Timisoara

Teatrul Maghiar sarbatoreste Ziua Mondiala a Teatrului

Detalii

Categorie
Stiri Cultura
Modificat
acum 5 ani si 7 luni
Vizualizari
371

Voteaza & Distribuie

Descriere

Cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului, în data de 27 martie, Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” sărbătoreşte cu două spectacole în două oraşe diferite, la Timişoara şi la Debrecen.
Spectacolul Teatrului Maghiar, Vremuri de pace de Hajdu Szabolcs a fost invitat la cea de-a opta ediţie a festivalului DESZKA din Debrecen. De-a lungul timpului, Festivalul dramaturgiei maghiare contemporane a devenit una dintre cele mai importante platforme pentru teatrul contemporan din regiune. În data de 27 martie, cei interesaţi pot viziona mult apreciatul spectacol în două reprezentaţii, la Teatrul Csokonai din Debrecen.
În aceeaşi zi, compania sărbătoreşte nu numai Ziua Mondială a Teatrului, ci şi cea de-a 50-a reprezentaţie a montării Prah de Spiró György. Spectacolul jucat de Dukász Péter şi Szász Enikő a avut premiera în 2011 şi de atunci a fost laureat cu premiul pentru cel mai bun spectacol şi premiul pentru cea mai bună actriţă pentru interpretarea lui Szász Enikő. În această zi de sărbătoare dublă, Teatrul îi aşteptă pe spectatorii şi cu o surpriză în sala Studio de la ora 19:00.
Ziua Mondială a Teatrului a fost creată in 1957 de către Institutul Internaţional de Teatru şi este, de atunci, sărbătorită anual în centrele institutului şi de comunitatea teatrală internaţională.
Anul acesta mesajul a fost scris de Brett Bailey, regizor, scenograf.
Oriunde există o societate omenească, se manifestă şi Spiritul de nestăpânit al Spectacolului. Născut din comunitate, el poartă măştile şi costumele variatelor noastre tradiţii. El stăpâneşte limbile, ritmurile şi gesturile noastre şi deschide un spaţiu liber în mijlocul nostru. Iar noi, artiştii care lucrăm cu acest spirit străvechi, ne simţim datori să îl canalizăm prin inimile noastre, ideile noastre şi corpurile noastre pentru a dezvălui propriile noastre realităţi, în toată mundanitatea şi misterul lor strălucitor.
Sărbătoriţi cu noi Ziua Mondială a Teatrului!