Timisoara

Anunt Diamant Euroinstal

Euroinstal - Aeroterme si convectoare, Aparate de aer conditionat, Boilere, Calorifere, Cazane, Centrale termice, Panouri radiante, Panouri solare, Pompe de apă, hidrofoare, Pompe de caldura, Radiatoare, Sobe si seminee, Termostate, Tevi si robineti, Ventilatoare
https://euro-instal.ro

Alimentația câinilor: reguli de care să ții cont

Alimentația câinilor: reguli de care să ții cont

Detalii stire

Categorie
Stiri diverse
Modificat
acum 1 an si 3 luni
Apartine de
DWF
Vizualizari
888

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Câinele poate fi considerat un adevărat membru al familiei, așa că este necesar ca el să fie îngrijit corespunzător și să ducă un stil de viață sănătos. Iar un rol important în dezvoltarea sa îl are alimentația. Un câine are nevoile sale speciale, iar alimentația sa trebuie să includă anumite tipuri de hrană pentru câini, dar și suplimente bogate în vitamine și nutrienți. Așa că iată care sunt cele mai importante aspecte, de care trebuie să ții cont, în ceea ce privește alimentația corectă a unui câine.

Care sunt diferențele între hrana umedă și hrana uscată

În primul rând, ambele tipuri de hrană aduc beneficii pentru sănătatea câinelui, însă într-un mod diferit. Hrana uscată oferă mai multă energie, este mai sățioasă și asigură sănătatea sistemului digestiv, fiind recomandată, de asemenea, pentru menținerea igienei dentare. În schimb, hrana umedă este mai bogată în proteine, este mai gustoasă și se digeră mai ușor. Spre deosebire de hrana umedă, cea uscată are un dezavantaj, acela că poate conține mult gluten și nu oferă același nivel de hidratare. O altă diferență este legată de preț, pentru că hrana umedă este mult mai scumpă decât cea uscată, având un termen de valabilitate mult mai limitat.

Când poți să-i oferi câinelui suplimente nutritive sau gustări

Pe lângă hrana umedă și cea uscată, există și alte metode pentru a furniza câinelui toate vitaminele și substanțele nutritive de care are nevoie ca să se dezvolte într-un mod sănătos. Este vorba despre suplimentele nutritive, care sunt recomandate în special câinilor aflați în faza de creștere, sau în perioadele în care aceștia sunt bolnavi.

Iar pentru momentele în care vrei să-ți recompensezi câinele, poți apela la diferite gustări. De obicei, gustările pentru câini sunt sub formă de biscuiți, bogați în grăsimi și carbohidrați, sau sunt formă de sticks, care ajută la menținerea unei igiene dentare corespunzătoare.

Cum hrănești corect un pui de câine, în primele 6-8 săptămâni

Puii de câine au nevoie de o alimentație mai bogată în suplimente nutritive, decât câinii adulți sau seniori, deoarece se află în creștere și au foarte multă energie de consumat. Cu cât gradul de activitate al juniorilor este mai mare, cu atât aportul de calorii trebuie să fie mai ridicat. Astfel, în primele două luni de viață, cea mai sănătoasă hrană pentru pui este laptele mamei, care este bogat în nutrienții necesari pentru o creștere sănătoasă. Însă, pe la 3-4 săptămâni, cățeii încep deja să devină mai curioși și vor să testeze și hrana solidă. Așa că este recomandat, ca după prima lună, să începi să-ți obișnuiești câinele și cu boabele speciale pentru câini.

Pentru început, îi poți pune în bol două lingurițe de hrană uscată și puțină apă, pentru ca hrana să aibă consistența unei paste. Iar pe măsură ce crește, poți reduce cantitatea de apă, pentru ca puiul să se obișnuiască deja cu hrana uscată și cu textura ei normală.

Cum hrănești un pui de câine, după 8 săptămâni

Pe la 6-8 săptămâni, puiul de câine poate trece treptat la hrana de adult. Poți începe să îi oferi din noua mâncare cantități mai mici, în locul hranei pentru juniori, iar de la o zi la alta, poți crește cantitatea de hrană pentru adulți. În plus, îl poți familiariza pe cel mic și cu gustări speciale pentru juniori sau cu hrană umedă. Astfel, vei observa ce îi place și vei știi cum să-i organizezi meniul.

Cât de des hrănești un pui de câine

Puii de câine trebuie hrăniți mai des decât adulții. Însă, în perioada în care puiul încă este hrănit de mamă, este suficient să îi oferi juniorului doar câte o linguriță de mâncare, de cinci ori pe zi, în primele două luni. Apoi, la vârsta de 3 luni, se recomandă patru mese pe zi, iar după 6 luni sunt suficiente 2-3 mese pe zi. Trebuie reținut și faptul că hrana poate depinde și de rasa juniorului, de talia acestuia sau de greutate, așa că ar fi indicat să te consulți cu un medic veterinar, pentru a alege suplimentele nutritive potrivite pentru puiul de câine.

Care este alimentația potrivită pentru un câine adult

Este important ca un câine adult să aibă o alimentație cât mai echilibrată, care să cuprindă atât carne, cât și cereale, fructe și legume, bogate în vitamine, fibre și nutrienți. În mod normal, o masă echilibrată cuprinde 50% carne, 25% orez și 10% legume și fructe. Pe lista legumelor recomandate pentru câini se află: morcovul, păstârnacul, țelina, ardeiul gras, castravetele și fasolea verde. Iar fructele potrivite pentru alimentația unui câine sunt merele fără semințe, pepenele, afinele și murele. Totuși, atunci când vrei să introduci un nou aliment în meniul câinelui tău, fă-o treptat, și în cantități mici. Astfel, vei vedea cum reacționează sistemul digestiv la noile alimente și vei putea evita reacțiile alergice sau apariția altor probleme.

Ce alimente nu sunt recomandate pentru câini

De obicei, câinii sunt destul de curioși și pofticioși, ar mânca aproape orice. Însă anumite alimente le pot cauza stări de vomă, tulburări de ritm cardiac, diaree, dermatită, iritații, convulsii sau alte probleme de sănătate. Așa că este indicat să-i ții departe de anumite alimente, care pot fi periculoase pentru câini, precum varza, semințele de măr, mezelurile, pâinea proaspătă, produsele lactate, ouăle crude, avocado, alcoolul, usturoiul, ceapa, roșiile sau dulciurile.

Așadar, acestea sunt principalele reguli care trebuie respectate, în ceea ce privește alimentația corectă a unui câine. Totuși, este important de reținut că fiecare rasă are anumite nevoi, iar alimentația unui câine trebuie adaptată în funcție de acest aspect.

Spre exemplu, un câine cane corso, de talie mare, are nevoie de un aport mai mare de vitamine și substanțe nutritive decât un bichon care este un câine de talie mică. Astfel, este indicat să te consulți întotdeauna cu medicul veterinar, ca să alegi hrana potrivită pentru rasa câinelui tău.

Sursa foto: unsplash.com/photos/U3aF7hgUSrk

Anunt Diamant Salsa Rebels

Salsa Rebels Timisoara ofer cursuri de salsa, bachata, kizomba si cha cha.
https://salsarebels.ro