Timisoara

Ghidaj in Expozitia Paul Neagu (1938 - 2004)

Detalii

Categorie
Stiri Cultura
Modificat
acum 4 ani si 10 luni
Vizualizari
509

Voteaza & Distribuie

Descriere

Trei expoziții simultane dedicate artistului PAUL NEAGU (1938 - 2004) La 10 ani de la dispariţia lui Paul Neagu la Londra, în 2004, Fundaţia Interart Triade și Paul Neagu Estate România readuc în sfera dezbaterii critice importanța creației artistului în istoria artei contemporane, printr-un proiect ce reflectă caracterul experimental și diversitatea practicii sale, de la sculptură, desen, pictură, grafică și performance, la body art, instalaţie și poezie. Intitulat PAUL NEAGU. (R)evoluţia formei, proiectul este gândit ca o manifestare amplă, incluzând expoziții și evenimente ce se desfășoară în paralel la Timișoara și Cluj-Napoca, în perioada 28 noiembrie 2014 – 18 ianuarie 2015, și care va continua anul viitor cu noi manifestări.

„Deschiderea sincronă a două expoziţii Paul Neagu, la Timişoara și Cluj, nu are doar o semnificaţie simbolică, la zece ani de la dispariţia artistului, nu exprimă doar o fericită convergenţă, ci arată dorinţa organizatorilor ca opera sa să fie integrată unui context adecvat, reflectând originala şi surprinzătoarea noastră spiritualitate.” (Călin Stegerean, directorul Muzeului de Artă din Cluj-Napoca)

Răspunzând iniţiativelor organizatorilor, în cursul anului 2014, Primăria Timişoara a decernat artistului Paul Neagu titlul de cetăţean de onoare al oraşului şi a dat unei străzi din oraş numele artistului.

Proiectul PAUL NEAGU. (R)evoluţia formei va continua în prima parte a anului 2015 cu alte manifestări: editarea unui volum final cu lucrările artistului din spaţiul românesc, însoțite de studii, eseuri critice și evocări esențiale pentru o lectură actualizată a operei şi personalității artistului; un simpozion, ce va aduce la Timișoara specialiști interesați de posteritatea artei lui Paul Neagu, precum şi lansarea uneiburse de cercetare asupra creaţiei lui Paul Neagu.

Expoziția Paul Neagu. Opera ca o hermeneutică vizuală, al cărei curator este prof. dr. Ileana Pintilie, critic de artă, este deschisă în această perioadă la Muzeul de Artă Timișoara. Expunerea cuprinde peste 70 de lucrări semnate Paul Neagu, din colecțiile Muzeului de Artă Timișoara, dr. Sorin Costina și familia Neagu. Expoziția poate fi vizitată la Muzeul de Artă Timișoara până în data de 25 ianuarie 2015, zilnic între orele 10-18 (luni închis).
În fiecare joi, pe toată durata expoziției, începând cu ora 11, organizatorii oferă publicului un ghidaj printre lucrările lui Paul Neagu expuse la Muzeul de Artă Timișoara. Ghidajele sunt susținute de d-na Sorina Jecza, managerul Fundației Interart Triade și de d-na prof. Ileana Pintilie, critic de artă și curatorul expoziției.
Proiectul Paul Neagu. (R)evoluția formei este completat de expozițiile Obiecte regenerative de la Galeria Jecza Timișoara și Muchii infinite. Colecția Mircea Pinte, de la Muzeul de Artă Cluj-Napoca.

Paul Neagu, unul dintre cei mai importanti artisti români ai secolului XX, a fost o personalitate de tip renascentist, cu multiple preocupări în lumea artelor. Astfel, interesele sale s-au manifestat în sculptură, pictură, desen, grafică, eseistică și poezie. Lucrările și performance-urile sale au fost întotdeauna insuflate de un spirit inovator. Paul Neagu a căutat permanent noi forme de expresie și noi concepții despre ată, incluzând influențe din domenii variate , precum arhitectura, filosofia sau fizica cuantică. British Museum, Tate Gallery, Muzeul de Artă Contemporană al Scoției și Muzeul de Artă Timișoara sunt doar câteva instituții care dețin colecții Paul Neagu. Format la Timișoara, artistul și-a manifestat întotdeauna o afinitate față de acest oraș, și deși considerat un cetățen universal, ultima sa dorință a fost să fie înhumat în orașul de pe Bega.

Parteneri: Galeria Jecza Timişoara, Muzeul de Artă Cluj-Napoca și Muzeul de Artă Timişoara Partener media:Asociaţia „Orizonturi culturale italo-române”, cu sprijinul Primăriei Timişoara

Detalii: Sorina Jecza | fundatia.triade@gmail.com