Timisoara

Anunt Diamant Euroinstal - Bulevardul 16 Decembrie 1989

Euroinstal Timisoara - Bulevardul 16 Decembrie 1989
https://euro-instal.ro

FABRICam/ Urbanism participativ in cartierul Fabric

Detalii eveniment

Categorie
Evenimente sociale
Modificat
acum 9 ani si 11 luni
Vizualizari
1353

Reprezentari

DataOraLocatie
Vineri 24 aprilie 2015

Voteaza & Distribuie

Prezentare eveniment

FABRICăm/ Urbanism participativ în cartierul Fabric
Proiectul FABRICăm este o încercare inedită de a îmbunătăți calitatea vieții în cartierul timișorean Fabric, printr-o serie de activități de reconfigurare urbană realizate prin participarea și implicarea directă a comunităților locale, cu sprijinul unui grup de tineri ce formează Asociația În comunitate.
Asociația În comunitate este un ONG tânăr, format preponderent din studenți arhitecți, preocupați de spațiul public și de posibilitățile sale de ameliorare. Profilul asociației este deosebit din multe puncte de vedere, aducând la un loc comun cercetarea științifică și cea aplicată, dar și soluționarea reală a problemelor identificate prin aceste studii. Astfel, în urma unei cercetări socio-urbane, efectuate în perioada septembrie-decembrie 2014 și vizând cartierul Fabric, au fost identificate locații ”cu potențial de activare”, precum terenul din zona Lunei, triunghiul verde din zona Câmpului, sau zona Pieței Traian, spații aflate în nevoie urgentă de ameliorare urbană.
Alegerea cartierului Fabric pentru studiul și intervenția urbană a ținut cont de caracteristicile identitare, istorice, administrative și demografice ale acestuia.
Fabric este al doilea cel mai vechi cartier al municipiului Timișoara, potențialul identitar fiind puternic susținut de cadrul construit. În plus, Piața Traian, utilizată mai mult ca zonă de tranzit, ar putea prelua activitatea culturală asociată piețelor centrale (Unirii, Libertății) aflate în momentul de față în șantier și fiind astfel incapabile să ofere suport vieții socio-culturale. Amplasarea tangențială cartierului Cetate, dimensiunea sa și aspectele complexe ale compoziției sociale, precum și prezența unui număr crescut de spații abandonate, au fost de asemenea aspecte luate în considerare în selectarea cartierului Fabric ca promotor al urbanismului participativ.
Luarea de decizii privind amenajarea și gestionarea spațiului public în comunitate Primavara in comunitate a început printr-o serie de întâlniri prin care am stabilit primele contacte cu câteva din comunitățile cartierului Fabric. Am purtat discuții cu locuitori din zona Timocului, Lunei și Câmpului despre posibilitățile de refuncționalizare/reconfigurare a spațiilor publice identificate ca problematice și revendicate de către comunități. Aceste întâlniri inaugurează un nou tip de practică urbană în Timișoara, cea a urbanismului participativ.
Pornind de la opiniile participanților privind nevoia de amenajare a spațiilor publice aferente, am conturat câteva variante de amenajare și mobilare urbană, pe care le-am prezentat comunității în cadrul unei noi serii de întâlniri. Prin aceste întâlniri cu caracter de dezbatere, locuitorii au putut vota variantele preferate, cărora le-au putut de asemenea aduce modificări, astfel încât să reflecte cât mai bine identitatea zonei și să răspundă cât mai corect nevoilor personale și comunitare.
Etapizarea demersului participativ în problematicile urbane Împreună cu comunitățile am reușit să parcurgem primele două etape pe care le considerăm esențiale în bunul demers al proceselor participative, și anume informarea și consultarea cetățenilor. A treia etapă, amenajarea spațială participativă, este un proces complex, care presupune consolidarea comunităților prin implicarea locuitorilor în toate stadiile sale, de la strângerea și gestionarea materialelor și uneltelor necesare atelierelor de lucru, pâna la realizarea efectivă și inaugurarea noului spațiu comun. Această etapă e definită, în acest caz, prin 4 ateliere de construcție, devenite posibile prin colaborarea cu alte organizații sau instituții având scopuri similare: atelierele din zona Câmpului și zona Lunei, respectiv 2 ateliere în zona Pieței Traian.
Implicarea actorilor locali în reconfigurarea spațiului urban și crearea de rețele participative Atelierele dedicate materializării soluțiilor obținute în urma întâlnirilor din Câmpului și Lunei sunt rezultatul unei colaborări între Asociația În comunitate și Liceul Teoretic "William Shakespeare", făcând parte din proiectul Tinerii Decid.
Concursul omonim, dedicat elevilor de liceu, urmărește implicarea acestora în chestiuni de ameliorare socială, culturală și urbană. Colaborarea care a dus la câștigarea concursului s-a realizat, de asemenea, cu sprijinul președintelui Consiliului Consultativ de Cartier Fabric, dl. Constantin Ilena-Savulov.
Timișoara este unul din puținele orașe europene care beneficiază, după modelul francez, de o structură specifică menită să faciliteze dialogul dintre localnici și administrația publică, prin Consiliile Consultative de Cartier, a căror revitalizare ar putea avea un impact considerabil asupra bunei desfășurări a urbanismului participativ, proces a cărui fezabillitate depinde de utilizarea structurilor existente.
Considerăm că antrenarea structurilor existente în problematicile urbane curente, respectiv implicarea tinerilor în ameliorarea urbană sunt procese esențiale în buna desfășurare a proceselor participative la nivel urban. Așadar, am devenit și organizatori în cadrul StudentFest, printr-un parteneriat cu organizația OSUT, care are ca scop implicarea, de această dată a studenților, în soluționarea unor probleme urbane, festivalul venind ca suport pentru regenerarea urbană prin artă și cultură.
Cele două noțiuni care descriu cel mai bine secțiunea de Arhitectură din acest an sunt spațiul public și comunitatea, iar în acest sens am desfășurat două întâlniri premergătoare activităților și atelierelor ce vor avea loc în zona Pieței Traian pe
parcursul festivalului.
Pe triunghiul verde aflat la intersecția străzilor Costache Negruzzi și Constantin Titel Petrescu a avut loc o primă întâlnire cu comunitatea rromă, una dintre cele mai conturate comunități ale cartierului Fabric. Întâlnirea a constat într-o serie de activități și jocuri având caracter educativ și artistic, prin care am reușit să interacționăm mai bine cu copiii și să aflăm ce și-ar dori să se întâmple cu acel loc părăsit. Ca urmare, în perioada 6-13 mai va avea loc atelierul ”FABRICăm Spațiu Creativ”, prin care dorim să implicăm comunitatea rromă în amenajarea unui loc de întâlnire capabil să adăpostească activități educative.
În plus, în Piața Traian a avut loc pre-evenimentului StudentFest ”FABRICăm Piața Traian”, în cadrul căruia am colectat impresii în legătură cu ce îi lipsește pieței pentru a fi un spațiu activ și atractiv. Cea mai mare parte din participanții la acest eveniment au considerat că, pentru creșterea calității acestui spațiu public, esențiale sunt suplimentarea vegetației și a locurilor de stat în zona centrală, precum și ”mobilarea” cu evenimente și activități, fiind de acord cu instalarea unei scene (pavilion) capabile să faciliteze și să susțină desfășurarea vieții socio-culturale.
Opiniile locuitorilor urmează a fi dezvoltate în concursul de idei ”FABRICăm Piața Traian”, care se va finaliza cu un workshop în cadrul festivalului, în perioada 11-16 mai, unde cele mai bune soluții vor fi materializate.
Realizarea atelierelor de mobilier urban prin participare comunitară Ne bucurăm că activitatea noastră nu s-a rezumat doar la discuții cu localnicii, deși și acestea sunt foarte importante. La sfârșitul acestei săptămâni va avea însă loc primul atelier de mobilare urbană în comunitatea Câmpului. Cu mici emoții, dar bucuroși, anunțăm că am reușit să obținem aprobările necesare, așa încât începem seria de ateliere FABRICăm, prin care vom pune în practică soluțiile rezultate în urma întâlnirilor și discuțiilor în comunitate.
Prima intervenție în spațiul public începe chiar azi, vineri 24 aprilie, pe triunghiul verde dintre străzile Câmpului și Căprioarei. Atelierul se va desfășura pe parcursul acestui sfârșit de săptămână și va încerca să răspundă practic problemelor identificate în urma întâlnirilor cu membrii comunității, ce au avut loc în 21 martie si 4 aprilie.
În cadrul atelierului se vor realiza obiectele de mobilier urban alese în urma discuțiilor cu comunitatea: o bancă având folos multiplu, destinată jocurilor de tip șah/ table/ dame, o masă de picnic și o masă de ping pong.
În încheierea atelierului, vom sărbători finalizarea lucrărilor printr-un eveniment de inaugurare a noului spațiu, ce va avea loc duminică, 26 aprilie, începând cu ora 16:00.
În program avem ateliere cu cei mici, un mini campionat de tenis de masă, un mic concert susținut de George Melencu, dar și alte surprize.

Anunt Diamant Alexandru Mușătoiu Cabinet de Avocat

Alexandru Mușătoiu Cabinet de Avocat Timișoara - Alexandru Mușătoiu este membru al Baroului Timiș. Cabinetul de avocat a fost fondat în anul 2006, poziționându-se în segmentul cu cei mai buni și serioși avocați din Timișoara.
https://musatoiu.com