Timisoara

Anunt Diamant Claudia Nastacă

Claudia Nastacă - organizator de cursuri din Timisoara pentru copii, ateliere pentru copii

Vrei confort și consum de energie sub 15 kWh/m² anual? Alege un proiect casă pasivă!

Vrei confort și consum de energie sub 15 kWh/m² anual? Alege un proiect casă pasivă!

Detalii stire

Categorie
Stiri casa si gradina
Modificat
acum 1 an si 4 luni
Vizualizari
403

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Previziunile pentru viitorul apropiat privind costurile de întreținere ale locuinței sunt destul de pesimiste. Cu toții am ajuns să ne dorim o casă minune care să nu aibă nevoie iarna de încălzire și nici vara de răcire, dar care să fie confortabilă și plăcută. Chiar dacă pare un basm, o astfel de casă există și se numește casă pasivă. Temerile legate de dispariția resurselor au început cu mult timp în urmă astfel că, în urmă cu 30 de ani, a fost construită în Germania o casă care consuma pentru întreținere mai puțin de 15 kWh/m² anual.

Pornind de la aceea casă s-a dezvoltat un nou mod de a construi, bazat pe reguli și principii clare. Case pasive se construiesc de ceva vreme și în România și sunt proprietari care chiar nu-și fac probleme gândindu-se la facturile din iarnă. Dar, pentru a le ridica, este nevoie de proiect casa pasiva făcut de un arhitect specializat și de un constructor care să știe și să respecte principiile de construcție.

Cum se ajunge la un consum atât de mic de energie pentru întreținere?


Totul ține de acele principii pomenite mai sus care fac diferența între o casă pasivă și una clasică. Principiile au fost definite de fizicianul german Wolfgang Feist, cel care a construit prima casă pasivă în urmă cu 30 de ani. Inspirația a venit din China unde se construiau case fără încălzire. Feist a vrut să vadă dacă este posibil să se construiască o astfel de casă și în Europa, unde iernile erau mai dure și mai friguroase.

Casa construită pentru familie la Darmstadt nu folosea surse de energie convenționale, ci energia oferită de soare. Era foarte bine izolată termic și nu existau schimburi necontrolate de aer cu exteriorul. Aerul proaspăt era asigurat de un sistem de ventilație cu ajutorul căruia era recuperată și căldura degajată de aparate și corpurile umane. La finalul lucrărilor, casa a fost deschisă pentru vizitare, interesul pentru acest nou mod de construcție fiind foarte mare. Exact acest interes l-a determinat pe fizicianul german să înființeze în 1996 Passivhaus Institut (Institutul de case pasive) care reglementează modul de construcție și stabilește principiile de bază.

Iată care sunt principiile după care este construită o casă pasivă:

  • Izolare termică foarte bună. Stratul de material izolator este mai mare la casa pasivă decât în cazul unei case obișnuite, fiind minim 30 cm la pereți și minim 40 cm la acoperiș. Acest lucru face ca temperatura interioară să nu mai depindă de cea exterioară, fiind constantă tot timpul anului.
  • Reducere până la eliminarea punților termice. Acestea sunt zonele unde poate avea lor pierdere de energie în exterior: îmbinarea stratului izolant la colțuri sau între niveluri, spațiul din jurul ferestrei, elemente metalice care ies din interior spre exterior (structura unui balcon, de exemplu). Pentru ca temperatură să rămână mereu constantă în interior aceste zone trebuie reduse spre zero.
  • Ferestre performante. Zona vitrată este una dintre cele prin care se pierde mare parte din cantitate de energie. De aceea, ferestrele trebuie să aibă minim 3 straturi de sticlă și coeficient de transfer termic mic, sub 0,8 W/m²K, atât pentru sticlă, cât și pentru ramă.
  • Anvelopantă etanșă la aer. Este o modalitate prin care se izolează total interiorul de exterior, astfel încât să nu existe schimb necontrolat de aer. Unele dintre cele mai vulnerabile locuri sunt îmbinările între pereți și între niveluri, zona de montaj a ușilor și ferestrelor în goluri, străpungerile pentru cablajele electrice sau cele de apă-canal.
  • Aer de calitate prin sistem de ventilație cu recuperare a căldurii. Confortul este asigurat și de calitatea aerului. Fiind o casă foarte etanșă, calitatea aerului trebuie asigurată cu ajutorul unui sistem de ventilație care aduce aerul, controlat, din exterior. În același timp este recuperată și căldura din aerul viciat, care va fi folosită ulterior pentru nevoile casei.


Ce este diferit la un proiect de casă pasivă?


Casa pasivă nu este doar despre o bună izolare a interiorului de exterior, ci și despre surse alternative de energie și respectarea mediului. În locul combustibililor fosili - poluanți și scumpi - se iau în considerare variante la îndemână care nu fac rău mediului: căldura soarelui sau cea din pământ, energia vântului, umbrirea inteligentă pentru a reduce supraîncălzirea, acoperiș verde etc.

Pe lângă respectarea principiilor, un arhitect de casă pasivă trebuie să poziționeze casa astfel încât să profite de căldura soarelui. Casa va avea suprafețele vitrate spre sud, iar spre nord nu vor fi ferestre sau vor fi mici și puține. Ferestrele vor avea sisteme de umbrire inteligente care vor opri lumina sau o vor lăsa să intre în funcție de momentul zilei și temperatura exterioară. Stratul izolator va fi calculat în funcție de temperaturile medii anuale. Așezarea pe teren va fi făcută astfel încât partea luminată de soare să nu fie în pericol de a fi umbrită de viitoare construcții.

Toate acestea și multe altele sunt foarte importante pentru a obține performanțele unei case pasive, adică o reducere cu până la 75% a cheltuielilor de întreținere comparativ cu o casă construită normal și cu 90% față de o casă veche.

Dacă proiectul nu este corect făcut și constructorul nu respectă toate recomandările, casa nu va atinge aceste performanțele. Din fericire, există constructori români care se pot lăuda cu realizarea unor astfel de proiecte. Litarh, constructor de case pe structură de lemn, a construit case pasive sau eficiente energetic, atât în țară, cât și în străinătate. Portofoliu include case în Italia, Germania, Austria, Norvegia, Elveția și alte țări cu experiență în domeniu. Viitorul sună bine, nu-i așa?

Contact:
office@litarh.ro
Valea Moldovei, Jud Suceava

Anunt Diamant Salsa Rebels

Salsa Rebels Timisoara ofer cursuri de salsa, bachata, kizomba si cha cha.
https://salsarebels.ro