Timisoara

Anunt Diamant ASA NST

ASA NST Timisoara - Produse si echipamente de protectie, Papetarie, Produse de curatenie, Produse food si non food, Etichete
https://asa-nst.ro

Uitati lucruri? 7 tipuri de pierdere a memoriei

Uitati lucruri? 7 tipuri de pierdere a memoriei

Detalii stire

Categorie
Stiri sanatate
Modificat
acum 1 an si 2 luni
Apartine de
Clinica Naturell
Vizualizari
881

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Din cand in cand, este normal sa mai uitam cate ceva. Insa cat de multa "uitare" este prea multa? Cum putem sa ne dam seama daca pierderile noastre de memorie sunt normale sau reprezinta un simptom pentru ceva mult mai serios?

Oamenii sanatosi pot experimenta pierderi sau distorsiuni de memorie la orice varsta. Unele dintre aceste scapari pot deveni mai pronuntate odata cu varsta, insa, daca nu sunt extreme si persistente, ele nu sunt considerate semne ale Alzheimer-ului sau ale altor afectiuni care afecteaza memoria.

Iata care sunt pierderile de memorie considerate firesti si care nu reprezinta simptoame de boala:

1. Temporalitate


Aceasta este tendinta de a uita in timp date sau evenimente. Este foarte probabil sa uitam informatii curand dupa ce le-am invatat. De altfel, memoria prezinta o caracteristica de tipul "foloseste, sau sterge" - amintirile care sunt rememorate frecvent sau folosite sunt cel mai putin probabil de uitat. Chiar daca poata parea un semn de vulnerabilitate a memoriei, cercetatorii in materie o privesc ca fiind pozitiva deoarece curata creierul de datele nefolosite, creand loc pentru altele noi, poate mai folositoare.

2. Minte absenta


Acest tip de uitare se produce atunci cand nu acordam suficienta atentie. Uitam unde ne-am pus ochelarii, de exemplu, pentru ca nu ne-am concentrat atunci cand i-am pus in respectivul loc, pentru ca ne gandeam la ceva sau la nimic in mod specific, de aceea, creierul nu a codat si securizat aceasta informatie. Totodata, "mintea absenta" implica si a uita sa facem ceva la un anume timp dat, cum ar fi, spre exemplu, luarea unui medicament sau respectarea unei intalniri.

3. Blocaj


Cineva ne adreseaza o intrebare, iar raspunsul "ne sta pe limba"- stim ca il stim, insa, pur si simplu, nu ne putem gandi la el! Acesta este poate cel mai obisnuit exemplu de astfel de pierdere de memorie. In cele mai multe cazuri, bariera o reprezinta o amintire similara celei pe care o cautam si noi o recuperam pe cea gresita. Aceasta amintire competitiva este atat de intruziva incat nu ne putem gandi la amintirea pe care ne-o dorim. Oamenii de stiinta sunt de parere ca aceste blocaje devin cu mult mai comune odata cu varsta, ele fiind responsabile pentru problema pe care varstnicii o au in a-si aminti numele anumitor persoane. Cercetarile arata ca oamenii sunt capabili sa recupereze jumatate din amintirile blocate doar intr-un minut.

4. Atribuirea gresita


Acest tip de uitare se refera la abilitatea de a ne aminti corect informatia, insa sa gresim in privinta sursei sale. Astfel, partial, ne amintim ceva, insa atribuim gresit detalii, timpuri, locuri sau persoane implicate.
Un alt tip de astfel de pierdere de memorie este atunci cand credem ca un gand pe care il avem este complet original cand, de fapt, el vine din ceva ce am citit sau auzit anterior, dar am uitat. Aceasta explica plagiatele fara intentie, spre exemplu. Atribuirea gresita devine si mai comuna odata cu inaintarea in varsta. Pe masura ce imbatranim, absorbim mai putine detalii atunci cand obtinem informatii deoarece intampinam mai multe probleme in a ne concentra si procesa rapid informatia. Imbatranind, imbatranesc si amintirile.

5. Sugestibilitate


Sugestibilitatea reprezinta vulnerabilitatea memoriei noastre la puterea sugestiei. Informatia despre care ati aflat dupa ce un fapt s-a produs deja devine parte integranta din amintirea legata de acel fapt, chiar daca nu am experimentat aceste detalii. Chiar daca se cunosc putine despre modul in care sugestibilitatea actioneaza asupra creierului, ceea ce se stie este ca aceasta ne "pacaleste" mintea, facand-o sa creada ca memoria este reala.

6. Subiectivism


Chiar si cea mai ascutita si clara memorie nu reprezinta un instantaneu impecabil al realitatii. In memoria noastra, perceptiile ne sunt filtrate de subiectivismul personal - experientele, credintele, cunostintele anterioare si chiar si starea de moment. Toate acestea au efecte asupra perceptiilor si experientelor atunci cand ele sunt codificate in creier si, atunci cand vrem sa recuperam o memorie, starea noastra si alte forme de subiectivism de la acel moment pot influenta ce informatie ne reamintim de fapt.

7. Persistenta


Multi dintre noi se ingrijoreaza in legatura cu uitarea anumitor lucruri. Dar, in unele cazuri, oamenii sunt chinuiti de amintiri pe care ar vrea sa le uite, dar nu pot. Persistenta amintirilor in legatura cu evenimentele traumatice, sentimentele negative si fricile avute reprezinta o alta forma de probleme de memorie. Unele dintre aceste amintiri pot reflecta evenimente teribile, pe cand altele pot fi distorsiuni negative ale realitatii. Oamenii care sufera de depresie sunt in mod special predispusi la amintiri persistente si deranjante. Asa sunt si persoanele care sufera de sindromul stresului post-traumatic, ce poate rezulta din multe forme diferite de expunere traumatizanta. Flashback-urile, care sunt amintiri persistente, intruzive ale evenimentului traumatic, reprezinta o trasatura esentiala a sindromului de stres post-traumatic.

La clinica noastra, va punem la dispozitie cele mai noi si eficiente terapii si instrumente pentru sanatatea memoriei si activitatii dumneavoastre cerebrale si nu numai. Suntem aici pentru dumneavoastra de cate ori si oricand aveti nevoie. Va dorim armonie cu natura si cu sine!
Pe data viitoare!


Cu drag,
Echipa Clinica Naturell - psiholog Nicoleta Iordache

Adresa: Timisoara, Calea Bogdanestilor, nr. 22
Telefon: 0723512025, 0722214421, 0785288112