Timisoara

Anunt Diamant Euroinstal

Euroinstal - Aeroterme si convectoare, Aparate de aer conditionat, Boilere, Calorifere, Cazane, Centrale termice, Panouri radiante, Panouri solare, Pompe de apă, hidrofoare, Pompe de caldura, Radiatoare, Sobe si seminee, Termostate, Tevi si robineti, Ventilatoare
https://euro-instal.ro

Teatrul National Timisoara

Detalii teatru

Adresa
Timișoara, Strada Marasesti, nr. 2
Telefon
0256499908, 0256201117
Fax
0256201288
Web
https://www.tntm.ro
Social links
Categorie
Teatre
Modificat
acum 2 luni si 3 zile
Vizualizari
15520

Voteaza & Distribuie

Prezentare teatru

Teatrul National Timisoara


Creat in 1947, prin repertoriul bogat si prin numele sonore care au activat pe scena sa, a devenit un punct de reper in viata culturala locala.

Teatrul din Timişoara apare mentionat pentru prima adata în procesul verbal al consiliului comunal german din luna mai 1753. Istoria teatrului de-a lungul timpului a fost plina de intamplari: s-a deschis in 1761, dar a ars cinci ani mai târziu într-un incediu. În cursul anului 1795 s-au facut unele lucrari de amenajare, la parter functionand un restaurant şi o cafenea care serveau clienţii.

In timpul Revolutiei de la 1948, intreg orasul a fost puternic afectat de distrugeri, teatrul fiind la randul sau puternic avariat, astfel ca a trebuit sa fie din nou renovat dupa 1851. În data de 1 mai 1880, tocmai pe când era programată o reprezentaţie de gală, în cursul serii, teatrul a ars aproape în întregime, neputându-se salva decât o parte din garderobă, un pian şi biblioteca. Dupa acest incendiu a intrat in faliment fiind cuymparat apoi de municipalitate. Institutia si-a deschis din nou portile abia în data de 5 octombrie 1920. Dar ghinion, în 2 noiembrie 1920 teatrul a căzut din nou pradă unui incendiu care a mistuit întreaga garderobă.

După incendiul din anul 1920, reclădirea edificiului s-a inceput in anul 1923, după planurile arhitectului Duiliu Marcu, într-o concepţie stilistică a unui interior binzantin-român. Pentru ca nu era destul de incapator, s-au luat din spaţiul hotelului Ferdinand un număr de 23 de camere şi astfel s-a mărit capacitatea de audienţă la 982 de locuri. Lojele „de proscenă” sunt susţinute de către patru stâlpi de beton armat, învăluit într-o manta de marmură artificială. Scena are dimensiunea de 23x13 metri. Frontonul de la scenărie are o înălţime de 41 metri, iar cupola un diametru de 17 metri şi 12 bucăţi ferestre bizantine. Candelabrul mare de alamă cântăreşte 1200 kg. Are un rând de loji, în faţa cărora e un rând de fotolii. Balconul, în faţa scenei are patru rânduri de fotolii, iar în cele două laturi, câte două rânduri.

Publicul are acces în teatru pe cele şase scări, dintre care două conduc spre bulevard. Vestibulul principal e îmbrăcat în marmură artificială şi are două scări de onoare, lucrate din marmură albă de Ruşchiţa. Din acest vestibul se intra în vestibulul rotativ din subsol, unde se află garderobele şi cele patru scări care duc la parter, mici loji şi galerii.

Teatrul reclădit s-a redeschis în ianuarie 1928, la eveniment luând parte şi membri ai casei regale. Cu toate acestea, inaugurarea Teatrului naţional ca instituţie publică de spectacole dramatice în limba română s-a petrecut în seara Crăciunului din anul 1945, marcată de un spectacol regizat şi jucat de celebra actriţă Lilly Bulandra.

Orar teatru

Marti - Duminica: 11:00 - 19:00

Filtre teatru

Program extra: Sambata, Duminica
Zone din Timisoara: Cetate

Anunt Diamant Euroinstal - Bulevardul 16 Decembrie 1989

Euroinstal Timisoara - Bulevardul 16 Decembrie 1989
https://euro-instal.ro