Timisoara

Anunt Diamant Euroinstal - Calea Aradului

Euroinstal Timisoara - boilere, centrale termice, sisteme de incalzire
https://euro-instal.ro

Cariile dentare

Cariile dentare

Detalii stire

Categorie
Stiri sanatate
Modificat
acum 1 an si 3 luni
Apartine de
Dobrin Cerasela - doctor
Vizualizari
796

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Aspectul referitor la preventia cariilor dentare presupune ceva mai mult decat un simplu spalat pe dinti, nu se reduce numai la atat. O data cu invazia dulciurilor concentrate, frecventa cariilor dentare a crescut la valori de neimaginat, chiar daca simultan au aparut si notiunile referitoare la igiena bucala.

Sa retinem cateva aspecte deosebit de importante in ceea ce priveste rezistenta smaltului dentar:

1. Are nevoie sa fie bine hranit; vasele de sange care iriga dintele trebuie sa fie curate; de aceea vor fi evitate alimentele care ar reduce vascularizatia dintelui prin infundarea vaselor de sange (prajeli, afumaturi, carnea grasa, oua, unt, margarina, untura, slanina...)

2. Este nevoie de surse zilnice optime de calciu (susan, migdale, ciuperci, morcov, seminte de in...), dar si de evitarea eliminatorilor de calciu (cacao, cola, ciocolate, cafea, ceai verde, negru...). Ca si la orice os, fixatorii de calciu sunt si ei importanti: hormonii estrogeni, vitaminele D, vitamina C.

3. Consumati cat mai rar dulciuri concentrate si spalati-va pe dinti in cel mai scurt timp.

4. Evitati folosirea gumelor de mestecat! Contin zaharuri si pot contribui la distrugerea smaltului dentar. Desi sunt bune la gust, contin pana la 15 ”E”- uri care sunt toxice pentru organism.

5. Smaltul dentar este extrem de fragil la temperaturi extreme. Evitati alimentele prea calde, cat si cele prea reci.

6. Stresul poate afecta dintii, ducand la formarea cariilor dentare si chiar a fracturilor.

7. Smaltul dentar este vulnerabil la actiunea acizilor; evitati alimentele care au un pronuntat caracter acid: lamaile, fructele acre, muraturile, otetul si bauturile carbogazoase.

8. Fluorul creste rezistenta smaltului dentar - dintele fara fluor face carii; folositi paste de dinti cu adaos de fluor.

9. Dieta lactata la adulti determina cresterea frecventei cariilor si nu le previne, asa cum reiese din reclamele televizate, prin care se doreste cresterea consumului de lapte de catre producatori.

10. Cand in organism exista carente mari de vitamine si minerale, frecvena cariilor este mare.

11. Igiena orala este absolut necesara; investiti in achizitionarea unei periute si a unei paste de dinti foarte bune; patratelul de la capatul inferior al pastei de dinti reprezinta un cod de culori.

Alegeti pasta de dinti cu patratelul verde, care inseamna ca produsul contine in totalitate componente naturale. Spalatul pe dinti trebuie facut cat mai curand dupa fiecare masa si seara la culcare; dar de cel putin 3 ori/ zi. Inlocuiti periuta de dinti cu alta noua dupa 3-4 luni, deoarece perii se incarca cu bacterii.
In cavitatea bucala se dezvolta in jur de 300 de specii microbiene, cu rol negativ in mentinerea integritatii dintilor. Periajul dintilor se a executa cu calm si cu blandete si trebuie sa dureze 2-3 minute.

Chiar daca veti respecta toate indicatiile de mai sus, este bine ca o data la 6 luni sa va faceti o programare la stomatolog, deoarece dintii se pot caria din interior si pot apare carii la punctul de contact, fara existenta unui simptom (durere, sensibilitate la cald, rece, dulciuri etc).

Articol furnizat de: Dr. Dobrin Cerasela

Anunt Diamant Euroinstal - Bulevardul 16 Decembrie 1989

Euroinstal Timisoara - Bulevardul 16 Decembrie 1989
https://euro-instal.ro