Timisoara

Ultima mutare

Detalii spectacol

Categorie
Spectacole
Modificat
acum 1 an si 2 luni
Apartine de
Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely
Vizualizari
734

Reprezentari

DataOraLocatie
Miercuri 16 mai 201819:00

Voteaza & Distribuie

Prezentare spectacol

„Ultima mutare”: mai mult decât un spectacol, un protest. Mai mult decât un spectacol-protest, un fenomen. Un loc în care spectatorii se recunosc, cu nostalgie, cu teama de –a îmbătrâni, cu revolta și nevoia de a lupta pentru cultură și teatru. Un spectacol care –și fanatizează publicul și sunt spectatori care au venit la toate reprezentațiile lui. Producția Teatrului Maghiar din Timișoara va fi jucată miercuri, 16 mai 2018, de la ora 19, în Sala Studio, de actorii Fall Ilona, Horányi László (actor invitat, unul dintre marii artiști ai scenei teatrale din Ungaria), Szász Enikő, Mátyás Zsolt Imre, Lukács Szilárd, Mátrai Lukács Sándor, Mihály Csongor și Vass Richárd. Spectacolul este tradus în limba română.
Comedie absurdă a unei lumi ce-și devorează teatrele și artiștii pe altarul mallurilor, „Ultima mutare” este un spectacol de Kocsárdi Levente inspirat de operele lui William Saroyan, William Shakespeare, Friedrich Schiller, Eugène Ionesco și Örkény Istvàn. Echipa este întregită de Mihai Donici (scenografie) , Baczó Tünde (coregrafie), Orbán Enikő (dramaturgie), “Care e secretul Teatrului? Dragostea, bineînţeles. Fără dragoste, durerea şi înfrîngerea sunt doar durere şi înfrângere. Nimic altceva. Dragostea, însă, le face să devină frumuseţe şi înţeles.”
Teatrul de Artă va fi demolat. În locul lui se va construi încă un mall. Sunt 10 ani de când teatrul a fost închis, la fel ca și cinematografele orașului. Acum îl dărâmă. În teatru, trăiesc însă patru actori. Refuză să plece. Nu au unde se duce: asta e casa lor, viața lor, caverna lor. Stau acolo, în teatru, și repetă zi de zi, pentru spectacol. Pentru clipa când spectatorii lor ar pleca din fața televizoarelor la care privesc știri despre teatre care se demolează și ar veni la teatru. Între repetiții, cei 4 încearcă să-și salveze teatrul. Protestează la autorități. Cerșesc atenție și timp. Cântă. Mănâncă. Își amintesc vremuri de glorie ale carierei lor, mai spectacole și mari iubiri. Trăiesc. Și își așteaptă spectatorii. Într-un teatru părăsit. În mijlocul picamerelor, buldozerelor, imploziilor, molozului, fantomelor nostalgice ale trecutului și spectrului hidos al viitorului. Spectatorii au ocazia de a revedea și fragmente din rolurile importante ale actorilor Fall Ilona, Szász Enikő şi Horányi László din cariera lor indisolubil ancorată în istoria Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timișoara. ”Ultima mutare” re-problematizează, cu nostalgie, cu umor și luciditatea noii sensibilități, condiția actorului, relația sa cu teatrul și cu lumea din afară, efectele timpului ce preschimbă comedia umană într-un tragic cabaret.

Biletele costă 8 sau 16 lei și se găsesc la Agenția Teatrului Maghiar

Filtre spectacol

Perioada: Astazi, Saptamana curenta, Luna curenta