Timisoara

Care sunt cei mai apreciați scriitori contemporani în lume?

Care sunt cei mai apreciați scriitori contemporani în lume?

Detalii stire

Categorie
Stiri Cultura
Modificat
acum 1 an si 3 luni
Apartine de
DWF
Vizualizari
1128

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Dacă ești un cititor cu acte în regulă, cel mai probabil ți se întâmplă uneori să simți că pur și simplu nu-ți ajunge timpul pentru lectură. Privești teancurile de cărți care te așteaptă și te întrebi când vei reuși să le citești pe toate. Ba mai mult, te încântă câteva dintre noile apariții literare și îți spui că e musai să le ai și tu în biblioteca personală.

Un lucru este cert: piața cărții evoluează, zilnic apar titluri care fac cu ochiul, însă trebuie să recunoști că, oricât de mult ți-ai dori, nu poți face față valului de apariții literare. Există, însă, o soluție eficientă: selectivitatea. Da, ai citit bine: este esențial să înveți să-ți alegi cu grijă lecturile, astfel încât să nu ajungi să te simți copleșit de numărul uriaș de cărți cumpărate și încă necitite. Nu este necesar să cumperi și să-ți dorești să citești tot ce apare, ci să te orientezi către acele titluri și către acei autori al căror stil chiar te atrage.

Acestea fiind spuse, în articolul de azi te invităm să faci cunoștință cu cinci dintre cei mai apreciați scriitori contemporani, pe care s-ar putea să-ți dorești să-i adaugi pe lista cu lecturi esențiale.

Chuck Palahniuk

Chuck Palanhiukl, unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori americani, este cunoscut pentru romanul Fight Club, care se bucură și de o ecranizare de succes, dar și pentru alte titluri, printre care Sufocare, Monștri invizibili, Apocalipsa. Cărțile sale se citesc ușor, datorită limbajului accesibil și a enunțurilor scurte și dinamice. În schimb, autorul abordează teme „grele”, precum moartea, sexualitatea, violența - de altfel, vocabularul folosit ar putea fi considerat prea dur de către cititorii care nu sunt obișnuiți cu astfel de lecturi.

Haruki Murakami

În căutarea oii fantastice, volumul de debut al unuia dintre cei mai apreciați scriitori japonezi, s-a bucurat, încă din anul apariției, 1982, de un real succes în rândul cititorilor. Acesta a fost încadrat în categoria realismului magic, categorie din care fac parte multe dintre următoarele cărți publicate în următorii ani: La capătul lumii și în țara aspră a minunilor, Kafka pe malul mării - una dintre cele mai citite cărți, scrise de Murakami, în Occident. De altfel, criticii literari consideră că stilul său este mai degrabă similar cu cel al scriitorilor occidentali, paragrafele fiind scurte, concentrate asupra psihologiei personajelor. Însuși Murakami recunoaște că gândește frazele întâi în engleză, după care le traduce în japoneză, ceea ce poate fi încă un motiv pentru care europenii (și nu doar!) sunt fascinați de operele sale.

Elif Shafak

Militantă pentru drepturile femeilor și ale minorităților, Elif Shafak se află în rândul celor mai citite și influente scriitoare din Turcia. Mai mult decât atât, cărțile sale, dintre care cea mai cunoscută este Bastarda Instanbulului, sunt traduse în numeroase limbi și apreciate la nivel internațional, întrucât autoarea abordează cu succes atât teme inspirate din modelul cultural turc, cât și tradiții specifice vesticilor, din diverse perspective: istorice, filosofice.

Philip Roth

Philip Roth, unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori americani și laureat al premiului Pulitzer, a devenit cunoscut pentru romane precum Viața mea de bărbat, Umilirea, Pastorala americană, Pata umană. Temele cărților sale, legate mai ales de evreitate și sexualitate, precum și stilul de a scrie al lui Roth, considerat „brut” și având un limbaj violent, au stârnit, de-a lungul timpului, reacții controversate.

Margaret Atwood

Margaret Atwood este o scriitoare canadiană feministă, interesată de distopiile politice și de consecințele pe care societatea patriarhală le are în viața femeilor. Astfel, după cum se observă în scrierile sale, subiectele preferate ale lui Margaret Atwood sunt legate atât de sexualitatea feminină și de relația dintre femeie și bărbat, precum și de identitate, religie, politică. Printre cărțile cele mai citite în lume și traduse și în limba română se numără Povestea slujitoarei, Testamentele, Oryx și Crake.

De asemenea, fie că îți place literatura contemporană sau de-abia acum ești în etapa de „familiarizare”, îți sugerăm să citești și articolul 5 scriitori români contemporani pe care trebuie să-i descoperi. Cu siguranță vei găsi cel puțin o recomandare de carte care ți se va potrivi.

Sursă foto: pexels.com/photo/black-and-red-typewriter-1995842/

Anunt Diamant Alexandru Mușătoiu Cabinet de Avocat

Alexandru Mușătoiu Cabinet de Avocat Timișoara - Alexandru Mușătoiu este membru al Baroului Timiș. Cabinetul de avocat a fost fondat în anul 2006, poziționându-se în segmentul cu cei mai buni și serioși avocați din Timișoara.
https://musatoiu.com