Timisoara

Anunt Diamant Medissa Vita

Medissa Vita Timisoara - Biorezonanta - Nutritie - Aromaterapie - Terapia cu plante - Cristaloterapie - Bioenergoterapie - Terapia Bowen - Terapii Access - Theta Healing - Cromoterapie - Remedii florale Bach - Terapia vibrationala Rife - Oncoterapie

https://nutritie-biorezonanta.ro

Tot ce trebuie să știi despre diabetul zaharat de tip 1

Tot ce trebuie să știi despre diabetul zaharat de tip 1

Detalii stire

Categorie
Stiri sanatate
Modificat
acum 1 an si 3 luni
Apartine de
DWF
Vizualizari
734

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Diabetul zaharat reprezintă una dintre cele mai mari probleme de sănătate la nivel mondial. Numărul persoanelor care suferă de această boală este în continuă creștere în întreaga lume, fiind alarmant și faptul că afecțiunea conduce la diferite complicații precum hipertensiune, infarct sau chiar accident vascular cerebral. Diabetul de tip 1, insulino-dependent, este o boală autoimună care apare de obicei în copilărie și pe care pacienții trebuie să o țină sub control toată viața.

Ce înseamnă diabet zaharat de tip 1?

Atunci când vine vorba de diabet, majoritatea oamenilor se gândesc imediat la zahăr și dulciuri. Lucrurile nu se rezumă însă doar la cantitatea de produse dulci consumate de o persoană sau produsele alimentare zaharoase la care trebuie să renunțe.

Diabetul zaharat este o boală în care concentrația glucozei din sânge – glicemia, crește foarte mult din cauza producției insuficiente de insulină din organism. Fiind un hormon eliberat de pancreas, insulina are rolul de a controla cantitatea de glucoză din fluxul sangvin. Diabetul de tip 1 apare atunci când sistemul imunitar începe să distrugă celulele beta din pancreas, care în mod normal produc insulina de care corpul are nevoie pentru a metaboliza zaharurile din alimentele consumate. În lipsa acestor celule, adică a producției de insulină, apare diabetul zaharat de tip 1.

Care sunt cauzele diabetului zaharat de tip 1?

De obicei, acest tip de afecțiune este dezvoltat încă din copilărie. Se asociază cu moștenirea genetică, afecțiuni ale pancreasului sau factori geografici, însă cercetătorii nu au descoperit cum poate fi prevenită această boală. Totuși, poate fi tratată și ținută sub control, iar mai multe despre afecțiune poți descoperi pe doc.ro.

Diabetul de tip 1 este asociat cu un comportament anormal al sistemului imunitar care atacă celulele pancreatice ce produc insulină, peste 90% dintre acestea fiind distruse definitiv. În urma acestui fenomen, producția de insulină este redusă sau absentă, iar ceea ce se știe este că genele joacă un rol important în acest proces. De asemenea, este cunoscut și faptul că diabetul zaharat de tip 1 poate apărea atunci când ceva din mediul înconjurător, cum ar fi un virus, îi indică sistemului imunitar să atace pancreasul. Din cauza unei predispoziții genetice, anumite persoane sunt mai susceptibile la factorii de mediu.

Care sunt simptomele diabetului zaharat de tip 1?

Apariția simptomelor de diabet este lentă, acestea fiind recunoscute abia când au fost distruse până la 80-90% dintre celulele beta ale pancreasului responsabile de producerea insulinei. Boala poate fi identificată mai repede prin analize de sânge de rutină realizate la intervale periodice de timp.

Cu toate că adesea sunt subtile, simptomele clinice asociate diabetului de tip 1 pot deveni severe, la fel cum precizează și doc.ro. Printre semnele acestei boli se includ urinarea frecventă, senzația permanentă de sete, foame intensă, scăderea neintenționată în greutate, stările de oboseală, vedere încețoșată, probleme ale pielii, dureri de burtă, stări de greață și vărsături. Simptomele diabetului zaharat se dezvoltă rapid, în doar câteva zile sau săptămâni, sunt cauzate de hiperglicemie, iar la început pot fi confundate cu cele de gripă.

Cum poate fi diagnosticat diabetul zaharat de tip 1?


Diabetul se determină prin măsurarea glicemiei, adică a concentrației zahărului din sânge. Diagnosticul poate fi pus atunci când sunt prezente simptomele clasice și glicemia recoltată în orice moment al zilei depășește 200 mg/dl sau în situația în care glicemia pe nemâncate, dimineața, după 8 ore de post depășește 126 mg/dl. Diabetul poate fi identificat și pe baza unei analize de laborator – hemoglobina glicozilată, a cărei valoare trebuie să fie mai mică sau egală cu 6.5% ori printr-un test de urină.

Care este tratamentul pentru diabetul zaharat de tip 1?

În cazul diabetului de tip 1, singura alternativă de tratament este insulina. Dozarea și modul de administrare a acesteia, prin injecții sau pompe cu substanță, se stabilesc de către medic. Tratamentul încearcă să țină sub control glicemia și apariția complicațiilor, e aceea pacienții care suferă de această afecțiune urmează și un regim alimentar toată viața.

Care sunt complicațiile diabetului zaharat de tip 1?

Pe termen lung, persoanele cu diabet pot prezenta diferite complicații. Nivelul crescut de zahăr din sânge poate conduce la complicații microvasculare și macrovasculare, retinopatie, neuropatie, angină pectorală, atac de cord, accidente vasculare cerebrale, ateroscleroza sau degradarea pielii.

Organismul unei persoane bolnave de diabet nu poate utiliza zahărul din alimente din cauza secreției de insulin, prea ridicată sau inexistentă. Această boală afectează femeile și bărbații în mod egal, se poate instala la orice vârstă și apare mai frecvent la albi decât la hispanici, asiatici sau afro-americani.

Anunt Diamant Brol Medical Center

Brol Medical Center este o clinica privata situata in centrul orasului Timisoara cu o experienta de peste 21 ani in chirurgia estetica, infiintata in 1996.
https://www.brol.ro