Timisoara

Anunt Diamant Brol Medical Center

Brol Medical Center este o clinica privata situata in centrul orasului Timisoara cu o experienta de peste 21 ani in chirurgia estetica, infiintata in 1996.
https://www.brol.ro

Proceduri minim invazive pentru implantarea unui stimulator cardiac

Proceduri minim invazive pentru implantarea unui stimulator cardiac

Detalii stire

Categorie
Stiri sanatate
Modificat
acum 1 an si 3 luni
Apartine de
DWF
Vizualizari
533

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Bolile cardiovasculare reprezinta o cauza importanta a mortalitatii la nivel global, tocmai de aceea se cauta permanent solutii pentru a reduce riscul cardiac. In aceste conditii, chirurgia cardiovasculara minim invaziva este implementata in tot mai multe cazuri. Cardiologia interventionala minim invaziva prezinta beneficii majore prin care se obtin aceleasi rezultate ca in chirurgia cardiovasculara clasica, evitandu-se, in acelasi timp, efectele neplacute care rezulta din efectuarea operatiilor pe cord deschis.

Procedurile minim invazive nu presupun o incizie pe piept pentru a ajunge la inima (in operatia clasica incizia poate avea aproximativ 15 centimetri), ci se face o incizie mai mica la nivelul subratului (de numai cativa centimetri). Acest tip de interventie chirurgicala nu se poate realiza decat prin intermediul unor instrumente chirurgicale de ultima generatie. De asemenea, interventiile trebuie facute de personal medical specializat.

Care sunt avantajele procedurilor minim invazive?


  • Procedurile minim invazive au un impact negativ redus: incizia este mult mai mica, ceea ce inseamna ca efectele secundare riscante pot fi prevenite, iar recuperarea pacientului se realizeaza mult mai repede.
  • Infectiile si sangerarile sunt mult mai rare: nu se mai pune problema infectiilor profunde de stern. Interventiile coronariene bypass minim invazive se realizeaza cu inima in stare de functionare. Spre deosebire, in interventiile clasice, inima era oprita, iar pacientul era conectat la aparate.
  • Timpul de spitalizare este mult redus: recuperarea se face mai rapid in cazul interventiilor minim invazive. In urma interventiilor clasice, pacientii aveau nevoie de 7-8 zile de spitalizare pentru refacere. In cazul interventiilor minim invazive, spitalizarea se reduce la 4-5 zile. De asemenea, disconfortul post-operator dureros este mult redus.
  • Pacientii isi pot relua activitatea mult mai repede: daca in urma unei interventii clasice acestia nu puteau sa-si reia activitatea vreme de cateva luni, dupa o interventie minim invaziva pacientii pot face asta dupa numai cateva saptamani, asadar recuperarea este rapida.
  • Nu raman cicatrici: acesta este unul dintre cele mai importante avantaje ale chirurgiei cardiace minim invazive.
  • Interventiile minim invazice sunt mai suportabile: in special de persoanele de varsta a treia, care oricum suporta mult mai greu operatiile cardiace traditionale.

De reținut!

Chirurgia minim invaziva nu inlocuieste chirurgia cardiovasculara clasica. Chirurgia minim invaziva se recomanda mai ales in cazul afectiunilor valvelor, ischemiei cardiace, malformatiilor congenitale, mai ales în cazul în care trebuie implantat un stimulator cardiac.

Implantarea stimulatoarelor cardiace

In cazul tulburarilor de ritm cardiac se recomanda uneori implantarea de dispozitive cardiace. Rolul acestora este acela de a genera impulsuri electrice, cu scopul de a regla/corecta bătăile inimii. Stimulatorul cardiac este de fapt o baterie care genereaza impulsuri electrice catre inima, cu ajutorul unor electrozi plasati in miocard. Practic, stimulatorul monitorizeaza activitatea inimii si genereaza impulsuri electrice atunci cand ritmul cardiac scade sub o anumită limita.

Exista mai multe tipuri de dispozitive de acest fel:

  • pacemaker cardiac: este un dispozitiv electronic care intervine atunci cand inima bate prea lent. Acest dispozitiv nu opreste inima sa bata singura atunci cand aceasta bate cu frecvente mai mari de 60 de batai pe minut. Interventia se realizeaza prin anestezie locala si este nedureroasa.
  • defibrilator implantabil: este un dispozitiv care poate controla semnalele inimii și intervine atunci cand este detectat un ritm cardiac neregulat (care ar putea duce, de exemplu, la un stop cardiac).

Implantarea unui stimulator cardiac se recomanda in caz de:
  • insuficienta cardiaca;
  • tratament medicamentos pentru insuficienta cardiaca, dar pacientul este in continuare simptomatic;
  • boala de nod sinusal;
  • bradicardie sinusala;
  • fibrilație atrială;
  • cardiomiopatie;

Ce se intampla dupa implantarea unui stimulator cardiac

  • stimulatorul cardiac este implantat intr-un buzunaras sub piele si acolo va ramana cel putin 10 ani.
  • dispozitivul este implantat prin tehnologia wireless si este programat in functie de nevoile pacientului.
  • după implantarea dispozitivului, trebuie verificata de medicul cardiolog activitatea cardiaca a pacientului, de asemenea si functiile stimulatorului, starea bateriei dispozitivului, pragul de stimulare al inimii pacientului.
  • Medicul cardiolog trebuie sa stabileasca perioade regulate pentru post-asistenta (de regula, la fiecare 6 luni).

Sursa foto: shutterstock.com

Anunt Diamant Euroinstal - Simion Barnutiu

Euroinstal Timisoara - instalatii sanitare, centrale termice, cazane lemne
https://euro-instal.ro