Timisoara

Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely Partener

Detalii

Adresa
Timișoara, Strada Alba Iulia, nr. 2
Telefon
0256434814, 0356450606, 0752111803
Fax
0256494029
Web
www.tm-t.ro/ro/
Categorie
Teatre
Modificat
acum 1 an si 3 luni
Vizualizari
3130

Voteaza & Distribuie

Descriere

Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely din Timisoara
 • Trupa a fost consemnată oficial ca teatru profesionist, printr-un decret emis în 1953, în care se specifică că Teatrul de Stat din Timişoara va avea şi o secţie maghiară.
 • Începând din 1957 se constituie ca teatru de sine stătător, urmând ca în 1990 să ia numele cunoscutului dramaturg, Csiky Gergely.
 • Începând din 2001, programul repertorial reflectă și preocuparea pentru cei mai tineri spectatori: an de an, în fiecare stagiune au avut loc una sau două premiere de teatru de păpuși și/sau marionete, iar din 2008 au fost angajați, în același scop, actori licențiați în domeniu.
 • În martie, 2006 conducerea teatrului a fost preluată de actrița Szász Enikő. În scurta perioadă a directoratului său, Szász Enikő a obținut aprobarea municipalității pentru revenirea la titulatura Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely", a reintrodus (după o pauză de 20 de ani) regimul de abonamente la teatru și a inițiat primul festival teatral euroregional.
 • În aceeași perioadă a fost organizat un workshop de coregrafie cu scopul instruirii în domeniu, a trupei de actori și modernizat profilul electronic al instituției.
 • Printre spectacolele de referința din acel an, pot fi remarcate drama filozofică a lui Nagy András, Jurnalul seducătorului și opera rock István, regele de Szőrényi Levente- Bródy János.
 • Începând cu 1 decembrie, 2007 conducerea teatrului se schimbă din nou, postul de director fiind ocupat, prin concurs, de un artist distins cu numeroase premii (printre care și prestigioasele distincții Jászai Mari și Kovács György), actorul Balázs Attila.
 • În istoria sa recentă, de 55 de ani, teatrul numără, prin persoana lui, al zecelea director.
 • Aceeași consecvența și rigoare profesională care l-au definit, ani în șir, pe actorul Balázs Attila, s-au dovedit a-l caracteriza și pe directorul Balázs Attila.
 • Paralel cu activitatea sa de pe scenă, el a elaborat, ca director, un program managerial dinamic, făcând posibilă, pe aceasta cale, extinderea rapidă a sferei de relații interne și externe ale teatrului: s-au extins și permanentizat legăturile cu teatrele din Ungaria și Serbia, programul colocviilor teatrale euroregionale organizate de teatru a fost îmbogățit (iar numărul invitaților, extins) și s-a intensificat colaborarea cu regizori și actori de prestigiu, din țară și din străinătate.
 • În programul inițiat de el, Balázs Attila nu a pierdut din vedere nici alte posibilități de diversificare a activității instituției: concertul susținut de Jose Carreras, oratoriul rock Missa Hungarica de Tolcsvay László și Tolcsvay Béla, întâlnirea cu regizorul Koltai Lajos și vizionarea filmului său Evening, etc., au însemnat instituirea unui standard cultural-artistic superior.
 • Mediatizarea rezultatelor profesionale obținute s-a concretizat nu numai prin participarea, la festivaluri de teatru, ale unor spectacole atent selecționate ci și prin organizarea unor turnee de anvergură, în marile orașe din Ardeal (Turneu în Transilvania 4-9 mai, 2009).
 • Trupa actuală a teatrului, alcătuită din artiști antrenați în permanență, este pregătită să abordeze un repertoriu variat, începând cu montările clasice și până la cele mai diverse abordări de avangardă: Raiul de Arni Ibsen (r. László Sándor /Novi Sad/), Cotton Wool de Ali Taylor (r. Barabás Olga), Rosencrantz și Guildenstern sunt morți (r. Victor Ioan Frunză).
 • O provocare aparte au constituit-o cele două spectacole, unul de teatru-dans și celălalt, de teatru-imagine: Prometeu, realizat de coregraful Katona Gábor, respectiv Amor omnia, realizat de profesorii bulgari, Peter Pashov și Zheni Pashovan (spectacol distins cu premiul Thália, la ediția din 2009 a Festivalului de Teatru de la Kisvárda).
 • Pe lângă preocupările privind activitatea artistică-profesională a instituției, noul program managerial a inclus și asigurarea unei platforme tehnico-materiale superioare, în beneficiul teatrului: în 2009 a fost renovată Sala Mare, iar dotările de sonorizare și lumini, modernizate.
 • Restaurarea în întregime a clădirii monument istoric, care adăpostește în prezent patru instituții de cultură, face parte din proiectul de viitor apropiat, al municipalității Timișoara.
Programul casei de bilete:
LUNI - VINERI: 16 - 19
şi cu 1 oră înaintea spectacolului
Tel: 0356450606, 0752111803
E-mail: ticket @ tm-t.ro

Orar

Luni - Vineri: 16:00 - 19:00

Filtre

Zone din Timisoara: Cetate