Timisoara

Timisoara - Cai Navigabile

Detalii

Categorie
Despre Timisoara
Modificat
acum 5 ani si 11 luni
Vizualizari
1639

Voteaza & Distribuie

Descriere

    Teritoriul municipiului Timisoara este strabatut de canalul Bega. Acesta a fost construit si utilizat in scopul gospodaririi apelor si pentru asigurarea transportului naval de marfuri - cu barje avand capacitatea de 500-600 tdw - pe teritoriul Romaniei si Iugoslaviei. Canalul Bega era navigabil in trecut pe o lungime de 44 km, pe teritoriul romanesc, incepand de la Timisoara si 72 km pe teritoriul iugoslav, pana la confluenta cu Tisa. In continuare navigatia se desfasura inca 20 km pe Tisa, pina la confluenta cu Dunarea. Incepand cu anul 1958 circulatia pe canalul Bega a fost oprita datorita scaderii fluxului de navigatie si a absentei lucrarilor de intretinere.
    In prezent, navigatia nu este posibila datorita starii tehnice, de dotare si organizatorice precare, atat a tronsonului navigabil de pe teritoriul romanesc cat si a celui de pe teritoriul iugoslav.
    Reluarea navigatiei pe Bega ar crea o alternativa economica pentru transportul de marfuri, in principal a produselor de mare volum si mica perisabilitate cum sunt cele rezultate din agricultura, si pentru asigurarea accesului la pietele externe. Prin realizarea conexiunii navigabile cu Dunarea, este posibil accesul direct al zonei la Coridorul de transport nr. 7, Dunare - Main - Rhin, care traverseaza Europa Centrala si de Vest, si asigura legatura intre Marea Neagra si Marea Nordului si se poate asigura legatura Timisoarei cu toate porturile situate pe fluviu odata cu intrarea in functiune a canalului Rhin - Main - Dunare.
    In perioada 1888 - 1950 o parte importanta a transportului marfurilor, de la si inspre Timisoara, se desfasura prin marele port dunarean Bazias, cu care Zona Timisoara era legata prin axa feroviara Timisoara-Varset-Iascnovo-Bazias.

Date preluate din Statutul Municipiului Timisoara.