevederi legale referitoare la capacitatea de exerciţiu, punerea sub interdicţie şi exercitarea tutelei.
Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului „Sunt adult: Trăiesc independent!”, proiect co-finanţat printr-un grant din partea Elveţiei prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru Uniunea Europeană extinsă.
Fundaţia va elabora o propunere privind modificarea actualelor dispoziţii din Codul civil referitoare la capacitatea de exerciţiu şi punerea lor în concordanţă cu Convenţia privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi, adoptată la New York de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite la 13 decembrie 2006, ratificată de România prin Legea nr. 221/2010, care instituie obligaţia statelor părţi de a garanta recunoaşterea capacităţii juridice a persoanelor cu dizabilităţi.
La eveniment au participat reprezentanţi ai DGASPC Caraş Severin, ai Autorităţii Tutelare din Reşiţa şi Caransebeş, ai Tribunalului Caraş-Severin, care au prezentat numeroase cazuri din activitatea lor curentă. Au fost analizate dificultăţile întâmpinate în practică în aplicarea tutelei, precum şi nevoia revizuirii sistemului juridic de protecţie a persoanelor cu dizabilităţi mentale puse sub interdicţie judecătorească în sensul instituirii unei măsuri de protecţie proporţională cu nevoia de protecţie.
„71.667 de persoane cu dizabilităţi sunt puse sub interdicţie judecătorească în România, conform datelor transmise de către Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice-Autoritatea Naţională pentru Persoanele cu Dizabilităţi, în urma solicitării Fundaţiei „Pentru Voi” în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public. Punerea sub interdicţie este o măsură de protecţie care are ca rezultat lipsirea totală de drepturi civile a acestui număr mare de cetăteni români. Fundaţia Pentru Voi continuă demersurile în vederea armonizării legislaţiei româneşti cu prevederile Convenţiei ONU privind dizabilitatea ”, a declarat Laila Onu, Directorul General al fundaţiei.
Pentru mai multe detalii vă rugăm să ne contactaţi la numerele de telefon 0256 228 062 şi 0722 573 812, sau la adresa de e-mail simona.hanga@pentruvoi.ro. Persoana de contact este jurist Simona Hanga.