Timisoara

Teatru-dans, dans contemporan si teatru politic la Festivalul European de Teatru EUROTHALIA

Detalii

Categorie
Stiri Cultura
Modificat
acum 3 ani si 1 saptamana
Vizualizari
352

Voteaza & Distribuie

Descriere

Teatru-dans, dans contemporan și teatru politic la Festivalul European de Teatru EUROTHALIA
Spectacole de Wim Vandekeybus și Andrea Gavriliu, precum și o producție Teatru-Spălătorie din Chișinău.

În cadrul Festivalului European de Teatru EUROTHALIA, organizat de Teatrul German de Stat Timișoara, vor fi prezentate următoarele spectacole:
Hotel PM”, un spectacol de Andrea Gavriliu, o producție TGST, Timișoara
marți, 13 octombrie 2015, la ora 20,30
în sala Teatrului German de Stat

Moldova independentă. Erată”, o producție Teatru-Spălătorie, Chișinău
miercuri, 14 octombrie 2015, la ora 18 și
joi, 15 octombrie 2015, la ora 18
în sala Studio a Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timișoara
și
Vorbește în șoaptă când vorbești despre dragoste…”, coregrafia și regia: Wim Vandekeybus, o producție Ultima Vez Bruxelles
miercuri, 14 octombrie 2015, la ora 20,30,
în Hala industrială Hasdeu (Hala Metcons 7, Bd. Hasdeu nr. 1).
„Hotel PM” a fost produs de Teatrul German în martie 2015, fiind conceput de coregrafa, dansatoarea și actrița Andrea Gavriliu. Acesteia i se alătură o echipă amplă de artiști: scenografia este semnată de Andreea Săndulescu, muzica este compusă de Mihai Dobre, cu participarea lui Alex Pop, iar proiecțiile video sunt creația lui Daniel Păun. Distribuția îi reunește pe actorii-performeri Olga Török, Konstantin Keidel, Isolde Cobeț, Daniela Török, Radu Vulpe și Horia Săvescu.
„Hotel PM” aduce pe scenă întâmplările absurde si neașteptate ce au loc într-o cameră de hotel: musafirii hotelului descoperă spațiul prin dans, explorând decorul cu toate elementele lui, camera de hotel devenind astfel un spațiu simbolic, în care trăirile umane sunt caricaturizate. Spectacolul reunește diferite mijloace artistice, precum dansul, muzica electronică, scenografia și proiecțiile video, creând astfel un proiect complex, ce are ca scop deconstrucția unor stereotipuri.
Spectacol de teatru-dans, cu traducere în limba română și engleză.
Moldova independentă. Erată” este o creație colectivăsemnată de Ion Borș, David Schwartz, Dumitru Stegărescu, Doriana Talmazan și Irina Vacarciuc și produsă de Teatru-Spălătorie din Chișinău. Spectacolul construiește o istorie subiectivă a Republicii Moldova, care completează și corectează istoria oficială. Este istoria nescrisă și nespusă la școală, despre perspectivele oamenilor obișnuiți asupra schimbărilor economico-politice. Pe parcursul unui an de zile, echipa de artiști a adunat materiale documentare din cele mai diverse medii: pe de-o parte, povești personale, interviuri, discuții și investigații în istorii de familie, poezii și cântece cu mesaj socio-politic; pe de altă parte, investigarea surselor istoriei oficiale – manuale școlare, documente publice, arhivele ziarelor, arhive TV și web, portaluri online ale corporațiilor media.
Spectacol în limbile română și rusă, cu traducere în limbile germană, română și engleză
Coregraful și regizorul de teatru și film Wim Vandekeybus a fondat compania Ultima Vez în 1986. Primul său spectacol, „What the body does not remember” a fost un success internațional, fiind recompensat cu un Premiu Bessie (Premiul New York pentru Dans și Performance) pentru inovare. După 30 de ani de activitate în teatru, dans și film, Vandekeybus explorează în continuare noi forme estetice. Tensiunea, conflictul, corpul versus mintea, riscul și impulsul, fizicalitatea, pasiunea, intuiția, instinctul, acestea sunt elementele care se regăsesc mereu în operele lui Vandekeybus. Acesta a câștigat de-a lungul timpului Premiul pentru contribuția importantă adusă dansului contemporan european, pentru munca multidisciplinară și pentru dedicarea socială și culturală, precum și Premiul Evens Arts sau premiul Keizer Kerel din Provincia Flandra de Est.
Pentru Wim Vandekeybus dragostea este probabil cea mai intangibilă și capricioasă stare de spirit: mută munții și creează înălțimi și adâncimi fără margini. Dragostea dă putere, dar cauzează și o durere devastatoare când se întoarce împotriva ta. Dragostea inspiră poezia: este înflăcărată și blestemată. După colaborarea pentru spectacolul dinnieuwZwart (2009), Wim Vandekeybus lucrează din nou cu muzicianul Mauro Pawlowski. De această dată, poveștile clasice devin surse de inspirație pentru câtecele compuse de Mauro și de colegii săi și interpretate de charismatica solistă sud-africană Tutu Puoane. „Vorbește în șoaptă când vorbești despre dragoste…” nu este o operă, nici un musical în sensul clasic al cuvântului, ci o combinație emoționantă de muzică experimentală și tradiție clasică.
Spectacol non-verbal

Pentru Festivalul „Eurothalia”, biletele pot fi achiziționate într-unul din următoarele moduri:
- la casieria Teatrului German (str. Alba Iulia nr. 2)
Orar: Marţi – Vineri: 10-15 şi 17-19; Sâmbătă: 10-15
- cu o oră înainte de începerea spectacolelor, la sălile de spectacol.
- online pe paginile teatrulgerman.ro şi biletmaster.ro. Interfața online oferă și posibilitatea cumpărării și tipăririi biletelor la calculatorul personal.