Timisoara

Anunt Diamant Claudia Nastacă

Claudia Nastacă - organizator de cursuri din Timisoara pentru copii, ateliere pentru copii

Amintiri din biografia romanului Trilogia Corso cu Daniel Vighi

Detalii lansare de carte

Categorie
Lansari de carte
Modificat
acum 8 ani si 4 luni
Vizualizari
1304

Reprezentari

DataOraLocatie
Joi 19 noiembrie 201518:00

Voteaza & Distribuie

Prezentare lansare de carte

Amintiri din biografia romanului Trilogia Corso cu Daniel Vighi, la Timişoara

Joi, 19 noiembrie, de la ora 18.00, Editura Cartea Românească vă invită în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Eugen Todoran” din Timişoara la o întîlnire cu scriitorul Daniel Vighi şi un dialog pe marginea noului său roman, Trilogia Corso, apărut recent în librării.

Prezentator: Viorel Marineasa

În cadrul evenimentului autorul va citi fragmente din roman, iar la final va avea loc un moment muzical dedicat legendei rock, Jimi Hendrix, cu participarea artiştilor: Maria Boldan (voce), Arpad Kajtar (chitară) şi Liviu Butoi (saxofon, flaut).

Trilogia Corso (proiect editorial co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional) este o incursiune fabuloasă în peste o jumătate de secol de istorie a Timişoarei, de la anii de început ai dictaturii comuniste pînă la dezlănţuirea tarantelei întemeierii capitalismului din deceniul nouă, prin invazia micilor întreprinzători italieni.

Cel dintîi roman, Operaţiunea Aubade, care poartă numele de cod al unor servicii secrete descrise în manieră fantasy, este un music-hall epic cu paranormali şi securişti. Al doilea, Podoabe, şi pălării, şi poncho, şi păr lung, şi mărgele, prezintă tentativa unor rockeri liceeni de trecere frauduloasă a frontierei pentru a ajunge la mormintele idolilor lor – Janis Joplin şi Jimi Hendrix.

Ultima carte a trilogiei, Minunatele afaceri ale capitalistului Ilie Şfeic, este o frescă, în maniera lui Hašek, a lumii noi postdecembriste şi urmăreşte aventurile capitaliste (eşuate prin faliment) ale personajului central – un dublu al autorului cărţii trăind aventurile unui ageamiu rătăcit în Lumea Nouă a patronilor de toate felurile, ilegalităţile şi gusturile.

Toate cele trei romane ale lui Daniel Vighi ilustrează formula magică unitate în diversitate, asigurînd în felul acesta o lectură polifonică, alături de o călătorie ameţitoare în timp şi spaţiu.

„La Daniel Vighi descoperi cu uşurinţă acea pornire împotriva textului, care nu mai este joc estetic provenind din saturaţia estetică, ci repulsie morală, chiar ură – şi care nu mai răsfrînge inconfortul metafizic sau jena existenţială, ci numai oroarea de real şi realitate.” (Ion Negoiţescu)

Daniel Vighi (născut pe 9 octombrie 1956) este prozator din generaţia literară a anilor ’80, eseist şi profesor de literatură română contemporană la Universitatea de Vest din Timişoara. Dintre volumele de proză scurtă publicate amintim: Povestiri cu strada depozitului (1985), Valahia de mucava (1996), Apocalipsa 9 (1999), Cometa Hale-Bopp (2007), Comisia de împăciuire (2009), Istoria din cutia de pantofi (2013). Lor li se adaugă romanele Însemnare despre anii din urmă (1989), Decembrie, ora 10 (1997), Insula de vară (1999), Misterele Castelului Solitude sau despre singurătate la vreme de iarnă (2004), precum şi volumele de eseuri Tentaţia Orientului (1998), Sorin Titel. Monografie (2000), Onoarea şi onorariul (2007), Graffiti cu Ţuţea. Eseu despre nesemnificativ (2014). Are colaborări permanente cu revistele Vatra, Dilema Veche, Observator cultural, 22, Orizont, Familia ş.a. Este laureat a numeroase premii naţionale şi internaţionale. Membru al Uniunii Scriitorilor din România.

Filtre lansare de carte

Perioada: Astazi, Saptamana curenta, Luna curenta

Anunt Diamant Euroinstal - Sever Bocu

Euroinstal Timisoara - instalatii sanitare, centrale termice
https://euro-instal.ro