Timisoara

Veritasaga

Detalii articol

Categorie
Articole arta / cultura
Modificat
acum 5 ani si 5 luni
Vizualizari
1469

Voteaza & Distribuie

Prezentare articol

Veritasaga

Veritasaga este la momentul actual una dintre cele mai apreciate trupe Hip-hop din Romania. Cei patru membri Veritasaga - Jhivago (vocal), Praetor (vocal), Dribbler (producator) si DJ Sonia (dj/turntablist) - reusesc sa imbine cu succes sound-ul clasic al hip-hop-ului cu influentele neo-soul, chill out, alternative si electro, distingandu-se printr-un stil unic si inconfundabil.

Fondata la sfarsitul anilor \'90 de Jhivago, Praetor si Dribbler, Veritasaga si-a inceput activitatea intr-o perioada in care industria muzicala romaneasca era inca reticenta in privinta Hip-hop-ului. Refuzand incadrarea in tipare si repere devenite clisee timpurii ale acestui gen muzical, membrii Veritasaga au ales sa respecte propriile convingeri pentru a-si afirma identitatea artistica. Astfel, au urmat ore de studio finantate cu bani din alocatii, concerte pro bono, aparitii pe diverse mixtape-uri, si numeroase colaborari cu artisti din zona underground.

In 2001, Veritasaga a devenit una dintre primele trupe afiliate label-ului independent de Hip-hop Hades Records. Caile de promovare "underground" s-au diversificat, publicul consumator de muzica rap s-a transformat treptat intr-un nucleu de fani si, inevitabil, Veritasaga s-a impus drept un nume reprezentativ in Hip-hop-ul autohton.

Punct. Si de la capat.

In 2003 a fost lansat primul material semnat Veritasaga, albumul “Punct si de la capat”. In ciuda faptului ca era un material independent, sustinut doar de o promovare de tipul asculta si da mai departe, albumul a fost apreciat de o masa imensa de oameni. Remarcandu-se printr-un sound inedit - meditativ, trist si melancolic, neobisnuit pentru Hip-hop - Veritasaga a castigat rapid un numar impresionant de fani, pornind un adevarat "curent" in zona underground.

Cu alti ochi.

In 2004, Praetor paraseste tara, iar DJ Sonia devine membru oficial al trupei. Urmeaza concerte in Bucuresti, Oradea, Timisoara, Constanta, Iasi, Piatra Neamt, Craiova, Targoviste, Cluj, si, desigur, sute de ore petrecute in studio pentru inregistrarea noului album.

In 2007, la patru ani de la “Punct si de la capat” si dupa aproape doi ani de lucru in studio, Veritasaga se afla la “debutul” oficial, cu albumul “Cu alti ochi”. Atent lucrat pana la cel mai mic detaliu, cu o productie si o post-productie la standarde internationale, materialul de 21 de track-uri promite sa ofere ascultatorului o perspectiva inedita asupra acestui gen muzical.

La capitolul colaborari, Veritasaga nu s-a oprit doar la artisti din zona hip-hop, ci a lucrat si alaturi de producatori, solisti si instrumentisti talentati din alte genuri: muzica electronica, soul, jazz, rock alternativ. Printre invitatii de pe album se numara Suie Paparude, Catalin (Coma), Bitza, Funktastics, Butch si DJ Undoo (Dagga), Kombat (K.S.T.), DJ FaiboX (U.S.M.), Aforic, Nimeni Altu’ si Simina.

Una dintre surprizele si controversele materialului o constituie prezenta lui Praetor, care, contrar zvonurilor, nu a parasit Veritasaga odata cu plecarea din Romania. Praetor a inregistrat intr-un studio din Australia, special pentru albumul “Cu alti ochi”, dovedind ca distanta nu constituie un impediment in calea pasiunii!

"...am dat viata foilor/

Incercand sa dezleg misterul cailor/

Celui de sus, umblate totusi si de cei de jos/

Si crede-ma ca nu-i nimic mai frumos/

decat sa-ti lasi sufletul sa vorbeasca/

E singurul lucru in care mai cred/

Dupa patru ani de truda prosteasca/

Am spus destul, va las pamantul si-o floare,/

E numai vina voastra daca moare..."

Veritasaga nu se-asculta, se simte.