Timisoara

Anunt Diamant Euroinstal - Simion Barnutiu

Euroinstal Timisoara - instalatii sanitare, centrale termice, cazane lemne
https://euro-instal.ro

Varicele: cauze și tratament

Varicele: cauze și tratament

Detalii stire

Categorie
Stiri sanatate
Modificat
acum 4 ani si 7 luni
Apartine de
DWF
Vizualizari
558

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Varicele sau venele varicoase reprezintă o afecțiune la nivelul vaselor care transportă către inimă sângele colectat de la țesuturi și încărcat cu dioxid de carbon. Venele varicoase sunt proeminente, dilatate și au o culoare albastră sau mov. Acestea apar la nivelul picioarelor, fiind vizibile la nivelul gambelor, coapselor și în partea din spate a genunchiului. De vină pentru această situație ar fi venele care nu mai funcționează corect, motiv pentru care presiunea crește la nivelul acestora. Află mai multe despre varice și despre cum se tratează.

Cauze


Varicele apar din cauza insuficienței venoase, caracterizată de întoarcerea sângelui venos și acumularea acestuia la nivelul venelor. Cauza insuficienței venoase este defectarea valvelor venoase, membrane care, în mod normal, se închid pentru a împiedica întoarcerea sângelui la nivel inferior. Din cauza gravitației și a valvelor defecte, sângele nu mai poate ajunge în partea superioară a corpului. Prin urmare, acesta stagnează și provoacă umflarea venelor, dar și simptomele specifice.

Există și câțiva factori care pot favoriza apariția acestei afecțiuni:

  • Factori genetici
  • Hipertensiunea arterială
  • Statul prelungit în picioare
  • Sedentarismul
  • Greutatea excesivă – obezitatea, sarcinile multiple
  • Ridicarea de greutăți
  • Istoric medical de cheaguri de sânge la nivelul vaselor din membrele inferioare
  • Sexul feminin – modificările hormonale din timpul sarcinii și menopauzei pot relaxa pereții venelor.
  • Administrarea de anticoncepționale
  • Vârsta înaintată – în procesul de îmbătrânire, venele se uzează și pot apărea probleme.

Simptome

Varicele pot fi observate cu ochiul liber la nivelul membrelor inferioare. Acestea sunt proeminente și au porțiuni bombate, sub formă de ghem. Varicele au o culoare albăstruie sau violet închis. Uneori, pot apărea dureri la nivelul acestora, mai ales după statul prelungit în picioare. De asemenea, varicele pot fi însoțite de crampe musculare, senzația de picioare grele sau de o zonă decolorată de jur împrejurul lor.

Tratament

Tratamentul varicelor este foarte important pentru prevenirea complicațiilor (ulcer varicos, cheaguri de sânge). Pentru diagnostic, este necesar un examen clinic în care medicul evaluează aspectul venelor. Uneori, poate fi necesară o ecografie Doppler, care aduce informații despre despre starea valvelor venelor. Ecografia Doppler presupune deplasarea unei sonde ecografice de-a lungul pielii.

Ulterior, medicul va recomanda tratamentul potrivit în funcție de gravitatea afecțiunii.

Metode de tratament


  • Pentru afecțiunile ușoare, se poate utiliza compresia cu ajutorul unui ciorap elastic. Acesta ameliorează simptomele și scade riscul de complicații. De asemenea, medicul poate recomanda medicamente pentru tratarea varicelor, fie sub formă de capsule, fie sub formă de unguente.
  • Scleroterapia este o altă metodă de tratament pentru varice. Aceasta presupune injectarea unor substanțe care au rolul de a bloca venele, ceea ce le face să dispară.
  • Bineînțeles, venele varicoase pot fi tratate și prin metode chirurgicale. Astfel, ele pot fi îndepărtate prin chirurgie clasică sau cu ajutorul laserului. Prin procedura numită fotocoagularea laser, vena varicoasă este închisă cu ajutorul unei fibre cu energie laser.
  • O altă metodă de tratare a varicelor este flebectomia, adică efectuarea unor incizii mici, cu scopul de a elimina varicele. Recuperarea este mai rapidă decât în cazul chirurgiei clasice. De asemenea, cicatricile sunt mai puțin vizibile.
  • Ligatura varicelor este o metodă de tratament care constă în legarea venei varicoase cu o bandă și îndepărtarea acesteia prin incizii mici.

În concluzie, venele varicoase pot avea unele complicații, ceea ce impune urmarea unui tratament adecvat. Mergi la medic dacă simptomele varicelor îți sunt cunoscute. Venele varicoase nu trebuie confundate cu telangiectaziile, denumite și vene în pânză de păianjen, care nu sunt periculoase. Acestea sunt mai subțiri decât varicele și au, frecvent, o culoare roșie.

Sursa foto: pexels.com/photo/crop-female-doctor-consulting-patient-in-clinic-3758735/

Anunt Diamant PFS Cleaning

PFS Cleaning Timisoara - curatenie industriala in Timisoara, Craiova, Targu Jiu, Turnu Severin, Oradea, Arad - alpinism utilitar, vanzare produse curatenie, curatenie pentru birouri, curatenie pentru hale, curateniedupa constructori, spalat mocheta cu monodisc
https://pfscleaning.ro