Timisoara

Trei expozitii simultane dedicate artistului PAUL NEAGU (1938 - 2004)

Eveniment de excepție la Timișoara: balerinii ruși au făcut spectacol pe gheață la Sala Olimpia. GALERIE FOTO

Detalii stire

Categorie
Stiri Cultura
Modificat
acum 6 ani si 1 luna
Vizualizari
491

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Trei expoziții simultane dedicate artistului PAUL NEAGU (1938 - 2004)

La 10 ani de la dispariţia lui Paul Neagu la Londra, în 2004, Fundaţia Interart Triade și Paul Neagu Estate România readuc în sfera dezbaterii critice importanța creației artistului în istoria artei contemporane, printr-un proiect ce reflectă caracterul experimental și diversitatea practicii sale, de la sculptură, desen, pictură, grafică și performance, la body art, instalaţie și poezie. Intitulat PAUL NEAGU. (R)evoluţia formei, proiectul este gândit ca o manifestare amplă, incluzând expoziții și evenimente ce se desfășoară în paralel la Timișoara și Cluj-Napoca, în perioada 28 noiembrie 2014 – 18 ianuarie 2015, și care va continua anul viitor cu noi manifestări.

„Deschiderea sincronă a două expoziţii Paul Neagu, la Timişoara și Cluj, nu are doar o semnificaţie simbolică, la zece ani de la dispariţia artistului, nu exprimă doar o fericită convergenţă, ci arată dorinţa organizatorilor ca opera sa să fie integrată unui context adecvat, reflectând originala şi surprinzătoarea noastră spiritualitate.” (Călin Stegerean, directorul Muzeului de Artă din Cluj-Napoca)

Răspunzând iniţiativelor organizatorilor, în cursul anului 2014, Primăria Timişoara a decernat artistului Paul Neagu titlul de cetăţean de onoare al oraşului şi a dat unei străzi din oraş numele artistului.

Proiectul PAUL NEAGU. (R)evoluţia formei va continua în prima parte a anului 2015 cu alte manifestări: editarea unui volum final cu lucrările artistului din spaţiul românesc, însoțite de studii, eseuri critice și evocări esențiale pentru o lectură actualizată a operei şi personalității artistului; un simpozion, ce va aduce la Timișoara specialiști interesați de posteritatea artei lui Paul Neagu, precum şi lansarea uneiburse de cercetare asupra creaţiei lui Paul Neagu.

Parteneri: Galeria Jecza Timişoara, Muzeul de Artă Cluj-Napoca și Muzeul de Artă Timişoara Partener media:Asociaţia „Orizonturi culturale italo-române”, cu sprijinul Primăriei Timişoara

Detalii: Sorina Jecza | fundatia.triade@gmail.com