Timisoara

Un suflet la joacă / Intâlnire cu poeta Shizue OGAWA (Japonia)

Detalii

Social links
Categorie
Manifestari culturale
Modificat
acum 3 ani si 7 luni
Vizualizari
372

Reprezentari

DataOraLocatie
Luni 10 octombrie 201618:00

Voteaza & Distribuie

Prezentare

Întâlnire cu poeta SHIZUE OGAWA (Japonia)
Prezentare de carte/ volumul de poezii "Un suflet la joacă"
Traducere din limba franceză : Manolita Dragomir-Filimonescu, poet și traducător

Shizue Ogawa, poetă şi pictoriţă s-a născut în Japonia în 1947. Profesor universitar, ea a predat literatura engleză în diferite universităţi. Deţinătoare a Marelui Premiu internaţional „Antonio Viccaro”, 2011 şi a „Premiului Societăţii Gerard Manley Hopkins”, 2014, Shizue Ogawa este invitată la numeroase festivaluri de poezie, cum ar fi: Bienala Internaţională de Poezie de la Liège, festivalul anual Gerard Manley Hopkins în Irlanda, Festivalul Internaţional al celor Trei-Râuri în Québeq, Târgul anual de Poezie la Paris

Scrisul ei poetic – aşa ritmat de bătăi de aripi de fluturi ai căror fiori după faimosul „efect de fluture” ar răsuna / ar raţiona din Orient în Occident – pare aici că se naşte şi ţâşneşte dintr-un soi de promenadologie foarte personală a autorului, mişcată de un gest reflexiv şi intuitiv, pus în relaţie cu lumea reală, trecătoare, imanentă, de vietăţi şi de lucruri.

Poemele lui Shizue Ogawa au fost publicate în ediţii bilingve, japoneză-engleză în Japonia şi în japoneză-franceză în Belgia la Editura „À Bouche Perdue” a Casei Internaţionale de Poezie – Arthur Haulot şi în Franţa la editura” Caractères”. Numeroase poeme i-au fost traduse în alte zece limbi din lume.

Profesoara şi poeta Manolita Dragomir-Filimonescu din Timişoara, România, a realizat traducerea în limba română după „antologia de poeme” în versiune franceză, figurând în cea de-a doua ediţie a volumului „Un suflet la joacă” de Shizue Ogawa, tradusă din engleză de poeţii Michèle Duclos şi Jacqueline Starer.

Pe de altă parte, profesorul universitar, scriitorul şi criticul literar Adrian Dinu Rachieru semnează textul de deschidere pe care-l intitulează „cutia de scrisori” a poetei.

Rome Deguergue
poetă şi eseista, membră a Pen Clubului francez