Timisoara

SUPERB! Fete de aur... Spadasinele Romaniei, peste SUA, Rusia si China

Detalii stire sportiva

Categorie
Stiri Sport
Modificat
acum 4 ani si 3 luni
Apartine de
Directia Judeteana pentru Sport si Tineret TIMIS (D.J.S.T.)
Vizualizari
439

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire sportiva

Echipa feminină de spadă a României a cucerit medaliile de aur la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, joi, după ce a învins China, deținătoarea titlului, în finală, cu scorul de 44-38. In semifinale, tricolorele invingeau categoric Rusia, iar in sferturi SUA dupa un meci dramatic, la tusa de aur...
Ana-Maria Popescu (ex-Brânză), Simona Gherman, Simona Pop și Loredana Dinu au adus prima medalie a României la JO 2016, încununând eforturile acestei generații de spadasine.
Este a patra medalie olimpică de aur a scrimeri românești, după cele obținute de Mihai Covaliu la sabie individual, în 2000, la Sydney, de laura Badea, la floretă individual, în 1996, la Atlanta, și de Ionel Drâmbă, la floretă individual, la Ciudad de Mexico, în 1968. Totodată, e prima medalie olimpică de aur câștigată de scrima românească la echipe.
În finala cu China, Ana-Maria Popescu a început cu dreptul și a adus avantaj României în releul cu Sun Yujie (1-0). Simona Pop a conservat avantajul în duelul cu Xu Anqi (5-4), iar Simona Gherman a mărit avansul tricolorelor în confruntarea cu Sun Yiwen (9-6). Sun Yujie a redus din diferență în releul cu Simona Pop (10-9), dar Popescu a ajutat la desprinderea echipei României, după asaltul cu Hao Jialu (14-9). Simona Gherman a dus scorul la 21-14 în urma duelului cu Xu, iar rezerva Loredana Dinu a făcut ca avantajul să fie maxim, 24-16, în fața chinezoaicei Hao. Sun Yujie a apropiat China la cinci tușe (25-30), după confruntarea cu Gherman, dar Ana-Maria Popescu, medaliată cu argint la JO din 2008, a încheiat magistral meciul, cu Xu (44-38).
Româncele au fost susținute din tribune de alți sportivi din delegația țării noastre la Rio, printre care și echipa feminină de handbal.
La Rio, România a dispus de SUA în sferturi, cu 24-23, prin ''tușa de aur'', în semifinale a trecut de Rusia cu 45-31, iar în finală a învins China cu 44-38.
Medaliile de bronz au fost adjudecate de Rusia (Tatiana Logunova, Violetta Kolobova, Liubov Șutova, Olga Kocineva), care a învins Estonia (Irina Embrich, Julia Beljajeva, Erika Kirpu, Kristina Kuusk) cu scorul de 37-31 în finala mică.
RELEU 1: Ana Maria Popescu - Yujie Sun 1-0
RELEU 2: Simona Pop - Anqi Xu 4-4
RELEU 3: Simona Gherman - Yiwen Sun 4-2
RELEU 4: Simona Pop - Yujie Sun 1-3
RELEU 5: Ana Maria Popescu - Jialu Hao 4-0
RELEU 6: Simona Gherman - Anqi Xu 7-5
RELEU 7: Loredana Dinu - Jialu Hao 3-2
RELEU 8: Simona Gherman - Yujie Sun 6-9
RELEU 9: Ana Maria Popescu - Anqi Xu 14-13