Timisoara

Anunt Diamant Claudia Nastacă

Claudia Nastacă - organizator de cursuri din Timisoara pentru copii, ateliere pentru copii

Un inceput de primavara fermecatoare la Teatrul Maghiar

Detalii stire

Categorie
Stiri Cultura
Modificat
acum 1 deceniu si 1 luna
Vizualizari
1181

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara vă așteaptă cu un început de primăvară fremătătoare: luna martie ne aduce două spectacole invitate, o premieră, deplasări, turnee și un festival.
La abia o săptămână de la cel mai recent spectacol al Teatrului, Zâna cu șapte capete, după Lázár Ervin în regia lui Antal Attila, vă așteptăm la o altă premieră, în 7 martie. De data aceasta e vorba despre un spectacol neconvențional după Paradisul Pierdut al lui John Milton, în regia lui Döbrei Dénes și Varga Heni. Spectacolul Cer și Pământ promite să fie un experiment teatral inedit, care ne confruntă cu unul dintre cele mai vechi mituri ale omenirii: cum a creat Dumnezeul lumea în șase zile, și ce s-a întâmplat cu primul cuplu în Paradis? Cei 15 actori, un compozitor francez contemporan și doi artiști plastici din Ungaria caută căi de interpretare și răspunsuri la întrebarea: cum putem să (nu) vorbim astăzi despre această temă atât de des interpretată?
În 11 martie vă dăm întâlnire la un spectacol invitat din Ungaria, în regia lui Scherer Péter (numele lui este cunoscut datorită spectacolului Războiul lui Klamm, care a avut loc în luna ianuarie în cadrul inițiativei „Teatru de clasă” la Liceul Teoretic Bartók Béla), intitulat T (joc de stare generală). Această montare ne înfățișează problemele, sentimentele și gândurile unei generații, cea a tinerilor în jur de douăzeci de ani: căutarea de sine și a iubirii, conflictele interioare și exterioare datorate contradicțiilor dintre valorile societății și valorile personale. Spectacolul T ţinteşte la o singură întrebare: cine ne poate spune cum să ne trăim viața?
Tot în data de 11 martie, de la ora 19:00 veți putea viziona O, ce zile frumoase!. Spectacolul, regizat de Kedves Emőke și interpretat de Bandi András Zsolt și Tokai Andrea, ne prezintă o lume beckettiană și are ca subiect trecerea timpului şi efectul său asupra condiţiei umane. Winnie, se scufundă încet într-o movilă de pământ, sub un soare nimicitor. Alături, liber să se mişte se află Willie, soţul ei. Piesa vorbește despre probleme, situaţii de viaţă şi relaţii interumane.
Chiar în ziua următoare vă așteptăm la un spectacol de limba franceză, organizat în colaborare cu Institutul Francez Timişoara în cadrul Lunii Francofoniei. Spectacolul Mystères de l’amour, mystères de la vie / Misterele iubirii, misterele vieţii. În comunicatul oficial al organizatorilor se precizează: Acest spectacol nu îşi propune să ofere răspunsuri, ci din contră, ne încurajează să reflectăm asupra acestor două teme care preocupă umanitatea neîncetat. În spatele comicului aparent, al ironiei sau al sarcasmului, spectatorul este invitat să găsească el însuşi răspunsuri, pe care le va formula în felul său, cu propriile cuvinte.
Vă invităm Sus în adâncuri și în luna martie. În data de 13 puteți viziona acest spectacol, regizat de Kedves Emőke, şi puteți cunoaște soarta și prietenia ciudată a celor patru personaje principale. Povestea lor începe pe acoperișul sinucigașilor și datorită întâlnirii lor accidentale se continuă cu o viață mai optimistă, plin de speranță și prietenie. Personajele din Sus în adâncuri nu sunt eroi tragici, nici nu ar putea fi. Acest spectacol funcţionează ca o critică a timpurilor şi a societăţii în care trăim, dar într-un mod în care problemele şi personajele prezentate ne par absolut reale şi legitime.
De la acoperișul sinucigașilor ne îndreptăm spre Leenane, unde veţi face cunoştinţă cu Mag și Maureen, mamă și fiică, şi cu vieţile lor pline de sentimentele contradictorii, de ură și obișnuință, de iubire și silă, de singurătate și dor. Regina frumuseții din Leenane, regizat de Upor László, ne înfăţişează destine tragice, mărunte, aflate în situaţii-limită, aparent fără ieșire, cu o înţelegere profundă a naturii umane, cu mult umor negru, sfâșietor și deseori în culori terifiante. Felul în care eroii noștri de zi cu zi se luptă cu marile probleme ale vieții e impresionant, emoționant, dar şi amuzant. Spectacolul va fi jucat în data de 16 martie.
Tot în seria relațiilor și situațiilor paradoxale, vă invităm să vizionați spectacolul Afacere murdară, după Harold Pinter, în regia lui Gyulay Eszter, în 18 martie. Jucată de Aszalos Géza și Kocsárdi Levente, această montare ne înfățișează ultima misiune a celor doi protagoniști, Ben și Gus, prieteni și asasini cu state vechi. Dar o singură greșeală schimbă tot, iar cei doi parteneri ajung într-o situație din care nu mai au scăpare și orice ar alege, alegerea e greșită.
În perioada 20-29 martie, cel mai nou spectacolul de păpuși al Teatrului merge în deplasare. Astfel, toți copii din Moșnița, Tormac, Lugoj, Dumbrăvița, Mailat și din Liceul Teoretic Bartók Béla din Timișoara se pot bucura de spectacolul Zâna cu șapte capete, după basmul lui Lázár Ervin, regizat de Antal Attila. Această montare ne înfăţişează soarta unui băieţel care nu-şi găseşte locul în lume; în acea lume bidimensională, plină de celebrităţi şi oameni „perfecţi", unde importantă e numai aparenţa fizică. În montarea tânărului regizor Antal Attila, devenim părtaşi la o poveste despre prietenie, iubire şi acceptare.
Actorul Dukász Péter și actrița Szász Enikő îi așteaptă pe spectatori la o piesă de Spiró György. Spectacolul Prah este o perlă a dramaturgiei maghiare contemporane, cu personaje portretizate minuţios şi secvenţe din viaţa cotidiană. Cei doi protagonişti vegetează la nivelul subzistenţei, dar brusc le surâde norocul: câştigă marele premiu la loterie. Dacă vreţi să ştiţi cum reacţionează, cum li se schimbă mentalitatea după un astfel de noroc, veniți la Sala Studio în data de 21 martie.
În ziua următoare, 22 martie, vă așteptăm să vizionați mult apreciatul spectacol Vremuri de pace de Hajdu Szabolcs. Jucat în ultimele luni la festivaluri naționale și internaționale, a primit încă o invitație, de data asta la festivalul DESZKA din Debrecen. Așadar, dacă doriţi să îl revedeți înainte să pornească la drum, vă așteptăm cu drag în Sala Mare a Teatrului.
Cu călătorii şi invitaţii multe la festivaluri e şi Gardenia de Elżbieta Chowaniec, care va fi jucat din nou în data de 24 martie. Spectacolul bazat pe 4 monoloage și personaje feminine, ne înfățişează povestea a patru generații de femei, și prin soarta lor, valorile și calitățile feminine mereu schimbătoare și totuși eterne.
Ultimul spectacol al lunii va avea loc în data de 30 şi este Opera țărănească. Esenţa piesei Opera țărănească a lui Pintér Béla este foarte veche. Povestea arhaică, de sondare a sorţii, împrumută atmosfera tragediilor greceşti. O acțiune din trecut ne decide soarta. O zi, povestea unei nunți, care îl înfățișează pe individ într-o manieră comico-patetică. Deopotrivă frumos, urât, înălțător, umilitor, comic şi tragic. (Szikszai Rémusz, regizor)

Anunt Diamant Alexandru Mușătoiu Cabinet de Avocat

Alexandru Mușătoiu Cabinet de Avocat Timișoara - Alexandru Mușătoiu este membru al Baroului Timiș. Cabinetul de avocat a fost fondat în anul 2006, poziționându-se în segmentul cu cei mai buni și serioși avocați din Timișoara.
https://musatoiu.com